21 °C Budapest

A szlovákokat is eléri a válság: lefaragták a jövő évi számokat!

Pénzcentrum
2008. október 28. 09:15

A szlovák kormány is hajlik arra, hogy módosítsa a jövő évi növekedési előrejelzéseit és költségvetési tervezetét, miután a válság begyűrűzésének jelei északi szomszédunk gazdaságán is megmutatkoztak. Az ország három autógyárában elbocsátásokra lehet számítani, miközben a lakosság 47 %-a jelenleg is egyik hónapról a másikra él - írja a Napi Gazdaság.

A kormány és a jegybank is dolgozik az eredetileg 6,5 %-osra tervezett előrejelzés módosításán és már csak körülbelül öt százalékot tartanak reálisnak. A kormány a szociális ellátó rendszerhez nem kíván nyúlni, inkább a honvédelmi kiadásokból és a közbeszerzésekből próbálnak faragni.

A Volkswagennél novembertől megszüntetik az éjszakai műszakot egyes gyártósorokon és mintegy 400 szerződéses alkalmazottól válnak meg. A KIA Motors és a Peugeot-Citroen nem változtat az idei tervein, de jövőre lehet, hogy nem vezetik be a harmadik műszakot.

Egy felmérés szerint a szlovák lakosság 47 %-a fizetéstől fizetésig él, azaz havi rendszerességgel képtelen takarékoskodni. A lakosság 32 %-a tud 5 ezer korona (40 ezer forint) felett megtakarítani havonta, a köztes 21 % pedig 1-5 ezer korona (8-40 ezer forint) közötti tartalékot tud képezni. Jövőre Szlovákia lesz az eurózóna legkisebb átlagjövedelmével rendelkező tagállama.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?