1 °C Budapest

Adóvisszatérítés: lehet, hogy hiába vársz a pénzedre?

2009. június 4. 05:55

Amennyiben az adóbevallásunk alapján jár visszatérítés a számunkra, azt a beadás után legkésőbb 30 nappal már át is utalja az APEH. Elvileg.

Az adótörvények értelmében amennyiben az adózó elektronikus formában maga készíti el szja-bevallását, akkor a bevallás benyújtásától számított 30 napon belül legkésőbb vissza kell kapnia a pénzét. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a visszautalásoknak csak egy része érkezik meg határidőre, többen kénytelenek hosszú heteket-hónapokat várakozni.

Az APEH idei első negyedévéről szóló tájékoztatójában el is ismerte a késéseket, s azt az új bevallást feldolgozó rendszer bevezetésével indokolta. Szikora János APEH elnök még április elején azt mondta, hogy az elektronikus bevallásokat korszerűen feldolgozó rendszer üzembe helyezése fél év alatt zajlott le, ami igen rövid idő, ám a tesztidőszak így is belecsúszott a bevallási időszakba. A késlekedéseket azonban késedelmi kamattal kompenzálja az APEH: a március 28-ig eltelt időszakban az adóhatóság átlagosan 7 napot késett a kiutalással - egy adózó pedig átlagosan 417,5 forintot vehetett kézhez késedelmi kamatként.

Persze nem csak az adóhatóság lehet hibás a késedelmekben, követhetünk el mi magunk is hibát. Érdemes tehát a postaládát is lesni, hiszen ha az adóhatóság számítási hibát vagy más hasonló elírást talál, azt kijavítja, amennyiben pedig az a magánszemély adófizetési kötelezettségét vagy az adóvisszatérítés összegét érinti, az adózót a kijavítástól számított 30 napon belül értesíti.

Ha az adózó az adóhatóság javításával nem ért egyet, az értesítés kézhezvételét követő 15 napon belül egyeztetés végett az adóhatósághoz fordulhat. Eredménytelen egyeztetés esetén az adóhatóság az eljárást megindítja, és az adót határozattal állapítja meg. Az adózónak az eredményes egyeztetésig, illetve a határozat jogerőre emelkedéséig a visszatérítendő adót az adóhatóság által kijavított összeg szerint kell kiutalni, illetve befizetni.

Kérdéses azonban, hogy nem azért késlekedik-e az APEH az adóvisszatérítések megfizetésével, mert a válságnak köszönhetően szinte teljesen kiürült az államkassza. Mint arról már korábban beszámoltunk, a kormány sokféle "trükkel" próbálkozik, hogy átmeneti pénzzavarain enyhítsen. Ilyen például a nyugdíj átutalásának két nappal történő eltolása, vagy a családtámogatási és fogyatékossági ellátások egy napos elhalasztása.

Azok viszont, akik egyszerűsített adóbevallási formát választották, jobb, ha hátradőlnek és nem idegeskednek a visszatérítésük miatt. Akkor is csak az adóbevallás leadási határidejétől, vagyis május 20-tól számított 30 napon belül kötelesek megkapni a pénzüket, ha már január másodikán leadták a bevallást. (Az egyszerűsített bevallást azok választhatták, akiknek bevétele kizárólag munkáltatóktól és/vagy kifizetőktől származik, amelyből az említettek adót vagy adóelőleget vontak le. Emellett például azok is, akik ingó és/vagy ingatlan vagyoni értékű jog átruházásából (is) bevallásköteles jövedelemre tettek szert.)

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?