13 °C Budapest

Idegengyűlölet, vagy munkahelyféltés? Egyre nő a feszültség Európában!

Pénzcentrum
2009. február 6. 05:40

A munkanélküliség emelkedése világszerte társadalmi feszültségeket szül, ami sok esetben protekcionizmushoz, sőt akár nacionalista kijelentésekhez is vezethet, nem csak a lakosság, de a támogatásukat elnyerni szándékozó politikusok körében is. Jó példa erre Gordon Brown, brit miniszterelnök választási kampánya során tett, "brit munkát a brit munkásoknak" ígérete, ami bizony komoly indulatokat váltott ki.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nagy-Britanniában több millió külföldi dolgozik, különösen sok lengyel, aki közül azonban már tavaly rengeteg úgy döntött, hogy hazautazik. Ennek több oka is volt, a legnyomósabb természetesen az, hogy legtöbbjük feketén dolgozott, így amikor a válság nyomán egyik pillanatról a másikra elvesztették munkájukat, semmiféle segélyre nem voltak jogosultak.

Nem is csoda, hogy ilyen helyzetben a britek tavaly ősszel készségesen indítottak ingyenes buszjáratokat Lengyelországba, hogy ezzel is több munkalehetőséget tudjanak biztosítani a hazaiaknak.

A helyzet mostanra azonban tovább fokozódott, év végén olyan elemzések láttak ugyanis napvilágot, miszerint a 2001 óta teremtett 1,3 millió új munkahely elsöprő többségét külföldiekkel töltötték fel Nagy-Britanniában, miközben a helyiek közül 62 ezerrel kevesebb talál magának munkát, mint 7 évvel ezelőtt. A helyzet persze nem egyedi eset, hiszen a legfrissebb statisztikák mind azt mutatják, hogy Európa szerte emelkedik a munkanélküliek száma - a legsúlyosabban Spanyolországban.

Azóta széles tömegek kezdtek utcai tüntetésekbe, többek között a Lindsey olajfinomító munkásai is, akik szerint egy projektmunkát elnyerő olasz alvállalkozó 400 otthonról hozott munkással végeztette el a feladatot, brit munkavállalókat fosztva meg az állásszerzés lehetőségétől.

A protestálók azt szerették volna elérni, hogy Brüsszel módosítsa a kihelyezett munkavállalókról szóló irányelvet (Posted Workers Directive), a bizottság azonban hétfőn úgy döntött, hogy nem tesz eleget ezen kívánságnak, mert bár a munkanélküliség emelkedése valóban feszültségeket szül, azonban a munkaerő szabad áramlásának korlátozása nem jelentene megoldást a problémára, és csak a protekcionizmust erősítené.

Az említett direktíva, amely 1999 óta hatályos, azokra a kiküldött-, kirendelt-, kikölcsönzött munkavállalókra vonatkozik, akik továbbra is az őket kiküldő ország joghatósága alatt maradnak, tehát ott biztosítottak, és ugyanúgy megilleti őket a teljes körű szociális ellátás. Ezen felül a tagállamoknak ugyanazokat a munka- és fizetési feltételeket kell számukra biztosítani, mint amelyek a munkavégzés helyén érvényesek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A nem egyéni munkavállalás módozatai

Az irányelv, mint látható, a munkavégzés három aspektusával foglalkozik. A kiküldetés esetén egy cég munkavállalókat küld ki saját nevében és saját irányítása alatt, szerződés alapján. Ez az eset állt fent az említett brit olajfinomítós példánál, ami a sztrájkhullámot elindította a szigetországban.

Ezzel szemben kirendelés esetén munkáltató munkavállalókat küld ki egy másik tagállam területére, de a csoport tulajdonában lévő telephelyre vagy vállalkozáshoz, feltéve, hogy a kiküldő vállalkozás és a munkavállaló a kiküldetés idején munkaviszonyban áll egymással.

A nem egyéni munkavállalás harmadik esete a munkaerő-közvetítés, vagy munkaerő-kölcsönzés. Itt a munkavállaló munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó, vagy a munkaerőt rendelkezésre bocsátó céggel áll szerződéses viszonyban, és ő küldi ki egy tagállam területén letelepedett vagy ott működő vállalkozáshoz. A két forma között természetesen van különbség, hiszen kölcsönzés esetén a munkáltatói jogokat nem kizárólagosan a munkaadó, hanem a kölcsönbeadó is gyakorolja. Ez anyagilag is kedvezőbb, hiszen ilyenkor nem egyszeri díjjal jutalmazzák a kölcsönbeadót, hanem a szerződés alatt folyamatosan, ugyanakkor a munkavállaló után kötelezően fizetendő járulékokat a munkába állás időpontja után is a kölcsönbeadó fizeti.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
perfekt  |  2021.10.26 09:15
A Kormány 2021 októberében benyújtotta a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 20...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09