Túl sokat várnak a cégek: nem találnak jó munkaerőt

2009. augusztus 13. 09:32

A cégek jelentős része nehezen tud betölteni bizonyos munkaköröket a szervezetükön belül, a legtöbben a tapasztalatot, a nyelvtudást, illetve egyéb képességeket hiányolják.

A Manpower legfrissebb felmérése szerint a munkaadók 82,5 százaléka szerint a jelentkezők döntő többségének a tudása, tapasztalata hagy kivetnivalót maga után.

Iparágak szerinti bontásban az üzleti szolgáltatások terén bizonyul a legnehezebbnek egy-egy pozíció betöltése, míg az építőiparban tevékenykedők csaknem egyharmadának nem jelent problémát a munkaerőfelvétel.

Szakmunkás munkakörök betöltését a válaszadók 21,3 százaléka továbbra is nagy kihívásnak tartja, de még ennél is többen, 32,3 százalék válaszolta azt, hogy specialistát talál a legnehezebben.

A specialista munkakörök esetében ugyanis speciális tárgyi tudást, munkatapasztalatot, végzettséget várnak el, amit a most regisztrált álláskeresők nagy része biztosan nem tud felmutatni - véli a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy-egy területen, mint például mérnökök, pénzügyesek esetén most ráadásul a kivárás a jellemző, másutt a leépítések indoka a hatékonyságnövelés volt, így ezeken a helyeken nem is várható, hogy újra feltöltsék a keretet - mondja a Workplus Munkatárs-közvetítő, Személyügyi és Vezetési tanácsadó Kft. ügyvezetője.

Iparágtól függetlenül általában a szakmai tudást, a tapasztalatot és a problémamegoldó képességet hiányolják a cégvezetők. Sokhelyütt a diploma mellé 2-3 idegen nyelv ismeretét is elvárják, ami jelenleg messze túlzónak tűnik.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 14. vasárnap
Tibor
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem