Szikora: "Az APEH nem utálnivaló!" - az adózás első negyedéve

Pénzcentrum
2009. április 2. 12:55

93 %-os a feldolgozottság Az APEH első negyedéves statisztikái bizonyítják, hogy az új bevallás feldolgozási rendszer jól vizsgázott, idén sokkal kevesebb a hibás bevallás, mint akár csak az elmúlt évben. Március végére a bevallások feldolgozottsági aránya elérte a 93 %-ot, a hibás bevallások száma jóval alacsonyabb a 2008-ban benyújtottakhoz képest.

Szikora János, az APEH elnöke megerősítette: "Az APEH azzal, hogy fél év alatt megvalósított egy olyan bevallás feldolgozási rendszert, amelynek élesítését más országokban akár két éves előkészítő munka és egy éves tesztidőszak előz meg bebizonyította, hogy nem az a hivatal, amelytől félni kell, vagy amelyet utálni kell, hanem egy komoly eredményekre képes modern intézmény!"

Már az első negyedév eredményei alapján érzékelhetőek a hatóság által bevezetett rendszer előnyei. Március végéig közel 1,3 millió szja bevallás érkezett be a magánszemélyektől és az egyéni vállalkozóktól, míg 2008-ban ez a szám alig haladta meg az 1,1 millió darabot. A tavaly március végéig befogadott bevallások 34,1 %-a tartalmazott hibát, idén ez az arány 22,5 %.

A két évtizede használt feldolgozó rendszer felett eljárt az idő, az elektronikus bevallások számának emelkedése indokolttá tette egy továbbfejlesztett, a mai kor igényeinek minden tekintetben megfelelő technológia kialakítását. Nagy előnynek tekinthető és jelentésen csökkenti a hibázás lehetőségét, hogy a külső internetes és a belső feldolgozási programok azonos összefüggés vizsgálati szempontok alapján működnek.

A nyilvántartások alapján valamennyi adónemet tekintve március 28-ig közel 5 millió bevallást nyújtottak be az adózók, ezek 82 %-a - nagyrészt a társaságokra vonatkozó kötelezettségnek köszönhetően - elektronikus úton jutott el az APEH-ba. Az összes bevallásra vonatkozó hibaarányt öt százalékponntal idén sikerült 7 %-ra mérsékelni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mennyi késedelmi kamatot fizetett ki eddig az APEH?

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem