5 °C Budapest

Hány éves kortól érdemes szakmát tanulni?

Pénzcentrum
2009. április 8. 09:30

Visszaállítaná a régi, hároméves szakmunkásképzést az MSZP; javaslatuk szerint a tanulók már a 9. évfolyamon elkezdhetnék a gyakorlati ismeretek elsajátítását.

A szakiskolák maguk dönthetnék el, hogy a jelenlegi képzési formát kínálják-e a hozzájuk jelentkezőknek - azaz csak a 11. évfolyamtól biztosítják a gyakorlati képzést -, vagy már a 9. osztályban megkezdik a szakmai oktatást. A klasszikus, hároméves szakmunkásképzést az 1997-es szakképzési törvény törölte el: azóta a 4-5 éves szakiskolákban az első két évfolyamon csak közismereti tárgyakat tanítanak, és csak a 11. osztályban, 16 éves korban kezdődik a gyakorlati képzés.

A tanárok és a gazdasági szervezetek évek óta szeretnék visszaállítani a régi rendszert. Azzal érvelnek, hogy a szakiskolások a szakma miatt választják ezt az iskolatípust, nem érdeklik őket a könyvek, ezért sokan elhagyják az iskolát, amikor továbbra sem engedik őket a szakma közelébe.

Az ugyanakkor kérdés, hogy a gyakorlati képzés korábbi elkezdése jelent-e megoldást. A szakiskolákba ugyanis elsősorban hátrányos helyzetű, többségében roma diákok kerülnek be, akik a korábbi kudarcaik miatt motiválatlanok, többségük számára ez kényszerpálya. Ezeknek a tanulóknak az alapkészségeik rendkívül rosszak: háromnegyedük egyszerű szövegek megértésére és alapműveletek elvégzésére alkalmatlan.

Azt az általános vélekedést, amely szerint a szakiskolai diákokat nem érdekli az "akadémiai jellegű" képzés, nem támasztják alá a kutatási eredmények, amelyek szerint a szakiskolások háromnegyede tervez valamilyen iskolatípusban való továbbtanulást; közülük 60 százalék érettségit szerezne.

A Gyurcsány Ferenc által létrehívott Oktatási Kerekasztal épp az MSZP javaslatával ellentétes irányban tett lépésekkel kezelné a szakképzés problémáját. A korai, 14 éves korban történő iskolaválasztás a szegregáció egyik intézményesített formájaként külön intézménybe - érettségit adó középiskolákba, illetve szakiskolákba - sorolja a jobb, illetve a rosszabb képességű diákokat, így az egyes iskolatípusok tanulói összetétele és teljesítménye között óriási a szakadék.

A kerekasztal tagjai - oktatáskutatók, közgazdászok - ezért későbbre tolnák a pályaválasztást: egységes középiskolában gondolkodnak, ahol a diákok a 10. évfolyamig együtt vennének részt egy általános képzésben, és csak utána válnának szét útjaik a szakképzés, illetve az érettségi irányába.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.12.09 17:22
A munkahelyi visszajelzés fontossága vitathatatlan, ám időnként szemben találjuk magunkat azzal, hog...
perfekt  |  2022.12.08 10:23
A 2022. november 16-án tartott Kormányinfón bejelentésre került, hogy a kormány turisztikai akcióter...
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?