Önellenőrzéssel igényelhető vissza az áfa

2009. május 14. 08:32

Önellenőrzés benyújtásával kérhetik vissza a vállalkozások azt az áfát, amelynek a levonását a 2005. december 31-ig hatályos, ám az Európai Bíróság által ez év április 23-án visszamenőlegesen is felülbírált magyar jogszabályok nem tették lehetővé.

A Parlament hétfőn fogadta el az áfa visszatérítéséről szóló passzusokat. Ezek szerint az állam az alapkamat mértékével fejeli meg a korábban levonni nem engedett összeget, a kérelem benyújtására azonban csak 180 nap áll a vállalkozások rendelkezésére. E két kitétel a szakértők szerint aggályos, hiszen a költségvetés javára szolgáló "könnyítéseknek" nincs valós jogi alapjuk.

A Világgazdaságnak megszólaló szakemberek szerint aggályosnak nevezhető a 180 napos határidő, valamint, hogy a kérdéses összeg az alapkamattal azonos mértékű kamattal jár vissza az adózónak. Utóbbi annyiból kérdéses, hogy ha "hagyományos" adóügyekben a jogvita az adózó javára dől el, az adóhatóság az alapkamat kétszeresének megfelelő összeggel fejeli meg a visszatérítést. "Nem világos, hogy ez az eset miért minősülne »kevésbé« törvényellenesnek" - fogalmazott Elkán László, a PricewaterhouseCoopers szakértője.

Bár valószínűleg egyetlen cég sem vágyik arra, hogy a korábban jogtalanul "visszatartott" áfa mellett egy revizori látogatással is megörvendeztesse az adóhatóság, az önellenőrzés - hivatalosan - ismételt ellenőrzés iránti kérelemnek minősül. A jogszabály szerint ellenőrzéssel lezárt bevallási időszak esetén önellenőrzéssel az adóhatóság újabb vizsgálatára kerülhet sor, ám ez nem szükségszerű. "Nem valószínű, hogy az áfa-visszaigénylés lehetőségével élő cégeknek az önellenőrzés kapcsán adóhatósági vizsgálatokra kell számítaniuk" - mondta Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője, aki összességében jónak nevezte a helyzet kezelésére az utóbbi hetekben készült szabályokat.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.09.13 09:44
Vége a nyárnak, elkezdődött a tanév is. Túl vagyunk a nyári szabadságon és ismét elkezdődtek a dolgo...
hrdoktor  |  2021.09.13 06:28
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a körny...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
hrbonbon  |  2021.09.10 12:35
  The exceptional pandemic period, which is still ongoing with all its consequences,...
vezetoi-coaching  |  2021.09.09 15:33
Jelmagy. (Termék = jobbára software, de ki tudja, lehet közös nevező tangible termékekkel is) - Link...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?