Vagyonosodási vizsgálat: kik retteghetnek 2008-ban?

Pénzcentrum
2007. december 4. 08:30

Ismét beigazolódni látszik a sajátosan magyar aranyszabály: csalni csak milliárdokat éri meg, a kis tételekre könynyen ráfaraghat az ember. Sarkosan fogalmazva ez az egyik nagy tanúsága a vagyonosodási vizsgálatoknak, illetve az ezekkel kapcsolatos, a Versenyképességi Kerekasztal által megrendelt felmérésnek is - írja a Népszabadság.

A többség hasznosnak tartja a vagyonosodási vizsgálatokat, ám ezek hosszú távú eredményességéről már koránt sincs meggyőződve - mutatta ki a több mint ezer magyar lakos, nagyjából ezer vállalkozás, 700, a területen dolgozó adórevizor és a jelentősebb gazdasági érdekképviseletek vezetőinek megkérdezésével végzett tanulmány. A megkérdezettek leginkább azzal az állítással értenek egyet, hogy a vizsgálatok hatására nagyon sokan új vagyoneltitkolási módszereket keresnek, és/vagy külföldre menekítik adózatlan jövedelmeiket. Emellett persze sokan hiszik, hogy a vizsgálatok folytán növekednek majd az adóbevételek, és fehéredik a gazdaság. A revizorok e témában kifejtett álláspontja már árnyalja a képet: növekvő bevételekre ugyanis csak addig lehet számítani, amíg meg nem találják az érintettek a vagyon-, illetve jövedelemeltitkolás újabb, Nyugaton már régóta alkalmazott, "biztonságosabb" formáit. És hogy kik azok, akik hozzájárulnak addig is az emelkedő adóbevételekhez? A szakértők egyöntetű véleménye szerint azok, akiknek nincs elég pénzük ahhoz, hogy külföldön vagy nem látványos vagyontárgyakban (műtárgyban, ékszerben), esetleg offshore cégekben gondolkodjanak. Vagyis azok a kisvállalkozók, akik eddig minimálbér után fizették járulékaikat, egyre többen vallanak be legalább az életvitelüknek megfelelő jövedelmet.

Kevesen gondolják azt, hogy a vagyonosodási vizsgálatok, illetve az ezek okozta fenyegetettség jelentős fegyvertény lehetne ez ügyben. Sokkal inkább egy új adórendszerben, a jövedelmet terhelő elvonások csökkentésében, a vagyonadóztatásban és a mostaninál jóval hatékonyabb, szigorúbb és gyakoribb ellenőrzésben hisz a többség. Már csak azért is, mert a vagyonosodási vizsgálatok a lakosság, a vállalkozók és az érdekképviselők igazságérzetét gyakran sérti.

A legtöbb szakértő azt fájlalja, hogy túl általános az APEH kiválasztási módszere, és sok olyan ember is belekerül a körbe, akiknek nem kellene. Azért, mert nincs kétséges eredetű vagyona, vagy azért, mert ha van is, túl kis értékű ahhoz, hogy ennyi időt szánjon rá az adóhatóság.

A szakértők részéről talán az a legnagyobb kritika, hogy az APEH túl általánosító módon rászállt az idén a cégüknek hitelt nyújtó magánszemélyekre, vagyis az úgynevezett tagi kölcsönösökre. Azzal együtt, hogy ez sokszor valóban eltitkolt jövedelmet fed (ha nem ad számlát a cég, így vihetnek bele papíron jövedelmet), sokszor tévútra viheti a hatóságot.

Ezzel együtt, jövőre változhat a módszertan, legalábbis vizsgálják ennek lehetőségét az adóhatóságnál. Míg az idén az ellenőrzések viszonylag nagy része indult ki az APEH céges nyilvántartásaiból, vállalkozások adóvizsgálatából, a jövőben nagyobb szerepet kaphatnak a kézzelfogható vagyontárgyak és az ingatlanok. Ám azt egyelőre nem tudni, hogy mennyi ellenőrzést indítanának 2008-ban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mindez persze aligha old az ellenőrzési módszerekkel kapcsolatos feszültségeken. A tavaly nyári adószabályoknak megfelelően ugyanis az APEH a 2006. szeptember 15-e után szerzett vagyontárgyak, ingatlanok forrásának igazolásához okiratot fogadhat csak el. A baj az, hogy ezt teszi a korábbi vagyonszerzések forrásaival kapcsolatban is, amire az emberek nemigen tudnak felkészülni, hiszen a bizonyítékok jó részét egyszerűen nem őrizték meg. A jogszabály a most vizsgált 2001-2005-ös jövedelmeknél csak azt írja elő, hogy hitelt érdemlő adattal kell igazolni azt. Ez pedig nem feltétlenül egyenértékű az okirattal. Ugyanakkor tény: nagyon sok a fiktív kölcsönadási szerződés, ezért az APEH általában kéri a kölcsönadott öszszeg átutalásáról szóló bankbizonylatot, és megnézik a kölcsönadóként megjelölt személyt is, lehetett-e neki elég adózott jövedelme ahhoz, hogy hitelezzen.

Ezzel együtt sokszor igazságtalan az eljárás - állítják a vagyonos ügyfelek képviseletéből adott esetben jól kereső szakértők. Sok embernek például nincs folyószámlája, mégis ad és vesz lakást, ingatlant. De gond az is, hogy a névre szóló betétekből származó pénzt nem tekintik igazolt eredetűnek, és persze az sem lehet magyarázat, hogy éveken keresztül otthon tárolta valaki a millióit.

S hogy a nem a napi megélhetéshez szükséges forintokat, hanem a valóban nagy vagyonokat takargató állampolgárokat mikor veszik majd rá a normális adózásra, arra egyetlen szakértő sem igazán tud jó választ. Aki teheti, alaposabban lepapírozza az ügyeit, és ezután is elkerüli az adófizetést; aki pedig nem teheti, vagy nem tudja, hogyan tehetné, többet fizet.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem