12 °C Budapest

Rekord az 1 százalékokkal! Milliárdokat adományoztunk!

Pénzcentrum
2008. szeptember 15. 05:55

Pénteken mutatta be az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal a 2007-es bevallásokkal felajánlott 1+1 százalékok eredményeit. Bár minden évben egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel, még mindig vannak jelentős tartalékok, nagyon sokan nem is foglalkoznak ugyanis az adójuk 1+1 százalékával. De nézzük az idei mérleget...

Polgár Péter, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökhelyettese számolt be az 1+1 százalékos felajánlások eredményeiről, ami meglepően jó helyzetet mutatott. Bár még mindig csak az adózók töredéke rendelkezett a személyi jövedelemadójában a felajánlható összegről, ez így is meghaladta a korábbi évek tapasztalatait. 4,5 millió nyilatkozó 29,4 milliárd forintról rendelkezhetett volna, de mindössze 1,71 millióan tették ezt meg (érvényesen), bár ez még így is több, mint az előző évi adatok, amikor 1,63 millió érvényes rendelkezést regisztráltak.

A rendelkező nyilatkozatok legnagyobb része idén is a személyi jövedelemadó bevallással és a munkáltatói elszámolással érkezett be az adóhatósághoz. Személyi jövedelemadó bevallással 2007-ben 1149 ezren, 2008-ban viszont 1247 ezren adtak be nyilatkozatot. Az elektronikus úton benyújtott bevallásokkal együtt 2007-ben még csak 108 ezren adták be a nyilatkozatukat, 2008-ban viszont már 194 ezren.

 


Az idén benyújtott 3004 ezer nyilatkozat feldolgozása ugyan még folyamatban van, eddig 2 816 ezerrel végeztek az adóhatóság munkatársai, vagyis 93,7 százalékos a feldolgozottság. Ezeket a nyilatkozatokat pedig összesen 1715 ezer ember nyújtotta be.

 


Ki mennyit kapott?

A 2007-es bevallásokban felajánlott százalékok jelentős része került egyházakhoz. Az érvényes technikai számmal rendelkező 155 egyház mindegyike kapott valamekkora összeget, 814 ezer nyilatkozat alapján összesen 4,7 milliárd forintot.

Civil szféra

1,7 milliá darab érvényes nyilatkozat érkezett a civil szféra javára, a 28 715 civil szervezet javára felajánlott összeg közel 9,4 milliárd forint. Ezek közül az adóhatóság 188 ezer darab érvénytelenségét állapította meg, ami a nyilatkozatok 6,3 százaléka.


A civil szférában a legtöbb szervezet alapítványként működik, a legtöbb felajánlott összeget is ők kapták, összesen 7 milliárd forintot. A felajánlások egyébként 19 szervezetnek hoztak látványos eredményt, ők ugyanis egyenként több, mint 10 ezer rendelkező nyilatkozaton keresztül kaptak valamekkora összeget.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Leggyakoribb hibák

Nem is gondolnánk, hogy sokszor milyen apróságokon csúszhat el a rendelkező nyilatkozat érvényessége. A hatóság ugyanis csak akkor tekinti azt érvényesnek, ha a nyilatkozatot tartalmazó boríték, a nyilatkozat kitöltése és annak továbbítása is megfelel a törvényeknek.

38 ezer fő esetén azon bukott el a dolog, hogy nem fizette meg az előírt határidőig a személyi jövedelemadóját. Ez ugyanis törvényileg előfeltétele a nyilatkozattételnek. 14 ezren a 2007-es jövedelmükről nem nyújtottak be adóbevallást, és nem kért adóhatósági adómegállapítást sem, ennek ellenére rendelkező nyilatkozatot tett. 13 ezren kicsúsztak a határidőből, a nyilatkozatot csak annak lejárata után küldték el az adóhatóságnak, 10 ezren pedig tévesen tüntették fel a kedvezményezett adószámát.

Annak sem kell azonban aggódnia, akinek érvénytelen a nyilatkozata. Az adóhatóság, Polgár Péter elmondása szerint november 30-ig értesíti az adózókat, hogy az általuk felajánlott összeg valamilyen ok miatt nem érhet célba.

A másik oldalnak ezzel szemben egyre több a teljesítendő követelménye, ha nem akar lemaradni az adakozó adózók pénzéről. Először is nem lehet köztartozása, az elmúlt 5 évben nem kötött és nem is tartott fenn együttműködési megállapodást valamilyen párttal. Ennek ellenére a kedvezményezettek általában szinte egytől-egyik teljesíteni tudják a követelményeket, így biztosak lehetünk abban, hogy a felajánlott összeg az általunk megjelölt szervezethez kerül...

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?