17 °C Budapest

Kevesebb illeték: augusztusban megúsztuk!

Pénzcentrum
2008. szeptember 16. 11:00

Az adóhatóság minden hónapban nyilvánosságra hozza az Üvegzseb törvénynek köszönhetően az aktuális illetékekből származó bevételeket. Ebből világosan látszik, hogy júliusban, és eddig a 2008-as év során mekkora összeget fizettünk be összesen az államnak a különböző illetékek címén. Augusztushoz képest szinte minden illetékbevétel csökkent, a gépjármű ajándékozási és öröklési illeték 20 százalékkal, ami azért is érdekes, mert ezt az illetékformát mindenki igyekszik valamilyen formában elkerülni. Augusztusban sikerült...

2007 évben az összes illetékbevétel 145 862 millió forint volt, ami az APEH által kezelt összes befizetés "mindössze" 1,68 százaléka. Mivel az illetékhivatalt csak 2007-től integrálta az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal, azért a korábbi évekre vonatkozó adatok nem állnak rendelkezésre, viszont az idei év eddig beszedett illetékösszegeivel összehasonlítva az idei év is hasonlóan fog alakulni.

 

2008 első 8 hónapjában ugyanis a tavaly egész éven beszedett összeg több, mint 69,4 százaléka már befizetésre került.

A cégek esetében mind a havi, mind az első 8 havi bontásban a visszterhes ingatlan-átruházási illeték (Ingatlanátadás illeték nélkül? Nem is olyan nehéz...) képviselte a legnagyobb arányt. Magánszemélyek esetében szintén ez volt a leggyakoribb ok az illetékfizetésre, de itt már jóval nagyobb arányt képvisel nem meglepő módon az öröklési illeték (Hogyan kerüljük el a "haláladót"?).

Az ajándékozás miatt kifizetett összegek viszonylag kis százalékra rúgnak a visszterhes vagyonátruházási illeték mellett, eddig az első fél évben "mindössze" 1 442,08 millió forintot tettek ki az ilyen jellegű bevételek. Ennek több oka is lehet, valószínűleg sokan más utat választanak a vagyontárgyak átadására, így próbálva elkerülni a fizetési kötelezettséget, mások viszont ügyesen kihasználva a még nyitott kiskapukat oldják meg a helyzetet. (Adótrükkök: lakásvásárlás kapott pénzből, adómentesen...)

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az illetékként beszedett összeget viszont csökkenti a fel nem használt illetékbélyeg megtérítésére irányuló kérelem, a Cégbíróságnál kezdeményezett eljárásokhoz kapcsolódó illeték lerovására szolgáló beszedési számlára fizetett összeg visszatérítésére irányuló kérelem, az okmányirodáknál kezdeményezett eljárásokat terhelő illeték lerovására szolgáló beszedési számlára fizetett összeg visszatérítésére irányuló kérelem, a hatóságtól érkezett, illeték visszatérítését kezdeményező megkeresés, illetve a bíróságtól érkezett, illeték visszatérítését kezdeményező megkeresés is.

Ez forintban kifejezve augusztusra vonatkozóan 76 554 647 forintot jelent, az első 8 hónapban pedig összesen 814 241 862 forintot, vagyis ennyi a központi költségvetést megillető illetéket befolyásoló kérelmek, megkeresések hatása.

 

A fenti táblázatban szereplő számok az éves összes adóbevételhez viszonyítva szinte csak aprópénznek számítanak, de ha belegondolunk, hogy csak ilyen címen mennyi pénzt szed be az állam, valószínűleg sokan kapnak a szívükhöz, így nem meglepő, ha Magyarországon az a divat, hogy mindenki megpróbálja elrejteni az adóhatóság elől a pénzét, és a kiskapukat keresve megúszni az adófizetést...

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm