1 °C Budapest

Figyelem! 12-i APEH határidő 14-én

2009. december 14. 05:22

December 14-én, azaz ma van a határideje a vállalkozások számára a hónapban esedékes APEH befizetési és bevallási kötelezettségek egy tekintélyes hányadának. Mindközül a legkiemelkedőbb fontosságú, hogy a munkaadók mai határidővel adhatják fel az alkalmazottak novemberi bére után fizetendő szja előleget.

A korábbi hírekkel ellentétben (Rendkívüli APEH közlemény: téged is érint!) nem kell a cégek ügyintézőiknek fejvesztve az adóhivatalhoz rohanniuk új "sárga csekkekért" (készpénzátutalási megbízásokért). A Magyar Posta közleménye szerint (Beintett a Posta az APEH-nek: valaki csúnyán mellényúlt) a korábban felhalmozott régi típusú csekk-készletek korlátlan ideig felhasználhatóak, így az adózók ráérnek csak közvetlenül a tartalékok elfogyása előtt pótolni azokat.

Azok, akiknek épp most fogy ki a készletük, vagy szeretnék kipróbálni az új típusú sárga csekkeket, az adóhivatal honalpjának ezen az oldalán találnak formanyomtatványt a csekkek igényléséhez. A nyomtatványt kitöltés után, az APEH területileg illetékes regionális igazgatóságára kell eljuttatni.

Mivel a hónap 12. napja munkaszüneti szombatra esett, ezért a mai napig kell megfizetni az november hónapra vonatkozó munkáltatók és munkavállalók által fizetett adókat és járulékokat.

A legnagyobb befizetési tételt a személyi jövedelemadó előlege jelenti, melyből novemberig összesen közel 1700 milliárd forint folyt be a költségvetésbe az év folyamán. Az eddig beszedett összeg - főként a válság miatti munkahely leépítések hatására - jócskán elmarad a 2009. évi költségvetési törvénybe foglalt 2062,4 milliárd forintos előirányzattól.

Forrás: Pénzügyminisztérium


A grafikonon látható előző 11 havi teljesülés tükrében a PM korábbi 1914,2 milliárd forintos prognózisának megvalósulása is kétséges. Ehhez ugyanis az adózóknak ebben a hónapban majd 215 milliárd forintot kellene szja címén az APEH-nak elküldeniük, ilyen hónapra pedig idén még nem volt példa.

Az szja-előlegen kívül máig kell feladni többek közt a munkaadói járulékot, a munkavállalói járulékot és az egészségügyi hozzájárulást is. A fizetési kötelezettségek részletes listáját az alábbi táblázat tartalmazza.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Az adók és járulékok mértéke valamint az adónemek utalási számlaszámai a következő táblázatból tudható meg.

Adózási szempontból még a hónap felénél sem járunk. December folyamán még három további adózással kapcsolatos fontos időpont van, amiről a következő oldalon lehet tájékozódni: Mire figyel az APEH decemberben?

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.10 00:01
FLEXIDUS After the Great Resignation, a new term has entered the workplace lexicon, 'flexidus', ref...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem