Hiányszakmák: informatikus, szakmunkás, technikus

2009. április 2. 09:15

Tízből nyolc cég állítja: az egyre növekvő munkanélküliség ellenére is kevés a mesterszakmunkás és a szakmunkás a hazai álláspiacon, sőt, műszaki, illetve számítástechnikai szakemberből sem találnak eleget - mutatta ki az Országos HR Benchmark Felmérés.

A DGS Global Research és az Ernst & Young együttműködésében készült, 651 cég működését feltérképező friss kutatás adatai rávilágítottak: nem elég, hogy bizonyos szakmák képviselőit igen nehéz toborozni, megtartani sem könnyű őket.

Főleg a 20-30 évesek hagyják ott könnyű szívvel a munkahelyüket, illetve az eladók, az értékesítők, a szakmunkások körében és az asszisztencia/adminisztratív munkaerő esetében nagy a fluktuáció. Ez utóbbiakból egyébként túlkínálat van, ahogy jogászokból, PR- és kommunikációs, valamint marketingszakemberekből, sőt, közgazdászokból is.

A cégek többsége a vezetői posztok számát is csökkenti, sőt, az állásban maradó menedzserek fizetései szintén csökkennek.

A felmérés több furcsaságot is leleplezett, például azt, hogy a magyar munkajogi szabályoktól eltérően a vállalatok több mint tíz százaléka nem fizet alapbért az alkalmazottainak. A személyi alapbér munkaszerződésben történő megállapítása kötelező, ám úgy tűnik, az idevonatkozó jogszabályokat a munkaadók sok esetben roszszul értelmezik vagy nem tartják be.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A béren kívüli juttatások terén nincs számottevő változás. Tízből legalább hat vezető pozícióban dolgozó élvezi a cégautó előnyeit, a többi munkavállaló körében az étkezési utalvány, az üdülési csekk, az oktatás támogatása az, amelyet a cégek a legnagyobb mértékben biztosítanak. Továbbra is a vállalatok közel egyharmada ad 13. havi fizetést; ezt a juttatást főleg a külföldi tulajdonú cégek, valamint a közszféra munkaadói biztosítják a dolgozóknak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem