Találj állást frissdiplomásként! Segítünk!

2009. március 20. 05:40

Korábban egy frissdiplomás akár 100-150 állásra is jelentkezett, de a válság őket is tudatosságra sarkallja -mondja az újonnan végzettek elhelyezkedését segítő Frissdiplomás Kft. ügyvezetője, aki szerint a legfontosabb, hogy tisztában legyünk céljainkkal, és használjuk ki a rejtett lehetőségeket.

A felsőoktatásból nemrég kikerült fiatalok elhelyezkedési esélyei nyilvánvaló okokból általában jóval kisebbek, mint a több éves szakmai gyakorlattal a munkaerőpiacon levő dolgozóké. Munkát találni napjainkban azonban még nehezebb, ezért kérdeztük Hajdú Csongort, a speciálisan a munkaerőpiacra frissen kikerült fiatalok elhelyezkedését segítő Frissdiplomás Kft. ügyvezetőjét a hazai helyzetről és a huszonévesek elhelyezkedési esélyeiről.

Azt gondolhatnánk, a dühöngő gazdasági válság miatt jelentősen megugrott munkanélküliséggel tavaly szeptember óta a frissdiplomás álláskeresők száma is megnőtt. Mit lehet leszűrni az adatokból?

Az állást kereső pályakezdők száma drasztikusan nem növekedett meg, hiszen a 2007/2008-as akadémiai év végén diplomázók 2008 nyarán, őszén még el tudtak helyezkedni, a munkaerőpiacra - ekkor még nem volt hatása a pénzügyi válságnak. Ez egyrészt annak is köszönhető, hogy félévkor lényegesen kevesebben végeznek, mint az akadémiai év végén. A 2009 januárjában diplomázók viszont érezhetően nehéz helyzetben vannak, sokkal kevesebb állás közül választhatnak, mint a néhány hónappal korábban végzett társaik.

Tehát egyértelműen kijelenthetjük, hogy több frissdiplomás van az álláspiacon, és kevesebb a számukra felkínált pozíció. Kik azok, akik az átlagnál biztosabban el tudnak helyezkedni?

Az álláskínálat szűkössége aktívabbá teszi az álláskeresőket. Korábban is jellemző volt, hogy egy-egy pályakezdő akár 100-150 pozícióra is jelentkezett, az utóbbi időben viszont kezdenek tudatosabbá válni az álláskeresők, jobban kihasználják a lehetőségeiket.

 

Hajdú Csongor(Fotó: Frissdiplomas.hu)

Az állásbörzéken azt tapasztaljuk, hogy azok is bejelentkeznek a személyzeti tanácsadók és az állásportálok adatbázisába, akik csak fél-egy év múlva végeznek, és a korábbiaknál több figyelmet fordítanak az információszerzésre, lehetőségeik feltérképezésére. Ezt mutatja az is, hogy mind a börzéken, mind a hozzájuk kapcsolódó szakmai programokon (pl. próbainterjúk, tréningek, előadások, karrier-tanácsadás) érzékelhetően nő a résztvevők száma.

A hiányszakmában (pl. informatika, néhány mérnöki terület) a válságtól függetlenül is van kereslet a nyelveket beszélő frissdiplomásokra, és nem kell félniük a munkanélküliségtől a megfelelő szakmai felkészültséggel rendelkező pénzügyeseknek sem. Még a keresett szakmákban is fontos viszont a reális értékítélet: egy nagyon jó jelöltet is elutasíthat a kiszemelt munkaadó, ha irreálisan magasak az elvárásai.

Feltételezhető, hogy a nagyobb verseny miatt csökkent a frissdiplomások fizetési igénye. Azt is tudjuk azonban, hogy a munkaerő-piaci szereplők nem mindig reagálnak ilyen következetesen a gazdasági folyamatokra.

A frissdiplomások fizetési igényéről 2008 őszi adatokkal rendelkezünk, melyeket az októberben rendezett HVG Állásbörzén kitöltött kérdőívek alapján gyűjtöttünk össze. A felmérés érdekes tapasztalata, hogy míg a diákok bérigényét elsősorban az intézményükben elérhető információk -például tanáraik véleménye- befolyásolják leginkább, a munkaerő-piacra kilépett, már gyakorló szakemberek a fizetési elvárásaikat a szaktudásuk iránti piaci kereslethez is igazítják. Így előfordulhat az a helyzet, hogy egy jónevű egyetemről kikerülő frissdiplomás fizetési igénye magasabb, mint már 1-2 éve a szakmát gyakorló társáé. Egyelőre azonban azt tapasztaljuk, hogy a fizetési igények nem változtak számottevően.

 

Forrás: Frissdiplomas.hu, 2009.

A humánerőforrás-finanszírozási problémák leküzdésére egyre több cég keres munkatársakat az alacsonyabb bérigényű, vagy fizetéssel nem járó gyakornoki pozíciókba. Mutatnak növekedést az elmúlt hónapok adatai ebben a szegmensben?

Egyelőre nem tapasztaljuk a gyakornoki programok gombamód történő szaporodását, sőt azok a cégek sem vesznek fel lényegesen több diákot, akik hagyományosan alkalmaznak gyakornokokat. A munkaadók többségénél nem volt kész forgatókönyv egy ilyen sokkhelyzetre, így a túlélést szolgáló megoldások is csak mostanában születnek meg. Kétségtelenül, a cégek számára nagyon vonzó megoldás az alacsony fizetésért dolgozó gyakornokok alkalmazása, a munkavállalók nem "cserélhetők" le egykönnyen fiatalabbakra, olcsóbbakra. Mi arra számítunk, hogy a diákok iránti kereslet a nyár folyamán mutat majd érzékelhető növekedést.

Az azonban elmondható, hogy a gyakornoki programok azon kívül, hogy szakmai tapasztalatot kínálnak a fiatal pályakezdők számára, bepillantást adhatnak a munka világába és magukban hordozzák az esetleges főmunkaidős állás lehetőségét is. Épp ezért nagyon népszerűek az álláskeresők körében.

Elsősorban életkorukból és rutintalanságukból következik, hogy a pályakezdők hibák sorát követik el az állásvadászat során. Mik a legfontosabbak, amit egy tapasztalattal nem rendelkező fiatalnak szem előtt kell tartania, amikor munkát keres. Mi az, amit a leggyakrabban elrontanak a fiatalok az álláskeresésénél?

Az első és legfontosabb tanács, hogy az álláskeresés legyen tudatos, ne csak vaktában küldözgessék az önéletrajzokat. Sokan elkövetik ezt a hibát, például ugyanazt a motivációs levelet csatolják ugyanannak a munkaadónak két teljesen különböző kompetenciákat igénylő pozíciójához.

Az alábbi főbb lépéseken érdemes végigmenni az álláskeresés során:


A célállás meghatározása, vagyis annak eldöntése, hogy milyen munkakört, milyen feladatot kívánunk ellátni a jövőben.

Az elképzeléseinkbe illeszkedő állások felkutatása minden lehetséges fórumon.

Személyes kapcsolatok feltérképezése, hiszen az állások többségét nem hirdetik meg sehol, a rejtett álláspiac lehetőségeinek kiaknázásához pedig csak az ismerősök segítenek hozzá.

Az álláskeresés tervszerű lebonyolítása céglistával, célállásokkal (érdemes minden beadott jelentkezést összegyűjteni és rendszerezni).

A cégek telefonos megkeresése, amely során érdeklődhetünk arról, hogy mikor kapunk választ a pályázatra, illetve feltehetjük azokat a kérdéseket is, melyekre az állásajánlatból nem kaptunk választ.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
legacykft  |  2022.11.25 17:22
Ismerős számodra, hogy tudod, hogy csinálnod kéne valamit, hogy szinte „agyon nyom” a határidő, de n...
laskainelli  |  2022.11.25 14:26
Minden pillanatban üzenünk valamit a külvilág felé, még akkor is, ha nem szólunk egy szót sem. A tes...
perfekt  |  2022.11.25 09:20
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
hrdoktor  |  2022.11.21 04:37
A stressz szót általánosan használjuk a mindennapokban, azonban a pontos jelentésével kevesen vannak...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16