Vigyázz a vásárlással! 125 ezer forint felett jelent a bolt az APEH-nek

Pénzcentrum
2007. október 17. 10:00

Az adóreformok visszavonása mellett a kormány nem ül tétlenül, most egy olyan javaslatot fontolgat, amely szerint bizonyos összeghatár felett a kereskedőknek kötelességük lenne a vásárlást jelenteni az adóhatóság felé, függetlenül attól, hogy mi a vásárlás tárgya, bútor, televízió vagy akár autó...

Az összeghatár ugyan még kérdéses, de a híresztelések szerint mivel külföldön ez 500 euró körül van, várhatóan itthon is ezt a határt húzzák meg, vagy 125 ezer forint körül. Az egész kezdeményezés komoly kérdéseket vet fel. Hogyan oldható meg, hogy a kereskedőknek legyen joga a vásárlók adatait elkérni? Mekkora plusz terhet jelentene ez a kereskedőknek és az adóhatóságnak? Milyen előnnyel járna ez az APEH számára?

A fenti kérdésekkel kapcsolatban Oszkó Pétert, a Deloitte elnök-vezérigazgatóját kérdeztük, aki szerint ennek megvalósításához mindenképpen jogszabály módosításra lenne szükség.

Az értékhatárt tekintve, ha az adóhatóságnak az a célja, hogy újabb adatokat szerezzen a vagyonosodási vizsgálatokhoz, akkor nem biztos, hogy ez a módszer célravezető lehet, mivel a nagyon alacsony határ egy kezelhetetlen adattömeg áramlásának kezdetét jelentené az adóhatóság felé.

A kereskedőknek ráadásul ezek után minden 125 ezer forint feletti vásárlásról az ÁFÁ-s számlát kellene kiállítaniuk, ugyanis ezek az adatok kellenének ahhoz, hogy az adóhatóság hasznosítani tudja a befolyó információkat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Másik célja lehet viszont a felvetésnek, hogy ezzel a kereskedők számára is nagyon nehezen megvalósíthatóvá válna a számla nélküli, vagyis a feketén történő értékesítés. Egy idegennek feketén eladni bármit ugyanis nagyon nagy kockázatot hordoz, viszont az eddigi kiskapu, miszerint a megvásárolt és kiadott árut visszahozták, és így kikerül a könyvekből, nem lesz megoldható a jelentési kötelezettség miatt.

Nem lehet tudni egyelőre, hogy valóban lesz-e törvényjavaslat a felvetésből, de ha igen, az hihetetlen mértékű többletterhet róna mind a kereskedőkre, mind az adóhatóságra, arról nem is beszélve, hogy aki nyom nélkül szeretné elkölteni a feketén kapott fizetését, az eddig is megtehette, és ezután is meg fogja, csak legfeljebb a határ másik oldalán...

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.02.06 07:49
Kell-e tudás? És hogy szerezzük meg? És a gyerekeinknek hogyan adjuk át, ha bennünk megvan? Pláne, h...
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?