4 °C Budapest

Sok baj van a munkahelymentő támogatásokkal

2009. május 6. 09:17

Bár a kormány foglalkoztatási válságkezelésre szánt hatmilliárd forintja igen gyorsan elfogyott, úgy tűnik, a rászoruló mikro-, kis- és középvállalatok többsége mégsem jutott forráshoz. Egyesek szerint a kiírások voltak túl bonyolultak, mások nem rendelkeztek elégséges információval.

A DGS Global Research és a Boda & Partners Kft. 481 céget feltérképező anyagából kiderül, hogy a válaszadók közel fele az idén még elbocsátásokra készül. Épp ezért jól jött volna számukra a forrás, ám átlagosan tízből négy cég szerint annyira bonyolult volt a kiírás, hogy bele sem kezdtek a pályázatírásba.

A legismertebb és a legnépszerűbb a Megőrzés elnevezésű támogatási program volt, amely preventíven a dolgozók munkában tartását segítette. Itt a válaszadó vállalkozások a bonyolultság mellett arról is panaszkodtak, hogy lekésték a beadási határidőt. Igaz, ez nem volt nehéz, hisz a foglalkoztatási programokra eredetileg november elejéig lehetett volna jelentkezni, ám a keret kiürülése miatt például e pályázat esetében február 27-től felfüggesztették az igénylések befogadását.

Az új munkaerőt alkalmazó cégeket támogató Munkába programra is ez a sors várt. Itt március 16-án apadt ki végleg a keret. Ezzel a kiírással a legtöbb társaságnak (57 százalék) az volt a baja, hogy "nem rá írták ki", így nem is volt értelme, hogy induljon.

Az Új kilátások elnevezésű program - amely az elbocsátottak humánus távozását tette lehetővé - keretösszege bírta a legtovább, ezt március végével függesztették fel. A "hosszú" beadási határidőnek talán az volt az oka, hogy kevesen értették, miről is szól a pályázat; a cégek több mint egyharmada jelezte, nem is tudott a programról, kevés volt az információ.

A DGS Global Research és a Boda & Partners Kft. azt is vizsgálta, hogy az érintett vállalatok mire fordítanák azt a 30 milliárd forintot, amelyet a kormány a kiemelt beruházások finanszírozásától csoportosított át a gazdasági válság hatásainak csökkentésére. Nos, tízből legalább négy vállalat kifejezetten a munkahelyek megőrzését elősegítő bértámogatásra költené el az összeget.

Nagy visszhangot kapott az a kormányzati kezdeményezés, amelynek révén egy-egy vállalat négynapos munkahétre térhet át, s az ötödik napon oktatásra küldheti a munkavállalóit. A hazai cégek többsége főleg a szakmunkásokat, asszisztenseket, értékesítőket és a műszaki szakembereket okítaná az erre szánt forrásból. "Úgy tapasztaltuk, hogy bár a kormányzati kezdeményezés minden esetben nemes célt szolgált, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Igaz, a kiíró szervezet, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány adatai szerint 1100 cég nyújtott be pályázatot, ám ezt valószínűleg azok tették, amelyek »profi« forrásszerzők, s nem feltétlenül azokhoz jutott el a válságkezelésre szánt összeg, akiknek a legnagyobb szükségük lett volna rá a munkahelyek megőrzése érdekében" - fogalmazott a Világgazdaságnak Dara Péter, a DGS Global Research ügyvezető igazgatója.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 26. 13:05
Az intézményi és nagy összegű lakossági betétekre érvényes kamatplafon 2022. november 22-én lépett é...
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16