24 °C Budapest

Kirúgtak és még adózni is kell? Ez már sok!

Pénzcentrum
2008. november 6. 05:55

Nem mindegy, hogyan küldenek el... Mi sem aktuálisabb az utóbbi hetekben, mint a felmondás miatt aggódni. Egyre többen veszítik el az állásukat, emiatt érdemes lehet tisztában lenni vele, hogy vajon nem-e jogellenesen szüntette meg a munkaviszonyt a cég, ami után akár kártérítést is kaphat a dolgozó. Csakhogy ez még csak a pozitív oldala, a negatív pedig az, hogy ezt is, mint minden mást, bizony le kell adózni...

Általánosságban a munkaviszony megszüntetése jogellenes, ha például nincs írásba foglalva. Egyetlen esetben fogadható el a szóbeli munkaviszony-megszüntetés, ha közös megegyezésről van szó és egyik fél sem vitatta a megszüntetést. De az is jogellenes, ha a megszüntetés során a dolgozót hátrányosan megkülönböztették.

Rendes felmondás

A rendes felmondás akkor jelenthet problémát a főnöknek, ha nem indokolja meg, hogy miért rúgja ki a dolgozót, vagy az indok nem valós, illetve nem világos. Emellett nem lehet senkit kirúgni olyan indokkal, ami nem a dolgozó képességeivel vagy magatartásával függ össze, vagyis olyan dologért, amire a dolgozónak nincs ráhatása, így nem is tud rajta változtatni.

Vannak viszont olyan hibák, ami miatt az alkalmazott nem tudja megtámadni a felmondást. Ilyen például az, ha a munkaadó rosszul állapította meg a felmondási időt. Ez egyszerűen megoldható, a hibát korrigálni lehet, és mindössze annyi dolga marad a cégnek, hogy ki kell fizetnie az esetlegesen emiatt elmaradt bért.

Ilyen hiba továbbá az is, ha a munkáltató késedelmesen vagy egyáltalán nem fizeti meg a felmondási időre járó bért, vagy a végkielégítést. Mindkét esetben csak annyi plusz kötelezettsége van a munkáltatónak, hogy ki kell fizetnie az elmaradt összegeket, és az adott időszakra járó késedelmi kamatot.

Csoportos létszámcsökkentés

A rendes felmondás általános szabályain túl vannak olyan esetek, amikor jogellenes a felmondás. Csoportos létszámcsökkentés esetén 30 nappal a munkaviszony megszüntetése előtt értesíteni kell a dolgozókat, vagy a munkaügyi központot a leépítésről. Ha ezt elmulasztotta a munkaadó, akkor megtámadható az intézkedés. Itt is csak írásbeli értesítés fogadható el.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Rendkívüli felmondás, próbaidő

Az azonnal felmondás esetén is a leggyakoribb hiba a megfelelő indok hiánya szokott lenni. Figyelni kell továbbá a próbaidőre vonatkozó szabályokra is, mivel egy kis figyelmetlenség is okozhat a cégnek költségeket. A munkaszerződés aláírásakor szinte mindig ki van kötve egy általában 3 hónapos próbaidő, ami alatt a munkaadó is dönthet úgy, hogy nem kívánja tovább alkalmazni az illetőt, de a dolgozónak is megvan a joga, hogy indoklás nélkül beadja a felmondását.

Ebben az esetben viszont jogellenes, ha a megszüntetést a próbaidő letelte után közli a főnök a dolgozójával, és akkor is, ha a munkaszerződésben nincs konkrétan kikötve a 3 hónap próbaidő. Ilyenkor ugyanis az alkalmazott az első naptól kezdve rendes munkaviszonyban áll, és nem lehet indoklás nélkül kirúgni.

Ha már kirúgtak... De mi lehet a következménye?

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?