15 °C Budapest

Kirúgtak és még adózni is kell? Ez már sok!

Pénzcentrum
2008. november 6. 05:55

Nem mindegy, hogyan küldenek el... Mi sem aktuálisabb az utóbbi hetekben, mint a felmondás miatt aggódni. Egyre többen veszítik el az állásukat, emiatt érdemes lehet tisztában lenni vele, hogy vajon nem-e jogellenesen szüntette meg a munkaviszonyt a cég, ami után akár kártérítést is kaphat a dolgozó. Csakhogy ez még csak a pozitív oldala, a negatív pedig az, hogy ezt is, mint minden mást, bizony le kell adózni...

Általánosságban a munkaviszony megszüntetése jogellenes, ha például nincs írásba foglalva. Egyetlen esetben fogadható el a szóbeli munkaviszony-megszüntetés, ha közös megegyezésről van szó és egyik fél sem vitatta a megszüntetést. De az is jogellenes, ha a megszüntetés során a dolgozót hátrányosan megkülönböztették.

Rendes felmondás

A rendes felmondás akkor jelenthet problémát a főnöknek, ha nem indokolja meg, hogy miért rúgja ki a dolgozót, vagy az indok nem valós, illetve nem világos. Emellett nem lehet senkit kirúgni olyan indokkal, ami nem a dolgozó képességeivel vagy magatartásával függ össze, vagyis olyan dologért, amire a dolgozónak nincs ráhatása, így nem is tud rajta változtatni.

Vannak viszont olyan hibák, ami miatt az alkalmazott nem tudja megtámadni a felmondást. Ilyen például az, ha a munkaadó rosszul állapította meg a felmondási időt. Ez egyszerűen megoldható, a hibát korrigálni lehet, és mindössze annyi dolga marad a cégnek, hogy ki kell fizetnie az esetlegesen emiatt elmaradt bért.

Ilyen hiba továbbá az is, ha a munkáltató késedelmesen vagy egyáltalán nem fizeti meg a felmondási időre járó bért, vagy a végkielégítést. Mindkét esetben csak annyi plusz kötelezettsége van a munkáltatónak, hogy ki kell fizetnie az elmaradt összegeket, és az adott időszakra járó késedelmi kamatot.

Csoportos létszámcsökkentés

A rendes felmondás általános szabályain túl vannak olyan esetek, amikor jogellenes a felmondás. Csoportos létszámcsökkentés esetén 30 nappal a munkaviszony megszüntetése előtt értesíteni kell a dolgozókat, vagy a munkaügyi központot a leépítésről. Ha ezt elmulasztotta a munkaadó, akkor megtámadható az intézkedés. Itt is csak írásbeli értesítés fogadható el.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Rendkívüli felmondás, próbaidő

Az azonnal felmondás esetén is a leggyakoribb hiba a megfelelő indok hiánya szokott lenni. Figyelni kell továbbá a próbaidőre vonatkozó szabályokra is, mivel egy kis figyelmetlenség is okozhat a cégnek költségeket. A munkaszerződés aláírásakor szinte mindig ki van kötve egy általában 3 hónapos próbaidő, ami alatt a munkaadó is dönthet úgy, hogy nem kívánja tovább alkalmazni az illetőt, de a dolgozónak is megvan a joga, hogy indoklás nélkül beadja a felmondását.

Ebben az esetben viszont jogellenes, ha a megszüntetést a próbaidő letelte után közli a főnök a dolgozójával, és akkor is, ha a munkaszerződésben nincs konkrétan kikötve a 3 hónap próbaidő. Ilyenkor ugyanis az alkalmazott az első naptól kezdve rendes munkaviszonyban áll, és nem lehet indoklás nélkül kirúgni.

Ha már kirúgtak... De mi lehet a következménye?

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm