4 °C Budapest

Pálinkát neveztek el a miniszterelnökről: koppintás vagy hírverés?

2009. november 30. 15:02

Hálájuk jeléül Borisovkának nevezték el az idei főzetet a vidéki bolgárok, miután Boiko Borisov miniszterelnök közbenjárására elvetették a házi főzésű pálinkák megadóztatásának tervét a balkáni országban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A parlament már éppen megszavazni készült a költségvetési bizottság által előterjesztett javaslatot, amikor a miniszterelnök jobb belátásra bírta a képviselőtársait, így az alkoholra vonatkozó adótervet elvetették. A miniszterelnök felszólalásának hátterében az állt, hogy a vidéki lakosság körében közfelháborodást váltott ki, amikor meghallották, hogy 2010-től jövedéki adót vetnének ki az évszázados hagyományokkal rendelkező házi főzésű tömény italokra.


Boiko Borisov, a hagyományőrző politikus

Borisov - aki egyébként fekete öves karatés - kiállt a vidékiek mellett, akik évente továbbra is 30 literig adómentesen főzhetnek pálinkát. A fővárostól 170 kilométerre fekvő Kapatovo lakói hálájuk jeléül Borisovkának nevezték az idei főzetet, amiből néhány palackkal küldtek is az elnöknek.

Vidéken mindenki ünnepelt, amikor meghallották a hírt, sokak szerint ideje volt tisztába rakni az évszázados hagyománnyal rendelkező pálinkafőzés körüli vitákat. Az elnök elmondta, hogy nem azokat kell egy újabb adótétellel sújtani, akik nehéz fizikai munkát végeznek az ültetvényeket.

A kieső bevételeket a szerencsejátékokra kivetett többletadóval kívánja pótolni a bolgár költségvetés. Az ötlet egyébként nem egyedülálló, mivel az oroszoknál is kapni már az elnök után Putyinkának elnevezett vodkát.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 18. hétfő
Lukács
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?