Gyengébb piákat hozhat a megemelt jövedéki adó

Pénzcentrum
2009. december 2. 09:02

A jövőre növekedő jövedéki adó feladta a leckét a szesziparnak. A drágább italokat gyártók várhatóan áremeléssel tovább tudják hárítani a terheket a fogyasztókra, az olcsóbb szegmensben megpróbálják elrejteni a magasabb árakat.

A 2009 év eleji 7% után, jövő január elsejével 10%-kal nő az alkoholtermékek jövedéki adója. Az olcsóbb röviditalokat gyártó cégek várhatóan nem az árak emelésével, hanem az üvegek térfogatának csökkentésével, és az italok alkoholtartalmának mérséklésével fogják a terheket a fogyasztókra hárítani. A ma még 40 fokos termékek jövőre mindössze 37-38 fokosak lehetnek - írja a Napi Gazdaság.

Az ágazat forgalmának többségét adó magas hozzáadott értékű "minőségi piák" ugyanakkor még elbírják a jövedéki adó emelését, és a gyártók nagy forgalomeséssel sem számolnak.

A söripar is megszenvedi a jövedéki adó emelést. A Magyar Sörgyártók Szövetsége nem tartja kizártnak, hogy az idei évben akár 10%-kal is zuhanhat a fogyasztás Magyarországon, és a fogyasztás 2010-ben tovább eshet.

Korábban: Évről évre kevesebb sör fogy Magyarországon

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A folyamatos adóemelés helyett célravezetőbb lenne a Vám- és Pénzügyőrség fokozottabb ellenőrzési tevékenysége, mivel így lehet igazán hatékonyan visszaszorítani a feketeimportot és növelni a hazai eladások forgalmát, az adóemelések azonban épp ellentétes hatást váltanak ki a piacon - panaszkodnak a szeszgyártók.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.09.13 09:44
Vége a nyárnak, elkezdődött a tanév is. Túl vagyunk a nyári szabadságon és ismét elkezdődtek a dolgo...
hrdoktor  |  2021.09.13 06:28
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a körny...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
hrbonbon  |  2021.09.10 12:35
  The exceptional pandemic period, which is still ongoing with all its consequences,...
vezetoi-coaching  |  2021.09.09 15:33
Jelmagy. (Termék = jobbára software, de ki tudja, lehet közös nevező tangible termékekkel is) - Link...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?