13 °C Budapest

Mit ne mondjunk a vagyonosodási vizsgálatkor - Elképesztő történetek...

Pénzcentrum
2007. július 24. 05:40

Már többször a foglalkoztunk a "misztikus" vagyonosodási vizsgálatokat érintő kérdésekkel. Korábbi cikkeinkben már megvizsgáltuk, hogy mi a teendő akkor, ha váratlanul levelet kapunk az adóhatóságtól és szót ejtettünk néhány bizarr kifogásról is. Most azokból a kifogásokból és történetekből szemezgetünk amelyekkel néhányan megpróbálták elkápráztatni a harcedzett revizorokat.

Kifogáskeresésben jók vagyunk, ez tény. És a kreativitással sincs semmi gondja az állampolgároknak. Szorult helyzetben pedig még inkább előtörnek az effajta ambíciók. Azonban két hibát rendszeresen elkövet mindenki: az egyik az, hogy nincs dokumentum, ami alátámasztaná az adófizető (vagy nem fizető) állítását, a másik pedig, hogy legtöbbször azoknak nem szólnak, hogy támasszák alá az állításukat akikre hivatkoznak. Tehát már készen is van az aranyszabály: mindenről legyen papír és legyen valaki aki ezt igazolni is tudja. Hogy miért van erre szükség? Nos, szolgáljon tanulságul ez a néhány történet:

Adódott egyszer hajdanán, valahol egy kis európai országban, hogy az egyik tisztes állampolgár vagyona iránt élénk érdeklődést mutatott a helyi adóhatóság. A vizsgálat eredményeképpen megállapították a lelkes szakemberek, hogy a vállalkozó (mert az volt) bevételeinek és kiadásainak egyenlege 180 millió forint forráshiányt mutat. Ez egyszerűen fogalmazva azt jelenti, hogy elköltötte egy kisebb község éves költségvetését, csak Ő nem volt jogosult állami támogatásra. Nem volt más választás a kipécézett állampolgárnak, meg kellet magyarázni, hogy miből is telt egy magasabb életszínvonal elérésére. Nem is volt rest az ellenőrzés alanya rögtön számot is adott bevételeiről:

- Első lépésben nyert körülbelül 28 millió forintot a kaszinóban (szerencsés ember, legalábbis ekkor még úgy tűnt), erről sajnos igazolással nem rendelkezett.
- Aztán kapott még a rokonoktól 173 millió forint kölcsönt. Sajnos a rokonok erről nem tudtak, tehát az adóhatóságnak ezt nem tudták megerősíteni
- Majd jött ez első számú és legkörmönfontabbnak tűnő kifogás: 3,5 millió forintra azt a nyilatkozatott tette az üzletember, hogy ez a vizsgált időszakot megelőzően általa nyújtott kölcsön, amelyet a vizsgált időszakban fizettek vissza. A probléma már csak az volt, hogy az adóhatóság éber ellenőrei, mintha csak erre a magyarázatra vártak volna, megvizsgálták, hogy az ellenőrzést megelőző időszakban volt-e annyi pénze az adóalanynak, hogy kölcsönt tudjon nyújtani. Nem volt.

Ezek után az adóhatóság szakemberei az adózó terhére 62 millió forint adókülönbözetet állapítottak meg. Ez pedig sajnos egy összegben esedékes, ahogy azt már az előzőekben leírtuk.

Túl sokat fizetett biztosításra, belebukott

Sokszor hangzik el az a "vád", hogy a magyar nép jelentősen alulbiztosított. Ez ellen próbált meg tenni az egyik honfitársunk, de vállonveregetés helyett 12 millió forintos adóhiányról kapott csekket.

Az egész sima ügynek tűnt a későbbi "áldozat" számára. Az adóhatóság megállapította, hogy a tulajdonos tagi kölcsön címén (a tagi kölcsönt nyújtók egyébként kiemelt célpontjai az APEH-nek) 20 millió forintot fizetett be a vállalkozásába. A kölcsön eredetét a vállalkozó (hihetetlen, hogy minden vállalkozót "meghurcolnak") egy 2022-ben lejáró életbiztosítási kötvényben határozta meg. Erről volt igazolása is, tehát idáig tiszta volt a dolog.

Azonban a revizorok felkeresték a biztosítótársaságot, amely az összeg igazolásán túl azt az információt adta, hogy a magánszemélynek (aki vállalkozó) a lejárt biztosításon túl volt még egy 30 milliós 2000-ben lejárt kötvénye is. Tehát a tagi kölcsönre valóban futotta, de miből fizette az életbiztosítását az adózó, ez a kérdés motoszkált az ellenőrök fejében.

És ekkor jött a szokásos magyarázat: szülői segítség. Sajnos a bizonyítás itt is elég hiányos volt (konkrétan semmi), a bírság már kevésbé.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ne vegyél ingatlant készpénzért!

Ezt a szabályt egy életre megtanulta az az adózó, akit ingatlanvásárlása miatt vontak vagyonosodási vizsgálat alá.

Történt ugyanis, hogy lelkes honfitársunk 2004-ben vásárolt egy ingatlant 250 millió forintért (valószínűleg vállalkozó) és a vételárat teljes összegben kifizette. Ezzel nem is lenne semmi gond, azzal viszont már annál több, hogy csak egyszer nyújtott be szja bevallást pályafutása során, 1996-ban 30219 forintról. Mivel az APEH nem ismert olyan tőkésítési eljárást amely ebből az összegből, ekkora idő alatt előteremti az ingatlan vételárát, megkérdezte a vizsgálat "áldozatát": miből vette a házat?

A válasz nem váratott sokáig magára, meglepő módon egy magánszemély segítette ki emberünket, hogy tudjon lakni valahol. Azonban az "ellenőrzött célszemély" nem mondta el, hogy ki volt az (rutinos), és bizonylatokat sem mutatott ,ami a kölcsön eredetét igazolta volna. Sőt, ügyvédjén keresztül fellebbezett, sajnos a rendelkezésre álló határidőn túl, ezért elutasították. Így maradt a bírság.

Rémtörténetekből legyen elég. Nem akarunk senkit megrémiszteni. Ezt a néhány tanulságos esetet azért mutattuk be, hogy a kedves Olvasó tisztában legyen a ténnyel: csak azt állítsa a revizoroknak, amit bizonyítani is tud. Valamint, hogy egyszerűen fogalmazzak, ezek komolyan gondolják. Tehát a minimálbéres vállalkozók álljanak meg az új merci lízingelése előtt, és egy perc néma tisztelgéssel gondoljanak azokra a fáradtságot nem ismerő revizorokra, akik majd néhány hónap (vagy nap, vagy év) múlva azt kutatják az utókor (és az államkassza) számára, hogy miből vettük a használt páncélautót.

A példák összeállításánál segítségünkre volt az Adó szaklap ellenőrzési száma.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem