21 °C Budapest

Lelki válság a Wall Street-i után: munkájukért rettegnek az emberek

Pénzcentrum
2008. szeptember 19. 14:00

Miután a legnagyobb pénzügyi vállalatbirodalmak sorra csődöt jelentenek Amerikában, már nem csak a befektetők aggódnak vagyonuk miatt, de több tízezer alkalmazott jövője is bizonytalanná válik. Ugyanakkor az úgynevezett alkalmazottakat segítő programok (EAP) szervezői most bővelkednek csak igazán megrendelésekben.

A Lehman Brothers csődje, valamint a Merrill Lynch múltheti Bank of Amerika által történő felvásárlása közel 85 ezer ember állását teszi kérdésessé, akik közül sokaknak valóban okuk van a rettegésre, hiszen a Bear Stearns márciusi bukása után is 9000 ezren váltak munkanélkülivé.

A legtöbb alkalmazottat meglepetésként érte a hír, és nem is volt túl sok idejük felkészülni a rossz hírre, de még ha volt is sejtésük a dolgok kimenetelével kapcsolatban, a legtöbben valószínűleg struccpolitikát követtek, hiszen mint azt pszichológusok állítják, ez egy teljesen természetes reakció, a Titanic elsüllyedésében sem hitt senki addig, amíg meg nem történt a katasztrófa.

A nyugaton, elsősorban az USA-ban elterjedt HR szolgáltatásért, az úgynevezett employee assistance programokért az idei évben becslések szerint már 10 százalékkal megnőtt a kereslet a nagyvállalatoknál. A program keretében pszichológiai, pénzügyi, jogi, életviteli tanácsadást vehetnek igénybe a dolgozók.

Az EAP szolgáltatók szövetségének vezetője szerint a dolgozók legtöbbje komolyan aggódik munkája miatt, és konkrét válaszokat várnak olyan kérdésekre, mint hogy mikor várható elbocsátásuk, milyen végkielégítésre számíthatnak, milyen jogaik vannak ezen a téren, stb. Ugyanakkor lelki sérelmeikről még beszélnek nyíltan.

A középvezetők vannak a legnehezebb helyzetben, legalábbis a munkahelyi légkört, és a rájuk nehezedő nyomást illetően, hiszen ők állnak közvetlen kapcsolatban a dolgozókkal, akik napi szinten felvilágosítást várnak, továbbá a krízis utáni helyzetet is nekik kell kezelniük, mindezt azzal a tudattal, hogy ők is ugyanúgy lapátra kerülhetnek.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A munkahely elvesztése miatti aggodalom, és létbizonytalanság lelki megbetegedésekhez, depresszióhoz, szorongáshoz is vezethet, ami a családi életet is tönkreteheti.

Egyetemek által végzett felmérések szerint a munkahely elvesztése nyomán sokan egyéb közösségektől is eltávolodnak, legyen az egyház, sportklub, vagy akármilyen csoportosulás, ami még inkább tetézi a bajt, ráadásul sokkal nehezebbé teszi az új munkahely megtalálását is. Ez a jelenség leginkább 35-53 évesek körében volt megfigyelhető.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?