Rekord az 1 százalékokkal! Milliárdokat adományoztunk!

Pénzcentrum
2008. szeptember 15. 05:55

Pénteken mutatta be az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal a 2007-es bevallásokkal felajánlott 1+1 százalékok eredményeit. Bár minden évben egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel, még mindig vannak jelentős tartalékok, nagyon sokan nem is foglalkoznak ugyanis az adójuk 1+1 százalékával. De nézzük az idei mérleget...

Polgár Péter, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökhelyettese számolt be az 1+1 százalékos felajánlások eredményeiről, ami meglepően jó helyzetet mutatott. Bár még mindig csak az adózók töredéke rendelkezett a személyi jövedelemadójában a felajánlható összegről, ez így is meghaladta a korábbi évek tapasztalatait. 4,5 millió nyilatkozó 29,4 milliárd forintról rendelkezhetett volna, de mindössze 1,71 millióan tették ezt meg (érvényesen), bár ez még így is több, mint az előző évi adatok, amikor 1,63 millió érvényes rendelkezést regisztráltak.

A rendelkező nyilatkozatok legnagyobb része idén is a személyi jövedelemadó bevallással és a munkáltatói elszámolással érkezett be az adóhatósághoz. Személyi jövedelemadó bevallással 2007-ben 1149 ezren, 2008-ban viszont 1247 ezren adtak be nyilatkozatot. Az elektronikus úton benyújtott bevallásokkal együtt 2007-ben még csak 108 ezren adták be a nyilatkozatukat, 2008-ban viszont már 194 ezren.

 


Az idén benyújtott 3004 ezer nyilatkozat feldolgozása ugyan még folyamatban van, eddig 2 816 ezerrel végeztek az adóhatóság munkatársai, vagyis 93,7 százalékos a feldolgozottság. Ezeket a nyilatkozatokat pedig összesen 1715 ezer ember nyújtotta be.

 


Ki mennyit kapott?

A 2007-es bevallásokban felajánlott százalékok jelentős része került egyházakhoz. Az érvényes technikai számmal rendelkező 155 egyház mindegyike kapott valamekkora összeget, 814 ezer nyilatkozat alapján összesen 4,7 milliárd forintot.

Civil szféra

1,7 milliá darab érvényes nyilatkozat érkezett a civil szféra javára, a 28 715 civil szervezet javára felajánlott összeg közel 9,4 milliárd forint. Ezek közül az adóhatóság 188 ezer darab érvénytelenségét állapította meg, ami a nyilatkozatok 6,3 százaléka.


A civil szférában a legtöbb szervezet alapítványként működik, a legtöbb felajánlott összeget is ők kapták, összesen 7 milliárd forintot. A felajánlások egyébként 19 szervezetnek hoztak látványos eredményt, ők ugyanis egyenként több, mint 10 ezer rendelkező nyilatkozaton keresztül kaptak valamekkora összeget.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Leggyakoribb hibák

Nem is gondolnánk, hogy sokszor milyen apróságokon csúszhat el a rendelkező nyilatkozat érvényessége. A hatóság ugyanis csak akkor tekinti azt érvényesnek, ha a nyilatkozatot tartalmazó boríték, a nyilatkozat kitöltése és annak továbbítása is megfelel a törvényeknek.

38 ezer fő esetén azon bukott el a dolog, hogy nem fizette meg az előírt határidőig a személyi jövedelemadóját. Ez ugyanis törvényileg előfeltétele a nyilatkozattételnek. 14 ezren a 2007-es jövedelmükről nem nyújtottak be adóbevallást, és nem kért adóhatósági adómegállapítást sem, ennek ellenére rendelkező nyilatkozatot tett. 13 ezren kicsúsztak a határidőből, a nyilatkozatot csak annak lejárata után küldték el az adóhatóságnak, 10 ezren pedig tévesen tüntették fel a kedvezményezett adószámát.

Annak sem kell azonban aggódnia, akinek érvénytelen a nyilatkozata. Az adóhatóság, Polgár Péter elmondása szerint november 30-ig értesíti az adózókat, hogy az általuk felajánlott összeg valamilyen ok miatt nem érhet célba.

A másik oldalnak ezzel szemben egyre több a teljesítendő követelménye, ha nem akar lemaradni az adakozó adózók pénzéről. Először is nem lehet köztartozása, az elmúlt 5 évben nem kötött és nem is tartott fenn együttműködési megállapodást valamilyen párttal. Ennek ellenére a kedvezményezettek általában szinte egytől-egyik teljesíteni tudják a követelményeket, így biztosak lehetünk abban, hogy a felajánlott összeg az általunk megjelölt szervezethez kerül...

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?