22 °C Budapest

Lelki válság a Wall Street-i után: munkájukért rettegnek az emberek

Pénzcentrum
2008. szeptember 19. 14:00

Miután a legnagyobb pénzügyi vállalatbirodalmak sorra csődöt jelentenek Amerikában, már nem csak a befektetők aggódnak vagyonuk miatt, de több tízezer alkalmazott jövője is bizonytalanná válik. Ugyanakkor az úgynevezett alkalmazottakat segítő programok (EAP) szervezői most bővelkednek csak igazán megrendelésekben.

A Lehman Brothers csődje, valamint a Merrill Lynch múltheti Bank of Amerika által történő felvásárlása közel 85 ezer ember állását teszi kérdésessé, akik közül sokaknak valóban okuk van a rettegésre, hiszen a Bear Stearns márciusi bukása után is 9000 ezren váltak munkanélkülivé.

A legtöbb alkalmazottat meglepetésként érte a hír, és nem is volt túl sok idejük felkészülni a rossz hírre, de még ha volt is sejtésük a dolgok kimenetelével kapcsolatban, a legtöbben valószínűleg struccpolitikát követtek, hiszen mint azt pszichológusok állítják, ez egy teljesen természetes reakció, a Titanic elsüllyedésében sem hitt senki addig, amíg meg nem történt a katasztrófa.

A nyugaton, elsősorban az USA-ban elterjedt HR szolgáltatásért, az úgynevezett employee assistance programokért az idei évben becslések szerint már 10 százalékkal megnőtt a kereslet a nagyvállalatoknál. A program keretében pszichológiai, pénzügyi, jogi, életviteli tanácsadást vehetnek igénybe a dolgozók.

Az EAP szolgáltatók szövetségének vezetője szerint a dolgozók legtöbbje komolyan aggódik munkája miatt, és konkrét válaszokat várnak olyan kérdésekre, mint hogy mikor várható elbocsátásuk, milyen végkielégítésre számíthatnak, milyen jogaik vannak ezen a téren, stb. Ugyanakkor lelki sérelmeikről még beszélnek nyíltan.

A középvezetők vannak a legnehezebb helyzetben, legalábbis a munkahelyi légkört, és a rájuk nehezedő nyomást illetően, hiszen ők állnak közvetlen kapcsolatban a dolgozókkal, akik napi szinten felvilágosítást várnak, továbbá a krízis utáni helyzetet is nekik kell kezelniük, mindezt azzal a tudattal, hogy ők is ugyanúgy lapátra kerülhetnek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A munkahely elvesztése miatti aggodalom, és létbizonytalanság lelki megbetegedésekhez, depresszióhoz, szorongáshoz is vezethet, ami a családi életet is tönkreteheti.

Egyetemek által végzett felmérések szerint a munkahely elvesztése nyomán sokan egyéb közösségektől is eltávolodnak, legyen az egyház, sportklub, vagy akármilyen csoportosulás, ami még inkább tetézi a bajt, ráadásul sokkal nehezebbé teszi az új munkahely megtalálását is. Ez a jelenség leginkább 35-53 évesek körében volt megfigyelhető.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.10.05 10:41
A különböző médiákban gyakran találkozunk olyan fogalmakkal, mint fenntarthatóság, fenntartható fejl...
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?