Rekord az 1 százalékokkal! Milliárdokat adományoztunk!

Pénzcentrum
2008. szeptember 15. 05:55

Pénteken mutatta be az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal a 2007-es bevallásokkal felajánlott 1+1 százalékok eredményeit. Bár minden évben egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel, még mindig vannak jelentős tartalékok, nagyon sokan nem is foglalkoznak ugyanis az adójuk 1+1 százalékával. De nézzük az idei mérleget...

Polgár Péter, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökhelyettese számolt be az 1+1 százalékos felajánlások eredményeiről, ami meglepően jó helyzetet mutatott. Bár még mindig csak az adózók töredéke rendelkezett a személyi jövedelemadójában a felajánlható összegről, ez így is meghaladta a korábbi évek tapasztalatait. 4,5 millió nyilatkozó 29,4 milliárd forintról rendelkezhetett volna, de mindössze 1,71 millióan tették ezt meg (érvényesen), bár ez még így is több, mint az előző évi adatok, amikor 1,63 millió érvényes rendelkezést regisztráltak.

A rendelkező nyilatkozatok legnagyobb része idén is a személyi jövedelemadó bevallással és a munkáltatói elszámolással érkezett be az adóhatósághoz. Személyi jövedelemadó bevallással 2007-ben 1149 ezren, 2008-ban viszont 1247 ezren adtak be nyilatkozatot. Az elektronikus úton benyújtott bevallásokkal együtt 2007-ben még csak 108 ezren adták be a nyilatkozatukat, 2008-ban viszont már 194 ezren.

 


Az idén benyújtott 3004 ezer nyilatkozat feldolgozása ugyan még folyamatban van, eddig 2 816 ezerrel végeztek az adóhatóság munkatársai, vagyis 93,7 százalékos a feldolgozottság. Ezeket a nyilatkozatokat pedig összesen 1715 ezer ember nyújtotta be.

 


Ki mennyit kapott?

A 2007-es bevallásokban felajánlott százalékok jelentős része került egyházakhoz. Az érvényes technikai számmal rendelkező 155 egyház mindegyike kapott valamekkora összeget, 814 ezer nyilatkozat alapján összesen 4,7 milliárd forintot.

Civil szféra

1,7 milliá darab érvényes nyilatkozat érkezett a civil szféra javára, a 28 715 civil szervezet javára felajánlott összeg közel 9,4 milliárd forint. Ezek közül az adóhatóság 188 ezer darab érvénytelenségét állapította meg, ami a nyilatkozatok 6,3 százaléka.


A civil szférában a legtöbb szervezet alapítványként működik, a legtöbb felajánlott összeget is ők kapták, összesen 7 milliárd forintot. A felajánlások egyébként 19 szervezetnek hoztak látványos eredményt, ők ugyanis egyenként több, mint 10 ezer rendelkező nyilatkozaton keresztül kaptak valamekkora összeget.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Leggyakoribb hibák

Nem is gondolnánk, hogy sokszor milyen apróságokon csúszhat el a rendelkező nyilatkozat érvényessége. A hatóság ugyanis csak akkor tekinti azt érvényesnek, ha a nyilatkozatot tartalmazó boríték, a nyilatkozat kitöltése és annak továbbítása is megfelel a törvényeknek.

38 ezer fő esetén azon bukott el a dolog, hogy nem fizette meg az előírt határidőig a személyi jövedelemadóját. Ez ugyanis törvényileg előfeltétele a nyilatkozattételnek. 14 ezren a 2007-es jövedelmükről nem nyújtottak be adóbevallást, és nem kért adóhatósági adómegállapítást sem, ennek ellenére rendelkező nyilatkozatot tett. 13 ezren kicsúsztak a határidőből, a nyilatkozatot csak annak lejárata után küldték el az adóhatóságnak, 10 ezren pedig tévesen tüntették fel a kedvezményezett adószámát.

Annak sem kell azonban aggódnia, akinek érvénytelen a nyilatkozata. Az adóhatóság, Polgár Péter elmondása szerint november 30-ig értesíti az adózókat, hogy az általuk felajánlott összeg valamilyen ok miatt nem érhet célba.

A másik oldalnak ezzel szemben egyre több a teljesítendő követelménye, ha nem akar lemaradni az adakozó adózók pénzéről. Először is nem lehet köztartozása, az elmúlt 5 évben nem kötött és nem is tartott fenn együttműködési megállapodást valamilyen párttal. Ennek ellenére a kedvezményezettek általában szinte egytől-egyik teljesíteni tudják a követelményeket, így biztosak lehetünk abban, hogy a felajánlott összeg az általunk megjelölt szervezethez kerül...

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem