16 °C Budapest

Mit tehet a HR osztály recesszió idején?

Pénzcentrum
2008. október 3. 14:06

Ha a cégek nehéz helyzetben vannak, általában a létszámleépítés a reflexszerű reakció részükről, pedig a vezetőknek nem szabad elfelejteniük, hogy az elbocsátás jelentős költségekkel jár együtt. Ezen költségekbe nemcsak a végkielégítés, hanem a fellendüléskor szükséges új munkaerő felvételére, illetve betanítására fordított összegek is beletartoznak. A vállalatok hosszú távon hasznot húzhatnak abból, ha az elbocsátások helyett más módszereket vetnek be.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

"Azokban a régiókban, ahol egyébként is nehéz munkát találni, az emberek szívesebben tartják meg munkahelyüket más feltételek mellett is, minthogy munkanélkülivé váljanak. Az effajta stratégia a cégek számára is hasznos, hiszen amikor kedvezőbb piaci feltételek köszöntenek be, akkor gyorsabban és olcsóbban tudnak reagálni" - mondta Nagy Péter a PricewaterhouseCoopers Üzleti Tanácsadás részlegének igazgatója.

A személyi jellegű költségek csökkentése érdekében tervezett munkavállalói elbocsátásoknak számos lehetséges alternatívája létezik. A cégvezetők például fontolóra vehetik munkakör-megosztási megoldások vagy a csökkentett munkaidő bevezetését. A munkakör-megosztás lényege, hogy ugyanazt a munkakört ketten látják el előzetesen egyeztetett munkamegosztási szabályoknak megfelelően. Míg csökkentett munkaidő alkalmazása esetén az elvégzendő munka mennyiségének csökkenésével arányosan a napi munkavégzés mértéke csökken le 6 vagy 4 órára.

Ezen stratégia alkalmazásának lehetősége ugyanakkor a tapasztalatok szerint elsődlegesen speciális szellemi munkakörök esetében merül fel opcióként Magyarországon. Az ő esetükben komoly nehézségekbe ütközne az utánpótlás fellendülés idején, és így megéri ideiglenes megoldások alkalmazása. Fizikai munkakörök esetében az esetek nagy részében ugyanakkor a helyettesíthetőség miatt ennek az esélye sem merül fel. A növekedési pályán lévő vállalatok felveszik a munkavállalókat, míg a gazdasági ciklus leszálló pályáján lévő vállalatok elbocsátásokkal próbálják az eredményességüket javítani.

A munkakör-megosztással és a csökkentett munkaidő alkalmazásával szemben legtöbbször hangoztatott ellenérvek arra mutatnak rá, hogy egy 8 órás munkát ellátó teljes munkaidős alkalmazott költsége a munkavállaló után fizetendő különböző járulékos költségek miatt még mindig jelentősen nagyobb, mint ugyanazt a munkát részmunkaidőben (pl. két 4 órás műszakban) ellátó alkalmazott költsége. Emiatt a vállalatok két ember munkaidejének 4-4 órásra csökkentése esetén nem tudják ugyanazt a pénzügyi megtakarítást elérni, mint ha leépítenének egy embert.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A cégvezetők előtt álló másik alternatíva a személyi jellegű költségek mögött meghúzódó tényezők részletes elemzése, és az esetleges rejtett tartalékok feltárása. A személyi jellegű költségek bizonyos iparágban az üzletviteli költségek akár kétharmadára is rúghatnak, ezért a piaci bizonytalanság időszakaiban aligha meglepő, hogy a vállalatvezetők nyomást gyakorolnak humán, illetve pénzügyi szakterületeikre, hogy szorosabban gazdálkodjanak ezen költségekkel. A költségek kordában tartására szolgáló lépések a premizálási és jutalékfizetési megállapodások felülvizsgálatától, az adózási szempontból kedvezőbb javadalmazási elemek bevezetésén át, az időelszámolások és a kapcsolódó túlórafizetések kiértékelésig terjedhetnek.

Az adózási szempontból kedvezőbb javadalmazási elemek köre meglehetősen széles, az étkezési jegytől, az internet utalványon át a nyugdíj- vagy egészségpénztári hozzájárulásig terjedhet. "Ilyen javadalmazási elemek esetében egy keretösszeggel limitált, de a munkavállalói választást lehetővé tevő cafeteria rendszer bevezetése úgy növelheti a munkavállalói elégedettséget, hogy ezzel párhuzamosan pénzügyi megtakarításokat is eredményezhet a munkáltatók számára."- vélekedik Nagy Péter a PricewaterhouseCoopers Üzleti Tanácsadás részlegének igazgatója.

NEKED AJÁNLJUK
2020-ban már csak így lehet megtartani a munkavállalókat

A jelenlegi munkaerő-piaci helyzetben vitathatatlan jelentősége van annak, hogy a munkáltató milyen teljesítmény javadalmazási rendszert alkalmaz a munkavállaló munkájának elismerésére, amely kétséget kizáróan javíthatja, vagy...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?