12 °C Budapest

Védett dolgozó - amikor nem rúghatnak ki...

Pénzcentrum
2008. június 17. 05:55

Nem lehet kirúgni és kész! Vannak olyan helyzetek, amikor a munkaadónak nincs lehetősége a rendes felmondás keretein belül elbocsátani egy alkalmazottat, vagy ha mégis, akkor azt csak korlátozásokkal teheti meg. Ha ugyanis a dolgozó valamilyen okból felmondási tilalom alá esik, akkor rendes felmondással nem lehet elküldeni. Felmondási korlátozásnál bár el lehet rendesen is küldeni a dolgozót, de csak bizonyos feltételekkel. Nézzük, ki esik ilyen tilalom alá...

Azzal tisztában kell lenni, hogy a tilalom és korlátozás csak a rendes felmondásra vonatkozik, ha közös megegyezéssel, a próbaidő azonnali hatályú megszüntetésével, vagy a munkavállaló részéről történő rendes felmondásra nem vonatkozik. Ha a munkaadó mégis felmond (jogellenesen) a dolgozónak, akkor bizony annak viselnie kell a következményeit. Ha a dolgozó kéri, akkor köteles a korábbi munkakörébe visszahelyezni is.

Felmondási tilalmak

Nem lehet kitenni egy alkalmazottat, ha betegség miatt keresőképtelen, beteg gyerek vagy közeli hozzátartozó otthoni ápolása miatt táppénzen van vagy fizetés nélküli szabadságot vett ki. Tilalom alá esik ezeken felül a terhesség, a reprodukciós eljárással összefüggő kezelés, a szülést követő három hónap, illetve a szülési szabadság, valamint a gyes ideje is.

Bár már nincs kötelező sorkatonai szolgálat, a sor- vagy tartalékos katonai szolgálatnak a behívóparancs, a polgári szolgálatnak a teljesítésére vonatkozó felhívás kézhezvételétől számított időtartam alatt sem lehet egyetlen alkalmazottat sem elküldeni rendes felmondással.

A tilalmak nem csak a határozatlan időre és teljes munkaidőben foglalkoztatottakra vonatkoznak, mivel valamennyi munkavállalóra hatályosak, akikre igazak a fenti feltételek, így azokra is, akik mondjuk határozott időre szóló szerződéssel rendelkeznek, vagy részmunkaidőben dolgoznak a vállalkozásnak. Ez akkor is igaz, ha a dolgozónak két munkahelye van (másodállással rendelkezik), mind a két helyen megilleti őt a védelem.

A tilalom azonban nem vonatkozik sem a nyugdíjas munkavállalóra, sem a munkáltató vezetőjére vagy annak helyettesére. Ezzel szemben védve vannak azok a vezető állású dolgozók, akik a tulajdonos vagy a tulajdonosi jogokat gyakorló szerv előírása alapján minősülnek vezetőnek. A vezetőkre vonatkozó tilalom hiánya a bizalmi jelleggel és a munkáltató gazdasági érdekeinek előtérbe kerülésével magyarázható.

Mivel a felmondás a feltételek fennállása esetén teljesen jogtalan a munkáltató részéről, az sem lényeges, hogy egyéb esetben megfelelne-e a tartalmi és egyéb követelményeknek. A tiltás alá eső időszakot viszont kikerülni sem lehet, tehát a foglalkoztató nem mondhat fel ezen időszak alatt egy későbbi időpontot megjelölve, még akkor sem, ha ez az időpont már esetleg kívül esne a tiltás alatt álló időtartamon.

A munkavállaló is köteles azonban közölni, hogy felmondási tilalom alatt áll, legkésőbb akkor, amikor a munkaadó megkísérli a rendes felmondást. Amennyiben ezt elmulasztja, akkor jogszerű lesz a felmondás. Vigyázni kell azzal is, hogy betegen bemegyünk-e dolgozni. Ugyanis ha az orvosi utasítást felülbírálva a betegállományba vétel után is megjelenünk a munkahelyen, akkor a munkaadó elküldhet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Utána mikor küldhetnek el?

Amennyiben a dolgozó 15 napot meghaladó időtartamig volt felmondási tilalom alatt, akkor a munkába állást követő 15 napig még nem lehet elküldeni rendes felmondással. Ha ez az időszak meghaladta a 30 napot, akkor lejárta utáni 30 napig még védelmet élvez. 15 napon belül azonban nincs ilyen meghatározva, már a munkába álláskor közölhetik, hogy elbocsátanak.

Felmondási tilalom különleges szabályai

A Munka Törvénykönyve nem minden keresőképtelenséget eredményező helyzetet tekint tilalom alá esőnek, csak a betegség, üzemi baleset vagy foglalkozási megbetegedés miatti táppénzt. A felmondási tilalom így a betegség időtartamára, és legfeljebb az azt követő egy évre jár.

A terhesség, a szülést követő 3 hónap, illetve a szülési szabadság ideje alatt szintén nem bocsáthatja el a dolgozóját a foglalkoztató rendes felmondással. A terhesség esetében objektív jellegű a felmondási tilalom a bírói gyakorlat szerint, vagyis akkor is jár ha a felmondáskor egyik fél sem tud róla. Ha viszont a dolgozó tud róla, de elhallgatja és csak a felmondáskor közli, akkor nem érvényesül a tilalom. Az anyáknak járó ilyen jellegű kedvezmény azoknak is jár, akik gyereket fogadtak örökbe, ugyanilyen feltételekkel jogosultak a védelemre a szülési szabadság ideje alatt.

Közeli hozzátartozó vagy gyermek ápolása céljából kivett fizetés nélküli szabadság, illetve a gyermekgondozási segély folyósításának időtartama alatt is védve van a dolgozó. Ha az alkalmazott kéri, akkor a foglalkoztató köteles engedélyezni a fizetés nélküli szabadságot az ápolás idejére, de legfeljebb 2 évre, ha ezt a gondozott állapota indokolja.

Részleges biztonság: ez is több a semminél...

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem