15 °C Budapest

Rövidebb munkaidő lehet a megoldás: kényszerűség, vagy lehetőség?

Pénzcentrum
2009. február 3. 05:55

Az EU-ban szárnyal, nálunk csak döcög... A részmunkaidős foglalkoztatás, mint a munkanélküliség elkerülésének egyik eszköze nem új keletű gondolat, hiszen a foglalkoztatás bővítéséről nem csak gazdasági válságok idején gondolkodnak az államok. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) többször javasolta már, hogy a foglalkoztatás csökkenésének elkerülésére a részmunkaidő alkalmas lehet, de az államnak ilyenkor segélyben kell részesítenie a kényszerűen csökkentett munkaidőben foglalkoztatottakat. Próbálkozások persze most is vannak....

Az Európai Unióban a részmunkaidős foglalkoztatás jóval elterjedtebb, mint Magyarországon, bár nem létezik egységes szabályozás. 2007-ben az EU 15 tagállamában a foglalkoztatottak 20,9 százaléka dolgozott részmunkaidőben, Magyarországon ugyanez az arány 4,1 százalék volt. Az átlagok azonban tagállamonként nagyon eltérő arányokat takarnak; a részmunkaidős foglalkoztatás Hollandiában a legelterjedtebb, itt a munkavállalók 46,8 százaléka dolgozik ilyen formán, míg Görögországban mindössze 5,6 százalék. A részmunkaidős foglalkoztatás érthető módon jóval gyakoribb a nők körében: az EU 25 átlagában a női munkavállalók közel harmada dolgozik részmunkaidőben, míg férfiaknál ez csak 7,7 százalék.

A részmunkaidős foglalkoztatás elterjesztése már évek óta célja az államnak. 2003. óta például a Munkaerőpiaci Alap foglalkoztatási, illetve rehabilitációs alaprészéből nyújtanak támogatást azoknak a foglalkoztatóknak, akik vállalják olyan munkavállalók foglalkoztatását, akik élethelyzetükből adódóan maguk is érdekeltek a részmunkaidős foglalkoztatásban. Ilyen rétegek elsősorban a munkanélküliek, valamint a gyermeket nevelő személyek, akik lehetnek munkavállalók, munkanélküliek, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban részesülők egyaránt.

A mostani gazdasági válság azonban ismét reflektorfénybe helyzete a témát, hsizen a munkanélküliek száma egyre emelkedik, ami a szociális segélyeken keresztül komoly anyagi terhet jelent az állam számára. A szociális és munkaügyi tárca becslése alapján mintegy 100 ezer főt fog érinteni hazánkban hosszabb - rövidebb időintervallumban a világgazdaságban érzékelhető recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatása. Éppen ezért bértámogatással igyekeznek ösztönzi a munkaadókat arra, hogy inkább rövidített munkaidőt alkalmazzanak, mintsem elbocsátásokhoz folyamodjanak.

A szociális minisztérium a munkahelyek megőrzéséhez, valamint a csökkentett munkaidőben történő foglalkoztatáshoz szükséges fedezetek biztosítása érdekében így hatmilliárd forintot tett félre, amit a cégek az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól igényelhetnek, 10 milliárd forintról pedig a regionális munkaügyi központok készítenek munkaügyi programokat.

A Megőrzés névre keresztelt programra a cégek január 23-ától pályázhatnak, amennyiben leépítési szándékukat már jelezték a munkaügyi központnak, és igazolják, hogy nehézségeik a recesszióból erednek, és átmenetiek. Ezen kívül garantálniuk kell, hogy a támogatás idejére megtartják dolgozóikat. A pályázható összeg a legkisebb vállalkozásoknál - 3-50 fő között - a leépítésre szánt, ám tovább foglalkoztatott munkavállalók munkabére és a munkáltató által kifizetett járulékok 75-75 százaléka, 50-250 fős méretnél 50 százalék, míg a legnagyobb cégeknél 25 százalék.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A támogatás részmunkaidős foglalkoztatás esetén is jár, a vállalkozások ugyanebből a keretből ugyanis kiegészíthetik a dolgozók munkaidő-rövidítés miatt kieső bérét. Ilyenkor az állásidő miatt kieső munkabér, illetve a munkáltatói járulékok 80-80 százalékát igényelhetik.


Tényleg ilyen égető a helyzet?

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm