Két év alatt 2000 új munkahely jöhet létre!

2010. április 23. 07:03

Az elmúlt évtizedben mutatott gyors növekedést követően a hazai szolgáltató központok szegmense a maga 30 ezer munkahelyével az ország egyik legjelentősebb foglalkoztatójává kezdi kinőni magát - írja legfrissebb elemzésében a PricewaterhouseCoopers.

A szolgáltató központok, angolul Shared Service Center-ek (SSC-k) belső vállalati célokra létrehozott egységek, amelyek mindazon - nem alaptevékenységgel összefüggő - operatív feladatok végrehajtásáért felelnek, amelyeket egyébként a vállalat központi üzletágai látnának el. Az ilyen típusú vállalati struktúrák hatékonyabb működést, alacsonyabb költségszintet, rugalmas működőképességet és nagyobb munkahelyi elégedettséget eredményeznek.

A PricewaterhouseCoopers felmérése - amely a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség és az Amerikai Kereskedelmi Kamara támogatásával készült - az első átfogó tanulmány erről az iparágról. Jelenleg több mint 80 szolgáltató központ működik Magyarországon, amelyek elsősorban idegen nyelveket beszélő, diplomás munkatársakat foglalkoztatnak. A szolgáltató központok üzleti szolgáltatások egész sorát nyújtják - legjellemzőbben a pénzügy, számvitel, beszerzés, logisztika, informatika és humán erőforrás területeken - elsősorban regionális, illetve néhány esetben globális szinten. Azon túlmenően, hogy jelentős munkaadó, ez a szegmens adja a 2010-es állami költségvetés mintegy 1,2%-át a munkavállalókkal összefüggő adók, járulékok és ÁFA befizetések tekintetében.

A szektor lendületes bővülési üteme értékes és meglehetősen egyedülálló lehetőséget teremt Magyarország számára a jelenlegi gazdasági feltételek tükrében. Az előrejelzésekből kiderül, hogy az SSC ágazat várhatóan több mint kétezer új munkahelyet teremt a következő két év folyamán. Az ismert és bejelentett tervekből előrevetítve mindez 10%-os aktuális növekedést jelent, ráadásul egy olyan ágazatban, amelynek kulcsszerepe van a tudásalapú gazdaság kiépítésében.


A PwC felméréséből kiderül, hogy Magyarország továbbra is vonzó alternatívát kínál szolgáltató központok létesítésére. A válaszadók ezen vonzerő legfontosabb összetevőiként a magasan képzett, idegen nyelveket kiválóan beszélő munkaerőt, a kitűnő infrastruktúrát, illetve az 'A-kategóriás' ingatlanok meglétét nevezték meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mike Colicchio, a Celanese Corporation budapesti Business Service Center-ének ügyvezető igazgatója elmondta: "A fővároson kívüli, másodlagos helyszínek kialakítása azért fontos, hogy az ország képes legyen megőrizni az SSC piacon kivívott vezető szerepét. Úgy látjuk, hogy a szakemberek Magyarország nagyobb városaiban is rendelkezésre állnak, de az infrastruktúra még számottevő befektetést igényel.

Az új piaci szereplők megjelenése és a már működő központok bővülése okán a főváros egyre versenyképesebbé válik, azonban ha Magyarország továbbra is magához szeretné csábítani az új beruházásokat, érdemes megvizsgálni az országon belüli alternatívákat is."

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?