1 °C Budapest

Állást keresel? Segítünk: tudj meg mindent a jó ajánlólevélről!

Pénzcentrum
2009. április 20. 05:55

Jó állást találni manapság nem könnyű feladat, mikor mindenütt létszámleépítésektől, létszámstopoktól hangos a sajtó, így adott pozícióra jelentkezőkből Dunát lehet rekeszteni. Ahhoz, hogy pályázatunkkal kitűnjünk a sorból, a jó önéletrajz, és a kiváló motivációs levél mellé nem árt, ha megfelelő referenciát, illetve ezt igazoló személyeket is fel tudunk mutatni. De mit érdemes tudni ez utóbbiról? Erről kérdeztük Ficza Jánost, a Workania.hu marketing és PR képviselőjét.

Álláshirdetések böngészése közben megesik, hogy olyan hirdetés kelti fel érdeklődésünket, ahol a benyújtandó pályázatban referenciaszemély(ek) megjelölését is kérik tőlünk. Ez azon személyek nevét, és elérhetőségét takarja, akiknek a HR-esek olyan kérdéseket tehetnek fel, amely objektív képet fest korábban végzett mindennapi munkánkról.

Milyen típusú munkáknál, beosztásnál szoktak referenciát kérni? És mi a célja?

Ahogy Ficza János elmondta, a referenciakérés leginkább a közép- és felsővezetői pozíciókra jellemző, de nem kizárt, hogy egy cég bármely más beosztás esetében is referenciát kérjen. Célja elsősorban az, hogy a HR-es megbizonyosodjon, a jelölt nem szépített, javított az önértékelése során.

Ha belegondolunk, nem valószínű, hogy fényezni fogjuk magunkat önéletrajzunkban, vagy az interjún, ha tudjuk, hogy a HR-es zsebében ott lapul a volt főnökünk, vagy kollegánk elérhetősége, akitől könnyűszerrel megtudhatja, valóban imádunk-e túlórázni, és soha semmilyen konfliktusba nem kerültünk munkatársainkkal.

Emellett persze számos egyéb információval szolgálhat a jelöltet, a feladatkörét, az adott cég vállalati kultúráját illetően. Ide tartozna Ficza János szerint:

- az előző munkahelyek és pozíciók időtartama
- az előző munkahelynél történt felmondás okai - ki mondott fel kinek? Volt-e konfliktus?
- az alkalmazottnak mi volt munkaköre, felelőssége, feladatai
- vezető esetében, mennyire volt megfelelő vezetőként, milyen sikereket ért el, miben kellene még fejlődnie
- döntéshozási képességek
- a képességek, ismeretek alátámasztása, megerősítése
- mennyire tud a jelölt egyszerre több feladatot is elvégezni
- egy-egy projekt tervezésével, előkészítésével és véghezvitelével kapcsolatos tapasztalatok,

továbbá egyéb képességek, szaktudás, melyek az adott pozíció betöltéséhez szükségesek.

Akkor is adjunk, ha nem kérnek?

Referencia lista kérésére nem minden esetben kerül sor már az álláshirdetés során, gyakran a kiválasztási folyamat egy későbbi szakaszában, az első interjú után kérik azt a pályázótól. Ilyenkor meglehetősen kellemetlen szituációt szülhet, ha az utolsó pillanatban próbáljuk telefonon utolérni a volt feletteseket, kollegákat, partnereket, hozzájárulásukat kérve, hiszen nem is minden esetben vállalják szívesen az exfőnökök ezt a feladatot. Érdemes tehát már jelentkezés előtt összeállítani a listát.

Ficza János hozzátette: "ha az álláshirdetésben nem kérnek referenciát, a személyes interjún a jelölt felajánlhatja, hogy igény esetén tud küldeni referenciát. Magasabb pozíciók esetében pedig az önéletrajz részeként szerepelhet, a Referenciák pont alatt, ahol a kapcsolat nevét, beosztását, telefonszámát és a cégnevet szükséges feltüntetni. A másik lehetőség, hogy a Referencia pont alatt az önéletrajzban a jelölt feltünteti, hogy igény esetén tud küldeni referenciát. Ugyanígy érdemes az állásinterjún felajánlani ezt a lehetőséget."

Mi van, ha a korábbitól egészen eltérő munkára pályázom?

Ha referenciát kérnek tőlünk, de korábban a megpályázott állástól teljesen eltérő munkáink voltak, felmerülhet a kérdés, hogy érdemes-e ilyenkor is a volt főnök, kollega nevét referenciaként megadni?

Szakértőnk szerint "természetesen ilyenkor is van értelme a referenciaküldésnek, ugyanis nem minden esetben a munkahelyi teljesítményről, eredményekről van szó, hanem a jelölt emberi oldaláról is. A munkaadónak az a fontos, hogy megtalálja a megfelelő jelöltet, akit képesek betanítani az adott feladatkörbe. Ezért a HR-esnek az a fontos, hogy az ezeknek a kritériumoknak megfelelő jelöltet megtalálja, így ez adott esetben olyan személy is lehet, aki nem dolgozott még korábban az adott iparágban."

Kitől kérjünk ajánlást?

Felmerülhet a kérdés, hogy ki a legmegfelelőbb személy a volt főnökök, kollegák közül: akivel közvetlen kapcsolatban álltunk, de esetleg a ranglétra alacsonyabb fokán áll, vagy az a formális főnök, aki nem biztos, hogy napi viszonyban állt velünk, de pozíciója hangzatosabb?

A cégek természetesen olyan referenciaszemélyt kérnek, aki a közvetlen felettese volt a jelöltnek, aki a legtöbb objektív információval tud szolgálni. Nem megfelelő viszont referenciaszemélynek olyan embert jelölni - mondja Ficza János - ,akivel a jelöltnek szoros, baráti kapcsolata volt a cégen belül, ő ugyanis hajlamos lehet a valóságot elhallgatni vagy a jelöltről torzított képet alkotni.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?