21 °C Budapest

Nő az igény a pénzügyesek iránt

Pénzcentrum
2009. április 23. 11:00

Miközben a hírek létszámstopról, leépítésekről szólnak, a könyvelők, számviteli szakemberek iránt megnőtt a kereslet a piacon, és terjed a néhány hónapra szóló munkaerő kölcsönzés is.

A válság hatására megnőtt az igény a munkaerő-kölcsönzés iránt, mivel a jelenlegi bizonytalan gazdasági környezetben a vállalatok kevésbé merik felvállalni az új kollégák foglalkoztatásának munkaügyi felelősségét. Inkább hajlandóak a havi béren felül a kölcsönzés költségeit is kifizetni, annak érdekében, hogy határozott időre - jellemzően 3-6 hónapra - kölcsönözzék a szakképzett munkaerőt.

"Ez a fejlemény csak a magyar piacon számít újdonságnak, Nyugat-Európában természetes, hogy a csúcsszezonban akár néhány hónapra is kölcsönöznek könyvelőt." - teszi hozzá Jamniczky Andrea, a BDO Forte Könyvvizsgáló, Pénzügyi- és Adótanácsadó cég Recruitment üzletágának vezetője aki úgy véli, hogy ez a megoldás a munkavállalóknak is jobb, mint egy bizonytalan munkahely, mert így őket a BDO Forte alkalmazza, s azokban az időszakokban, amikor nem közvetítik ki őket megrendelőhöz, a BDO látja el őket könyvelési feladatokkal.

Az ágazatok közül elsősorban az élelmiszeriparban és a mezőgazdaság területén keresnek új kollégákat, de létszámbővülés tapasztalható egyes pénzügyi szakértői szolgáltatások területén is. Kevésbé van szükség új kollégákra a bank és lízingszektorban, a szállítmányozó cégeknél vagy az ingatlan beruházással, értékesítéssel foglalkozó vállalatoknál.

"Ezen ágazatokban általában jellemző a létszám leépítés, vagy a létszámstop, kivétel a pénzügyes terület, mert ha onnan valaki lemorzsolódik, azt azonnal pótolják. A korábban bankoknál dolgozó, jellemzően pénzügyi végzettségű szakemberek közül sokan jelentkeznek ezekre az állásokra, ám mivel kevés a napi operatív vállalati gyakorlatuk, nehezen tudnak elhelyezkedni vállalati oldalon." - hangsúlyozza Jamniczky Andrea.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A jelenlegi gazdasági helyzetben elsősorban a megbízható, szakmailag felkészült, adott esetben vezetési tapasztalattal rendelkező és a nehezebb időszakokat is kiállt pénzügyi szakembereket keresik a cégek. A nagyobb multinacionális cégek tervei között továbbra is szerepel, hogy pénzügyi szolgáltató központjukat országunkba hozzák, ahol ugyancsak idegen nyelveket jól beszélő pénzügyi-számviteli szakemberekre van szükség.

A harmadik munkaügyi terület, ahol piaci növekedés tapasztalható a létszámleépítésekkel függ össze, a felmondások, végkielégítések, szerződések kapcsán az eddigieknél sokkal többrétű munkajogi segítségre szorulnak a vállalatok. Az átstrukturálások, részmunkaidős, vagy rövidített munkahét bevezetése is újfajta tudást igényel, amire a válság előtt a cégeknek nem igen volt szükségük.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 20. 19:21
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem