2 °C Budapest

Nő az igény a pénzügyesek iránt

Pénzcentrum
2009. április 23. 11:00

Miközben a hírek létszámstopról, leépítésekről szólnak, a könyvelők, számviteli szakemberek iránt megnőtt a kereslet a piacon, és terjed a néhány hónapra szóló munkaerő kölcsönzés is.

A válság hatására megnőtt az igény a munkaerő-kölcsönzés iránt, mivel a jelenlegi bizonytalan gazdasági környezetben a vállalatok kevésbé merik felvállalni az új kollégák foglalkoztatásának munkaügyi felelősségét. Inkább hajlandóak a havi béren felül a kölcsönzés költségeit is kifizetni, annak érdekében, hogy határozott időre - jellemzően 3-6 hónapra - kölcsönözzék a szakképzett munkaerőt.

"Ez a fejlemény csak a magyar piacon számít újdonságnak, Nyugat-Európában természetes, hogy a csúcsszezonban akár néhány hónapra is kölcsönöznek könyvelőt." - teszi hozzá Jamniczky Andrea, a BDO Forte Könyvvizsgáló, Pénzügyi- és Adótanácsadó cég Recruitment üzletágának vezetője aki úgy véli, hogy ez a megoldás a munkavállalóknak is jobb, mint egy bizonytalan munkahely, mert így őket a BDO Forte alkalmazza, s azokban az időszakokban, amikor nem közvetítik ki őket megrendelőhöz, a BDO látja el őket könyvelési feladatokkal.

Az ágazatok közül elsősorban az élelmiszeriparban és a mezőgazdaság területén keresnek új kollégákat, de létszámbővülés tapasztalható egyes pénzügyi szakértői szolgáltatások területén is. Kevésbé van szükség új kollégákra a bank és lízingszektorban, a szállítmányozó cégeknél vagy az ingatlan beruházással, értékesítéssel foglalkozó vállalatoknál.

"Ezen ágazatokban általában jellemző a létszám leépítés, vagy a létszámstop, kivétel a pénzügyes terület, mert ha onnan valaki lemorzsolódik, azt azonnal pótolják. A korábban bankoknál dolgozó, jellemzően pénzügyi végzettségű szakemberek közül sokan jelentkeznek ezekre az állásokra, ám mivel kevés a napi operatív vállalati gyakorlatuk, nehezen tudnak elhelyezkedni vállalati oldalon." - hangsúlyozza Jamniczky Andrea.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A jelenlegi gazdasági helyzetben elsősorban a megbízható, szakmailag felkészült, adott esetben vezetési tapasztalattal rendelkező és a nehezebb időszakokat is kiállt pénzügyi szakembereket keresik a cégek. A nagyobb multinacionális cégek tervei között továbbra is szerepel, hogy pénzügyi szolgáltató központjukat országunkba hozzák, ahol ugyancsak idegen nyelveket jól beszélő pénzügyi-számviteli szakemberekre van szükség.

A harmadik munkaügyi terület, ahol piaci növekedés tapasztalható a létszámleépítésekkel függ össze, a felmondások, végkielégítések, szerződések kapcsán az eddigieknél sokkal többrétű munkajogi segítségre szorulnak a vállalatok. Az átstrukturálások, részmunkaidős, vagy rövidített munkahét bevezetése is újfajta tudást igényel, amire a válság előtt a cégeknek nem igen volt szükségük.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem