"A legelső cél, hogy ne legyenek potyautasok!"

Pénzcentrum
2008. szeptember 12. 11:29

Az egészségbiztosítási jogviszony tisztázása folyamatosan zajlik az APEH és az OEP között. A kezdeti, akár kaotikusnak is nevezhető állapotokhoz képest javul a helyzet, csökken a rendezetlen jogviszonyok száma, bár így is 50 ezren voltak akik nem reagáltak vagy megtagadták az adóhatóság által küldött értesítő átvételét. Eddig 24,7 millió forint járulékkülönbözetet tártak fel. Jól alakult viszont az 1+1 százalékok felajánlásának eredménye is...

A mai sajtótájékoztatón az APEH nyilvánosságra hozta az eddigi eredményeket mind a tb-jogviszony ellenőrzéssel, mind a személyi jövedelemadó 1+1 százalékának felajánlásával kapcsolatban. Az eredmények magukért beszélnek...

Idén februárban az APEH 134 ezer magánszemély adatait kapta meg az OEP-től, hogy tisztázzák az egészségbiztosítási jogviszonyukat. Az APEH-hez beérkezett nyilatkozatok alapján a jogviszonnyal nem rendelkezők száma mindössze 23 ezer volt, miközben az OEP szerint 110 ezer. Közülük 100 ezer magánszemélyt tudott beazonosítani az adóhatóság, akik közül több mint 19 ezer ember adatait küldte vissza az OEP-nek, hogy rendelkeznek jogviszonnyal.

Mintegy 5 ezer magánszemélyről a munkáltatója adott igazolást, 4 ezren pedig saját maguk jelentettek be egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére vonatkozó kötelezettséget. 3 ezren igazolták, hogy nem kell bejelentést tenniük, mert például gyermeknevelési támogatásban részesülnek, de több mint 40 ezren vannak azok, akiket elköltözött vagy címzett ismeretlen visszajelzéssel nem tudott fellelni az APEH.

Összesen 54 ezer embernél kezdeményezett vizsgálatot az adóhatóság, akik közül 3 ezren még a konkrét vizsgálat megkezdése előtt rendezték a jogviszonyukat. Az ellenőrzések arra irányulnak, hogy az illető rendelkezik-e egészségügyi szolgáltatásra jogosultsággal, és adott esetben a munkáltatóra is kiterjesztik a vizsgálatot, ha szükségesnek tartják.

1+1 százalék

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Polgár Péter, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökhelyettese az 1+1 százalékos felajánlások eredményeiről is beszámolt, ami meglepően jó helyzetet mutatott. Bár még mindig csak az adózók töredéke rendelkezett a személyi jövedelemadójában a felajánlható összegről, ez így is meghaladta a korábbi évek tapasztalatait. 4,5 millió nyilatkozó 29,4 milliárd forintról rendelkezhetett volna, de mindössze 1,71 millióan tették ezt meg (érvényesen), bár ez még így is több, mint az előző évi adatok, amikor 1,63 millió érvényes rendelkezést regisztráltak.

A kedvezményezettek részére az érvényesen felajánlott összeg 16,2 milliárd forint volt az eddigi adatok szerint, ami már most meghaladja a 2007-es éves adatokat, 1,63 milliárd foirntot. Az egy nyilatkozatra jutó átlagos felajánlás 5 753 forint volt.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
perfekt  |  2023.03.16 13:04
Miután megismertük a mikrogazdálkodói beszámoló jellemzőit, dönthetünk úgy, hogy az elszámolások egy...
laskainelli  |  2023.03.16 10:06
Úgy érzed, hogy lekapcsolódtál önmagadról? Leginkább mások igényei határozzák meg a döntéseidet és e...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?