Túl sokat várnak a cégek: nem találnak jó munkaerőt

2009. augusztus 13. 09:32

A cégek jelentős része nehezen tud betölteni bizonyos munkaköröket a szervezetükön belül, a legtöbben a tapasztalatot, a nyelvtudást, illetve egyéb képességeket hiányolják.

A Manpower legfrissebb felmérése szerint a munkaadók 82,5 százaléka szerint a jelentkezők döntő többségének a tudása, tapasztalata hagy kivetnivalót maga után.

Iparágak szerinti bontásban az üzleti szolgáltatások terén bizonyul a legnehezebbnek egy-egy pozíció betöltése, míg az építőiparban tevékenykedők csaknem egyharmadának nem jelent problémát a munkaerőfelvétel.

Szakmunkás munkakörök betöltését a válaszadók 21,3 százaléka továbbra is nagy kihívásnak tartja, de még ennél is többen, 32,3 százalék válaszolta azt, hogy specialistát talál a legnehezebben.

A specialista munkakörök esetében ugyanis speciális tárgyi tudást, munkatapasztalatot, végzettséget várnak el, amit a most regisztrált álláskeresők nagy része biztosan nem tud felmutatni - véli a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke.

Egy-egy területen, mint például mérnökök, pénzügyesek esetén most ráadásul a kivárás a jellemző, másutt a leépítések indoka a hatékonyságnövelés volt, így ezeken a helyeken nem is várható, hogy újra feltöltsék a keretet - mondja a Workplus Munkatárs-közvetítő, Személyügyi és Vezetési tanácsadó Kft. ügyvezetője.

Iparágtól függetlenül általában a szakmai tudást, a tapasztalatot és a problémamegoldó képességet hiányolják a cégvezetők. Sokhelyütt a diploma mellé 2-3 idegen nyelv ismeretét is elvárják, ami jelenleg messze túlzónak tűnik.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.09.24 18:55
Egyből azzal kezdeném, hogy kiegészítem a címet, mert nem csak idézetekre, hanem szakmai mondásokra...
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
perfekt  |  2021.09.22 15:08
Egy kis közvélemény kutatás alapján kaptam olyan választ, hogy a TT index a testtömeg indexet jelzi,...
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?