Milyen szakmát érdemes tanulni a magasabb fizetés reményében?

Pénzcentrum
2008. október 22. 05:55

Nem mindig éri meg az érettségi! Az elmúlt években folyamatosan nőtt hazánkban a középfokúnál magasabb végzettséggel rendelkezők aránya, 2006-ban az OECD statisztikák szerint hazánk 25-64 közötti lakosságának több mint 35 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezett. Mindeközben a sajtó olyan hírektől hemzseg, hogy nem csak Nyugat-Európában, de hazánkban is egyre égetőbb probléma a szakképzett fizikai dolgozók hiánya. Lássuk, hogyan honorálják a munkáltatók a "keményen" dolgozókat!

A szakmunkások iránti túlkereslet számos országban problémát okoz. Elég, ha ellátogatunk az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapjára, ahol a legfrissebb hírek között szinte mást sem találni, mint hegesztők, műszerészek, ápolónők és hentesek számára szóló külföldi álláshirdetéseket.

Ez persze az itthoni problémákat csak fokozza, ugyanis a hazai tartós munkaerőhiány többségét, egyes felmérések szerint, a szakképzettséget igénylő fizikai állások teszik ki.

A szülők többsége mégis azt szeretné, ha gyermeke továbbtanulna, hátha úgy könnyebben boldogul majd dolgos éveiben, ráadásul ma már szinte derogál hentesnek, vagy padlóburkolónak tanulni.

A Merces bérinformációs és tanácsadó portál októberben online fizetési felmérést készített a szakmák fizetésben mért megbecsültségét, és az érettségi megszerzésének jelentőségét vizsgálva. Ebben 117.867-en vettek részt, amiből hasznos következtetések vonhatók le arról, hogy mire számíthat a munkaerőpiacon egy szakközépiskolában szakmát tanuló diák, valamint az is kiderül, hogy magasabb fizetést eredményez-e szakmán belül, ha valaki érettségivel is rendelkezik.

A KSH legfrissebb adatai szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete az idei év első 8 hónapjában 195 500 forint volt. Ezzel szemben az említett, 65 szakmát felölelő vizsgálat összesített eredménye szerint az érettségizett szakmunkások mindössze 152 ezer forintot, az érettségivel nem rendelkezők ennél is kevesebbet, 146 ezer forintot keresnek havonta, ami 22%, illetve 25%-kal alacsonyabb az átlagnál.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az érettségivel nem rendelkezők közül a legkevesebbet a varrónők keresik, akik bruttó 85 373 forintban részesülnek, mindössze 44 százalékában az országos átlagnak. Hasonlóan alulbecsült szakmának tűnnek a fizetések alapján a pénztáros, cipész, pincér-felszolgáló munkakörök is, ahol épp hogy meghaladják az országos átlag felét a fizetések.

 

Lássuk a legjobb mesterségeket!

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18