Figyelem! 12-i APEH határidő 14-én

2009. december 14. 05:22

December 14-én, azaz ma van a határideje a vállalkozások számára a hónapban esedékes APEH befizetési és bevallási kötelezettségek egy tekintélyes hányadának. Mindközül a legkiemelkedőbb fontosságú, hogy a munkaadók mai határidővel adhatják fel az alkalmazottak novemberi bére után fizetendő szja előleget.

A korábbi hírekkel ellentétben (Rendkívüli APEH közlemény: téged is érint!) nem kell a cégek ügyintézőiknek fejvesztve az adóhivatalhoz rohanniuk új "sárga csekkekért" (készpénzátutalási megbízásokért). A Magyar Posta közleménye szerint (Beintett a Posta az APEH-nek: valaki csúnyán mellényúlt) a korábban felhalmozott régi típusú csekk-készletek korlátlan ideig felhasználhatóak, így az adózók ráérnek csak közvetlenül a tartalékok elfogyása előtt pótolni azokat.

Azok, akiknek épp most fogy ki a készletük, vagy szeretnék kipróbálni az új típusú sárga csekkeket, az adóhivatal honalpjának ezen az oldalán találnak formanyomtatványt a csekkek igényléséhez. A nyomtatványt kitöltés után, az APEH területileg illetékes regionális igazgatóságára kell eljuttatni.

Mivel a hónap 12. napja munkaszüneti szombatra esett, ezért a mai napig kell megfizetni az november hónapra vonatkozó munkáltatók és munkavállalók által fizetett adókat és járulékokat.

A legnagyobb befizetési tételt a személyi jövedelemadó előlege jelenti, melyből novemberig összesen közel 1700 milliárd forint folyt be a költségvetésbe az év folyamán. Az eddig beszedett összeg - főként a válság miatti munkahely leépítések hatására - jócskán elmarad a 2009. évi költségvetési törvénybe foglalt 2062,4 milliárd forintos előirányzattól.

Forrás: Pénzügyminisztérium


A grafikonon látható előző 11 havi teljesülés tükrében a PM korábbi 1914,2 milliárd forintos prognózisának megvalósulása is kétséges. Ehhez ugyanis az adózóknak ebben a hónapban majd 215 milliárd forintot kellene szja címén az APEH-nak elküldeniük, ilyen hónapra pedig idén még nem volt példa.

Az szja-előlegen kívül máig kell feladni többek közt a munkaadói járulékot, a munkavállalói járulékot és az egészségügyi hozzájárulást is. A fizetési kötelezettségek részletes listáját az alábbi táblázat tartalmazza.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Az adók és járulékok mértéke valamint az adónemek utalási számlaszámai a következő táblázatból tudható meg.

Adózási szempontból még a hónap felénél sem járunk. December folyamán még három további adózással kapcsolatos fontos időpont van, amiről a következő oldalon lehet tájékozódni: Mire figyel az APEH decemberben?

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?