26 °C Budapest

Két év alatt 2000 új munkahely jöhet létre!

2010. április 23. 07:03

Az elmúlt évtizedben mutatott gyors növekedést követően a hazai szolgáltató központok szegmense a maga 30 ezer munkahelyével az ország egyik legjelentősebb foglalkoztatójává kezdi kinőni magát - írja legfrissebb elemzésében a PricewaterhouseCoopers.

A szolgáltató központok, angolul Shared Service Center-ek (SSC-k) belső vállalati célokra létrehozott egységek, amelyek mindazon - nem alaptevékenységgel összefüggő - operatív feladatok végrehajtásáért felelnek, amelyeket egyébként a vállalat központi üzletágai látnának el. Az ilyen típusú vállalati struktúrák hatékonyabb működést, alacsonyabb költségszintet, rugalmas működőképességet és nagyobb munkahelyi elégedettséget eredményeznek.

A PricewaterhouseCoopers felmérése - amely a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség és az Amerikai Kereskedelmi Kamara támogatásával készült - az első átfogó tanulmány erről az iparágról. Jelenleg több mint 80 szolgáltató központ működik Magyarországon, amelyek elsősorban idegen nyelveket beszélő, diplomás munkatársakat foglalkoztatnak. A szolgáltató központok üzleti szolgáltatások egész sorát nyújtják - legjellemzőbben a pénzügy, számvitel, beszerzés, logisztika, informatika és humán erőforrás területeken - elsősorban regionális, illetve néhány esetben globális szinten. Azon túlmenően, hogy jelentős munkaadó, ez a szegmens adja a 2010-es állami költségvetés mintegy 1,2%-át a munkavállalókkal összefüggő adók, járulékok és ÁFA befizetések tekintetében.

A szektor lendületes bővülési üteme értékes és meglehetősen egyedülálló lehetőséget teremt Magyarország számára a jelenlegi gazdasági feltételek tükrében. Az előrejelzésekből kiderül, hogy az SSC ágazat várhatóan több mint kétezer új munkahelyet teremt a következő két év folyamán. Az ismert és bejelentett tervekből előrevetítve mindez 10%-os aktuális növekedést jelent, ráadásul egy olyan ágazatban, amelynek kulcsszerepe van a tudásalapú gazdaság kiépítésében.


A PwC felméréséből kiderül, hogy Magyarország továbbra is vonzó alternatívát kínál szolgáltató központok létesítésére. A válaszadók ezen vonzerő legfontosabb összetevőiként a magasan képzett, idegen nyelveket kiválóan beszélő munkaerőt, a kitűnő infrastruktúrát, illetve az 'A-kategóriás' ingatlanok meglétét nevezték meg.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mike Colicchio, a Celanese Corporation budapesti Business Service Center-ének ügyvezető igazgatója elmondta: "A fővároson kívüli, másodlagos helyszínek kialakítása azért fontos, hogy az ország képes legyen megőrizni az SSC piacon kivívott vezető szerepét. Úgy látjuk, hogy a szakemberek Magyarország nagyobb városaiban is rendelkezésre állnak, de az infrastruktúra még számottevő befektetést igényel.

Az új piaci szereplők megjelenése és a már működő központok bővülése okán a főváros egyre versenyképesebbé válik, azonban ha Magyarország továbbra is magához szeretné csábítani az új beruházásokat, érdemes megvizsgálni az országon belüli alternatívákat is."

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?