10 °C Budapest

Adóvisszatérítés: lehet, hogy hiába vársz a pénzedre?

2009. június 4. 05:55

Amennyiben az adóbevallásunk alapján jár visszatérítés a számunkra, azt a beadás után legkésőbb 30 nappal már át is utalja az APEH. Elvileg.

Az adótörvények értelmében amennyiben az adózó elektronikus formában maga készíti el szja-bevallását, akkor a bevallás benyújtásától számított 30 napon belül legkésőbb vissza kell kapnia a pénzét. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a visszautalásoknak csak egy része érkezik meg határidőre, többen kénytelenek hosszú heteket-hónapokat várakozni.

Az APEH idei első negyedévéről szóló tájékoztatójában el is ismerte a késéseket, s azt az új bevallást feldolgozó rendszer bevezetésével indokolta. Szikora János APEH elnök még április elején azt mondta, hogy az elektronikus bevallásokat korszerűen feldolgozó rendszer üzembe helyezése fél év alatt zajlott le, ami igen rövid idő, ám a tesztidőszak így is belecsúszott a bevallási időszakba. A késlekedéseket azonban késedelmi kamattal kompenzálja az APEH: a március 28-ig eltelt időszakban az adóhatóság átlagosan 7 napot késett a kiutalással - egy adózó pedig átlagosan 417,5 forintot vehetett kézhez késedelmi kamatként.

Persze nem csak az adóhatóság lehet hibás a késedelmekben, követhetünk el mi magunk is hibát. Érdemes tehát a postaládát is lesni, hiszen ha az adóhatóság számítási hibát vagy más hasonló elírást talál, azt kijavítja, amennyiben pedig az a magánszemély adófizetési kötelezettségét vagy az adóvisszatérítés összegét érinti, az adózót a kijavítástól számított 30 napon belül értesíti.

Ha az adózó az adóhatóság javításával nem ért egyet, az értesítés kézhezvételét követő 15 napon belül egyeztetés végett az adóhatósághoz fordulhat. Eredménytelen egyeztetés esetén az adóhatóság az eljárást megindítja, és az adót határozattal állapítja meg. Az adózónak az eredményes egyeztetésig, illetve a határozat jogerőre emelkedéséig a visszatérítendő adót az adóhatóság által kijavított összeg szerint kell kiutalni, illetve befizetni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kérdéses azonban, hogy nem azért késlekedik-e az APEH az adóvisszatérítések megfizetésével, mert a válságnak köszönhetően szinte teljesen kiürült az államkassza. Mint arról már korábban beszámoltunk, a kormány sokféle "trükkel" próbálkozik, hogy átmeneti pénzzavarain enyhítsen. Ilyen például a nyugdíj átutalásának két nappal történő eltolása, vagy a családtámogatási és fogyatékossági ellátások egy napos elhalasztása.

Azok viszont, akik egyszerűsített adóbevallási formát választották, jobb, ha hátradőlnek és nem idegeskednek a visszatérítésük miatt. Akkor is csak az adóbevallás leadási határidejétől, vagyis május 20-tól számított 30 napon belül kötelesek megkapni a pénzüket, ha már január másodikán leadták a bevallást. (Az egyszerűsített bevallást azok választhatták, akiknek bevétele kizárólag munkáltatóktól és/vagy kifizetőktől származik, amelyből az említettek adót vagy adóelőleget vontak le. Emellett például azok is, akik ingó és/vagy ingatlan vagyoni értékű jog átruházásából (is) bevallásköteles jövedelemre tettek szert.)

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 21. vasárnap
Konrád
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 21. 16:08
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem