Figyelem! 12-i APEH határidő 14-én

2009. december 14. 05:22

December 14-én, azaz ma van a határideje a vállalkozások számára a hónapban esedékes APEH befizetési és bevallási kötelezettségek egy tekintélyes hányadának. Mindközül a legkiemelkedőbb fontosságú, hogy a munkaadók mai határidővel adhatják fel az alkalmazottak novemberi bére után fizetendő szja előleget.

A korábbi hírekkel ellentétben (Rendkívüli APEH közlemény: téged is érint!) nem kell a cégek ügyintézőiknek fejvesztve az adóhivatalhoz rohanniuk új "sárga csekkekért" (készpénzátutalási megbízásokért). A Magyar Posta közleménye szerint (Beintett a Posta az APEH-nek: valaki csúnyán mellényúlt) a korábban felhalmozott régi típusú csekk-készletek korlátlan ideig felhasználhatóak, így az adózók ráérnek csak közvetlenül a tartalékok elfogyása előtt pótolni azokat.

Azok, akiknek épp most fogy ki a készletük, vagy szeretnék kipróbálni az új típusú sárga csekkeket, az adóhivatal honalpjának ezen az oldalán találnak formanyomtatványt a csekkek igényléséhez. A nyomtatványt kitöltés után, az APEH területileg illetékes regionális igazgatóságára kell eljuttatni.

Mivel a hónap 12. napja munkaszüneti szombatra esett, ezért a mai napig kell megfizetni az november hónapra vonatkozó munkáltatók és munkavállalók által fizetett adókat és járulékokat.

A legnagyobb befizetési tételt a személyi jövedelemadó előlege jelenti, melyből novemberig összesen közel 1700 milliárd forint folyt be a költségvetésbe az év folyamán. Az eddig beszedett összeg - főként a válság miatti munkahely leépítések hatására - jócskán elmarad a 2009. évi költségvetési törvénybe foglalt 2062,4 milliárd forintos előirányzattól.

Forrás: Pénzügyminisztérium


A grafikonon látható előző 11 havi teljesülés tükrében a PM korábbi 1914,2 milliárd forintos prognózisának megvalósulása is kétséges. Ehhez ugyanis az adózóknak ebben a hónapban majd 215 milliárd forintot kellene szja címén az APEH-nak elküldeniük, ilyen hónapra pedig idén még nem volt példa.

Az szja-előlegen kívül máig kell feladni többek közt a munkaadói járulékot, a munkavállalói járulékot és az egészségügyi hozzájárulást is. A fizetési kötelezettségek részletes listáját az alábbi táblázat tartalmazza.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Az adók és járulékok mértéke valamint az adónemek utalási számlaszámai a következő táblázatból tudható meg.

Adózási szempontból még a hónap felénél sem járunk. December folyamán még három további adózással kapcsolatos fontos időpont van, amiről a következő oldalon lehet tájékozódni: Mire figyel az APEH decemberben?

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?