31 °C Budapest

Pálinkát neveztek el a miniszterelnökről: koppintás vagy hírverés?

2009. november 30. 15:02

Hálájuk jeléül Borisovkának nevezték el az idei főzetet a vidéki bolgárok, miután Boiko Borisov miniszterelnök közbenjárására elvetették a házi főzésű pálinkák megadóztatásának tervét a balkáni országban.

A parlament már éppen megszavazni készült a költségvetési bizottság által előterjesztett javaslatot, amikor a miniszterelnök jobb belátásra bírta a képviselőtársait, így az alkoholra vonatkozó adótervet elvetették. A miniszterelnök felszólalásának hátterében az állt, hogy a vidéki lakosság körében közfelháborodást váltott ki, amikor meghallották, hogy 2010-től jövedéki adót vetnének ki az évszázados hagyományokkal rendelkező házi főzésű tömény italokra.


Boiko Borisov, a hagyományőrző politikus

Borisov - aki egyébként fekete öves karatés - kiállt a vidékiek mellett, akik évente továbbra is 30 literig adómentesen főzhetnek pálinkát. A fővárostól 170 kilométerre fekvő Kapatovo lakói hálájuk jeléül Borisovkának nevezték az idei főzetet, amiből néhány palackkal küldtek is az elnöknek.

Vidéken mindenki ünnepelt, amikor meghallották a hírt, sokak szerint ideje volt tisztába rakni az évszázados hagyománnyal rendelkező pálinkafőzés körüli vitákat. Az elnök elmondta, hogy nem azokat kell egy újabb adótétellel sújtani, akik nehéz fizikai munkát végeznek az ültetvényeket.

A kieső bevételeket a szerencsejátékokra kivetett többletadóval kívánja pótolni a bolgár költségvetés. Az ötlet egyébként nem egyedülálló, mivel az oroszoknál is kapni már az elnök után Putyinkának elnevezett vodkát.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm