Sok baj van a munkahelymentő támogatásokkal

2009. május 6. 09:17

Bár a kormány foglalkoztatási válságkezelésre szánt hatmilliárd forintja igen gyorsan elfogyott, úgy tűnik, a rászoruló mikro-, kis- és középvállalatok többsége mégsem jutott forráshoz. Egyesek szerint a kiírások voltak túl bonyolultak, mások nem rendelkeztek elégséges információval.

A DGS Global Research és a Boda & Partners Kft. 481 céget feltérképező anyagából kiderül, hogy a válaszadók közel fele az idén még elbocsátásokra készül. Épp ezért jól jött volna számukra a forrás, ám átlagosan tízből négy cég szerint annyira bonyolult volt a kiírás, hogy bele sem kezdtek a pályázatírásba.

A legismertebb és a legnépszerűbb a Megőrzés elnevezésű támogatási program volt, amely preventíven a dolgozók munkában tartását segítette. Itt a válaszadó vállalkozások a bonyolultság mellett arról is panaszkodtak, hogy lekésték a beadási határidőt. Igaz, ez nem volt nehéz, hisz a foglalkoztatási programokra eredetileg november elejéig lehetett volna jelentkezni, ám a keret kiürülése miatt például e pályázat esetében február 27-től felfüggesztették az igénylések befogadását.

Az új munkaerőt alkalmazó cégeket támogató Munkába programra is ez a sors várt. Itt március 16-án apadt ki végleg a keret. Ezzel a kiírással a legtöbb társaságnak (57 százalék) az volt a baja, hogy "nem rá írták ki", így nem is volt értelme, hogy induljon.

Az Új kilátások elnevezésű program - amely az elbocsátottak humánus távozását tette lehetővé - keretösszege bírta a legtovább, ezt március végével függesztették fel. A "hosszú" beadási határidőnek talán az volt az oka, hogy kevesen értették, miről is szól a pályázat; a cégek több mint egyharmada jelezte, nem is tudott a programról, kevés volt az információ.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A DGS Global Research és a Boda & Partners Kft. azt is vizsgálta, hogy az érintett vállalatok mire fordítanák azt a 30 milliárd forintot, amelyet a kormány a kiemelt beruházások finanszírozásától csoportosított át a gazdasági válság hatásainak csökkentésére. Nos, tízből legalább négy vállalat kifejezetten a munkahelyek megőrzését elősegítő bértámogatásra költené el az összeget.

Nagy visszhangot kapott az a kormányzati kezdeményezés, amelynek révén egy-egy vállalat négynapos munkahétre térhet át, s az ötödik napon oktatásra küldheti a munkavállalóit. A hazai cégek többsége főleg a szakmunkásokat, asszisztenseket, értékesítőket és a műszaki szakembereket okítaná az erre szánt forrásból. "Úgy tapasztaltuk, hogy bár a kormányzati kezdeményezés minden esetben nemes célt szolgált, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Igaz, a kiíró szervezet, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány adatai szerint 1100 cég nyújtott be pályázatot, ám ezt valószínűleg azok tették, amelyek »profi« forrásszerzők, s nem feltétlenül azokhoz jutott el a válságkezelésre szánt összeg, akiknek a legnagyobb szükségük lett volna rá a munkahelyek megőrzése érdekében" - fogalmazott a Világgazdaságnak Dara Péter, a DGS Global Research ügyvezető igazgatója.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem