21 °C Budapest

Adóvisszatérítés: lehet, hogy hiába vársz a pénzedre?

2009. június 4. 05:55

Amennyiben az adóbevallásunk alapján jár visszatérítés a számunkra, azt a beadás után legkésőbb 30 nappal már át is utalja az APEH. Elvileg.

Az adótörvények értelmében amennyiben az adózó elektronikus formában maga készíti el szja-bevallását, akkor a bevallás benyújtásától számított 30 napon belül legkésőbb vissza kell kapnia a pénzét. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a visszautalásoknak csak egy része érkezik meg határidőre, többen kénytelenek hosszú heteket-hónapokat várakozni.

Az APEH idei első negyedévéről szóló tájékoztatójában el is ismerte a késéseket, s azt az új bevallást feldolgozó rendszer bevezetésével indokolta. Szikora János APEH elnök még április elején azt mondta, hogy az elektronikus bevallásokat korszerűen feldolgozó rendszer üzembe helyezése fél év alatt zajlott le, ami igen rövid idő, ám a tesztidőszak így is belecsúszott a bevallási időszakba. A késlekedéseket azonban késedelmi kamattal kompenzálja az APEH: a március 28-ig eltelt időszakban az adóhatóság átlagosan 7 napot késett a kiutalással - egy adózó pedig átlagosan 417,5 forintot vehetett kézhez késedelmi kamatként.

Persze nem csak az adóhatóság lehet hibás a késedelmekben, követhetünk el mi magunk is hibát. Érdemes tehát a postaládát is lesni, hiszen ha az adóhatóság számítási hibát vagy más hasonló elírást talál, azt kijavítja, amennyiben pedig az a magánszemély adófizetési kötelezettségét vagy az adóvisszatérítés összegét érinti, az adózót a kijavítástól számított 30 napon belül értesíti.

Ha az adózó az adóhatóság javításával nem ért egyet, az értesítés kézhezvételét követő 15 napon belül egyeztetés végett az adóhatósághoz fordulhat. Eredménytelen egyeztetés esetén az adóhatóság az eljárást megindítja, és az adót határozattal állapítja meg. Az adózónak az eredményes egyeztetésig, illetve a határozat jogerőre emelkedéséig a visszatérítendő adót az adóhatóság által kijavított összeg szerint kell kiutalni, illetve befizetni.

Kérdéses azonban, hogy nem azért késlekedik-e az APEH az adóvisszatérítések megfizetésével, mert a válságnak köszönhetően szinte teljesen kiürült az államkassza. Mint arról már korábban beszámoltunk, a kormány sokféle "trükkel" próbálkozik, hogy átmeneti pénzzavarain enyhítsen. Ilyen például a nyugdíj átutalásának két nappal történő eltolása, vagy a családtámogatási és fogyatékossági ellátások egy napos elhalasztása.

Azok viszont, akik egyszerűsített adóbevallási formát választották, jobb, ha hátradőlnek és nem idegeskednek a visszatérítésük miatt. Akkor is csak az adóbevallás leadási határidejétől, vagyis május 20-tól számított 30 napon belül kötelesek megkapni a pénzüket, ha már január másodikán leadták a bevallást. (Az egyszerűsített bevallást azok választhatták, akiknek bevétele kizárólag munkáltatóktól és/vagy kifizetőktől származik, amelyből az említettek adót vagy adóelőleget vontak le. Emellett például azok is, akik ingó és/vagy ingatlan vagyoni értékű jog átruházásából (is) bevallásköteles jövedelemre tettek szert.)

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
perfekt  |  2021.09.22 15:08
Egy kis közvélemény kutatás alapján kaptam olyan választ, hogy a TT index a testtömeg indexet jelzi,...
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05