25 °C Budapest

Hiányszakmák: informatikus, szakmunkás, technikus

2009. április 2. 09:15

Tízből nyolc cég állítja: az egyre növekvő munkanélküliség ellenére is kevés a mesterszakmunkás és a szakmunkás a hazai álláspiacon, sőt, műszaki, illetve számítástechnikai szakemberből sem találnak eleget - mutatta ki az Országos HR Benchmark Felmérés.

A DGS Global Research és az Ernst & Young együttműködésében készült, 651 cég működését feltérképező friss kutatás adatai rávilágítottak: nem elég, hogy bizonyos szakmák képviselőit igen nehéz toborozni, megtartani sem könnyű őket.

Főleg a 20-30 évesek hagyják ott könnyű szívvel a munkahelyüket, illetve az eladók, az értékesítők, a szakmunkások körében és az asszisztencia/adminisztratív munkaerő esetében nagy a fluktuáció. Ez utóbbiakból egyébként túlkínálat van, ahogy jogászokból, PR- és kommunikációs, valamint marketingszakemberekből, sőt, közgazdászokból is.

A cégek többsége a vezetői posztok számát is csökkenti, sőt, az állásban maradó menedzserek fizetései szintén csökkennek.

A felmérés több furcsaságot is leleplezett, például azt, hogy a magyar munkajogi szabályoktól eltérően a vállalatok több mint tíz százaléka nem fizet alapbért az alkalmazottainak. A személyi alapbér munkaszerződésben történő megállapítása kötelező, ám úgy tűnik, az idevonatkozó jogszabályokat a munkaadók sok esetben roszszul értelmezik vagy nem tartják be.

A béren kívüli juttatások terén nincs számottevő változás. Tízből legalább hat vezető pozícióban dolgozó élvezi a cégautó előnyeit, a többi munkavállaló körében az étkezési utalvány, az üdülési csekk, az oktatás támogatása az, amelyet a cégek a legnagyobb mértékben biztosítanak. Továbbra is a vállalatok közel egyharmada ad 13. havi fizetést; ezt a juttatást főleg a külföldi tulajdonú cégek, valamint a közszféra munkaadói biztosítják a dolgozóknak.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.09.24 18:55
Egyből azzal kezdeném, hogy kiegészítem a címet, mert nem csak idézetekre, hanem szakmai mondásokra...
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
perfekt  |  2021.09.22 15:08
Egy kis közvélemény kutatás alapján kaptam olyan választ, hogy a TT index a testtömeg indexet jelzi,...
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?