12 °C Budapest

Sorra állítják le a termelést az autógyárak!

Pénzcentrum
2008. október 27. 09:45

Bár az gyárleállások csak átmeneti szünetet jelentenek a termelésben, a bérmunkások számára ez mégis elbocsátásokat jelent - írja a Világgazdaság.

Az elmúlt hetekben sorra érkeztek a bejelentések a világ legnagyobb autógyártóitól, hogy néhány hétre leállítják tevékenységüket, mások elbocsátásokkal kénytelenek kezelni a válság okozta forgalomcsökkenést.

A Daimler öt hétre szünetelteti a termelést, ami december 11-től január 12-ig tartó gyárleállást jelent, de további takarékossági programot is kénytelenek lesznek bevezetni a vállalatnál, miután a forgalom 7 százalékkal csökkent a tavalyi hasonló időszak óta.

A General Motors csaknem az összes európai üzemében leállást rendelt el, és a későbbiekben is tartanak majd szüneteket, ha a kereslet visszaesése ezt igényli.

Múlt hét elején az Opel is hasonló lépésre szánta el magát Németország szerte, hazánkban ugyanakkor múlt hét közepe óta újra dolgoznak a gépek. A szentgotthárdi gyárban eddig egyetlen saját dolgozótól sem váltak meg, ugyanakkor 30-40 bérmunkást viszont elküldtek.

A győri Audi is a bérmunkaerő létszámával, valamint műszakváltoztatással próbál igazodni a kereslet-visszaeséshez.

A németországi BMW hétfőtől négy napra állítja le futószalagjait, mivel a cég három márkája - BMW, Mini, Rolls-Royce - iránti kereslet 14,6 százalékot esett.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A franciaországi Renault öt üzemét állítja le átmenetileg, és húsz százalékos termeléscsökkentést terveznek idénre.

A cseheket is elérte azonban a válság, miután egyre kevesebb fogy a Skodából, így idén már néhány ezerrel kevesebb gurul ki a gyárból. Ezen kívül árcsökkentéssel igyekeznek a helyiek keresletét fokozni, ami akár 100 ezer koronát, vagyis egymillió forintot is jelenthet.

A legnagyobb létszámleépítést a Chrysler jelentette be múlthéten, ők év végéig 5 ezer irodai alkalmazottól válnak meg.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?