6 °C Budapest

Kiborít a munkahelyed? Megmutatjuk, hogyan szabad felmondani...

Pénzcentrum
2008. április 2. 05:55

Ez már tűrhetetlen! A lehetőség, hogy valaki egy csoportban dolgozzon a munkahelyén nem csak pozitív, hanem negatív eredménnyel is járhat. Egy arrogáns csoporttag, vagy egy hatalommániás vezető jelentősen megkeserítheti a dolgozó életét. De ha már így alakult, próbáljuk meg kihozni belőle a legjobbat, még ha nehezünkre esik is...

Az Amerikai Egyesült Államokban a dolgozók 37 százaléka, vagyis összesen 54 millió ember szenved attól, hogy a munkahelyén durván és megalázó módon bánnak vele. Ez a szám ráadásul 49 százalékra bővül, vagyis 71,5 millió dolgozóra, ha a tanúkat, illetve az incidensnél jelenlevők is benne vannak számolva. A legtöbbször viszont az a gond, hogy az emberek észre sem veszik, vagy nem akarnak tudomást venni arról, ha valaki sértegeti, bosszantja őket.

A szakértők szerint a dolgozók többsége nincs tisztában azzal a viselkedési formával, ami már zaklatásnak minősül, bár ez gyakran megvédi őket attól, hogy észrevegyék a főnök, vagy a munkatárs terrorizálását. De persze azért szerepe van egy adag szégyenkezésnek is abban, hogy nem vesznek róla tudomást.

A szakemberek szerint viszont ez hatással van a dolgozó kedvére, hozzáállására, sokan egyre nehezebbnek találják például a munkába járást, de befolyásolja a munkahelyi teljesítményt is. Sajnálatos gond, hogy sokan már csak akkor rakják össze a mozaik darabjait, amikor már túl késő javítani a helyzeten.

Egy nemzetközi cég felmérése szerint az ilyen fajta viselkedés sokba kerülhet mind a dolgozónak, mind a munkaadónak. A dolgozónak a stressz következtében egészségügyi problémái lehetnek. Az Amerikai Egyesült Államokban a zaklatások célpontjainak 45 százaléka küzd valamilyen stresszhez kötődő problémával.

A vezetőségnek viszont azzal kell szembe néznie, hogy a dolgozók egyre gyakrabban hiányoznak, de fejfájást okozhat az is, ha állandóan pótolni kell a felmondott alkalmazottakat. Értékes szakembereket veszíthet el egy cég emiatt, nem is beszélve arról, hogy előbb-utóbb elterjed a szakmában a híre, hogy a vállalatnál rossz a munkakörnyezet, így új embereket is nehéz lesz találni.

Ami arra utal...

A cég mellett viszont a dolgozóknak is fel kell ismerniük azt, hogy ha valami nincs rendben a munkahelyen. Erre több jel is utal, csak tudni kell őket felismerni. Ilyen többek között, ha valaki minden munkahét kezdése előtti este rosszul van. Ennek fokozottabb formája, ha ez minden este előjön, ilyenkor már valóban érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon a munkát ennyire rossz, vagy "csak" a főnök illetve egy minden lében kanál kolléga megjegyzései bántóak.

Komoly önértékelésbeli problémákat okozhat, ha a főnök a munkatársak jelenlétében kiabál velünk, vagy lekicsinylő, kritikus megjegyzéseket tesz a munkánkra a meetingek során, de vannak ettől sokkal alattomosabb viselkedési formák is. Az is előfordulhat, hogy nyíltan hagynak ki a csoportebédből vagy nem szólnak egy fontos csoportmegbeszélésről.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

További ismertető jegy lehet az is, hogy állandó pletykák és hazugságok terjengnek rólunk a cégnél. Ha valaki nem mer nyíltan kiabálni velünk, akkor sokszor folyamodik ehhez a taktikához, vagyis pletyka formájában becsmérel minket és a munkánkat is. Egy főnök részéről ebbe a kategóriába tartozik, ha gyakorlatilag teljesíthetetlen feladatokat ad, titkon remélve, hogy elbukunk. Egy ilyen vezető arra is hajlamos, hogy a munkaidő utolsó percére szervezzen megbeszélést, miközben tisztában van vele, hogy éppen iskolába készülünk este, vagy el kell hozni a gyerekeket az iskolából.

Ha még időben fedezzük fel, hogy nem a megfelelő módon viselkedik velünk a kolléga vagy a munkaadó, akkor megpróbálkozhatunk beszélni az érintettekkel, vagy egy felettes bevonásával rendezni a helyzetet, de ha már nincs remény, akkor érdemes elgondolkodni a kilépésen, ugyanis sokszor, bár észre sem vesszük, az egészségünk a tét.

Mégis mi járhatunk jobban?

Ha már menni kell...

Ha már úgy döntünk, hogy ez így nem mehet tovább, még szembe kell néznünk az egy hónap felmondási idő gyötrelmeivel és a kilépő interjúval is. Bár az utóbbi nem feltétlenül kellemetlen, csak tudni kell, hogy mit szabad és mit nem.

Attól függetlenül, hogy milyen rossz is volt az adott munkahelyen dolgozni, ezt a kilépéskor nem szabad emlegetni, még akkor sem, ha később azért ezt a volt főnökünk tudomására hozzuk. A munkaügyi jogászok tapasztalatai szerint sokszor ebből adódnak problémák, és nyilvánvaló, hogy senki nem szeretne ellenségeket szerezni. Ugyanis ezen akár egy későbbi ajánlólevél is múlhat, vagy a szakmai hírnevünk.

Ezen a gondolatmeneten elindulva számos olyan dolgot mondhatunk egy interjún, ami később építő jelleggel hathat a karrierünkre. A hamarosan ex-főnökünk vezette kilépő megbeszélésen lehetőségünk van jó pontot szerezni, ha elmondjuk, hogy véleményünk szerint mi az ami működött, és mi az ami fejlesztésre szorul a cégnél, természetesen csakis építő jelleggel megfogalmazva. Ez egy jó lehetőség arra, hogy segítsünk, és a vezetés értékelni fogja.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm