18 °C Budapest

40 %-os "haláladó": tovább kaszál az APEH!

Pénzcentrum
2008. szeptember 19. 05:40

Öröklés, ajándékozás, vagyonátruházás... Az adóhatóság bevételeinek ugyan kevesebb, mint 2 %-a származik az illetékekből, a lakosságot terhelő fizetési kötelezettségeket azonban sokan túlzónak tartják. Az elmúlt években több politikus is szélmalomharcot vívott az örökösödési illeték eltörlése érdekében, ugyanakkor a szakértők úgy vélik, hogy a szélesebb kört érintő visszterhes vagyonátruházási illeték számítási módja is idejét múlt már.

Az elmúlt évi statisztikák szerint az illetékbevételek kétharmada a magánszamélyektől, egyharmada pedig a vállalkozásoktól folyt be az államkasszába. Vegyük sorra, hogy milyen esetekben kell illetékfizetési kötelezettségre számítanunk!

Öröklési illeték

Az öröklési illeték meghatározásánál három csoportba sorolják az érintetteket. Az I. csoportba tartozik az örökhagyó gyermeke, házastársa, szülője, valamint a háztartásában szülő nélküli unokája. Az örökbe fogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek a vér szerinti gyermekkel, az örökbe fogadó, a mostoha- és a nevelőszülő a vér szerinti szülővel egy tekintet alá esik.

A II. csoportba tartozik az örökhagyó első csoportba nem tartozó unokája, nagyszülője és testvére, a harmadik csoportba pedig minden más örökös.

A gépjárművek és a pótkocsik öröklésénél a visszterhes vagyonátruházási illeték szerint számított mérték kétszeresét kell megfizetni. Az önálló orvosi tevékenység működési jogának folytatása után 10 % az illeték.

Ajándékozási illeték

Az ajándékozási illeték mértéke általános esetekben egy kivétellel megegyezik az öröklési illetéknél alkalmazott százalékokkal, viszont a lakástulajdon-szerzésre vonatkozó adatok minden esetben meghaladják azokat.

A gépjárművekre, a pótkocsikra és az önálló orvosi tevékenység működési jogának folytatására ugyanaz a számítási metódus vonatkozik, mint amit az öröklés esetében már felvázoltunk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Visszterhes vagyonátruházási illeték

A visszterhes vagyonátruházási illeték általános mértéke 10 %. Lakástulajdon megszerzése estén 4 millió forintig 2 %-ot, az ezt meghaladó rész után pedig 6 %-ot kell fizetni. Résztulajdon szerzése esetén a kedvezményt csak a tulajdoni hányad arányában lehet érvényesíteni. Lakáscsere esetén a két ingatlan értékkülönbözetére vonatkozik az általános számítás.

Új építésű lakás vásárlása 15 millió forintig illetékmentes, 15 és 30 millió forint között a 15 millió forint feletti rész 6 %-át kell megfizetni, 30 millió forint felett az általános számítás lép életbe. Adószakértők szerint a 4 millió forintos kedvezményes sávhatárt a jelenlegi ingatlanáraknak megfelelően már ideje volna aktualizálni, de a módosítás még várat magára.

Az 1890 cm3 feletti gépjárművekre vonatkozó 24 Ft/cm3-es illetékmértéket kell az 500 cm3 feletti motorkerékpárok esetében is alkalmazni. Az elektromos hajtómotorral ellátott gépjárműveknél 800 Ft/kW, illetve Wankler hajtómotoroknál 36 Ft/cm3 az illeték.

Eljárási illetékek és szolgáltatási díjak...

Adóhatósági eljárási illetékek

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem