26 °C Budapest

Újabb sarc az államtól? - Készülj fel rá időben!

Pénzcentrum
2007. augusztus 3. 05:40

Gyakorlati tudnivalók Ellentmondó hírek kaptak szárnyra a luxusadóval kapcsolatban, nem lehet tudni, hogy vajon szigorítás lesz, vagy megbukik a 2006 januárjában bevezetett luxusadó. Ez a kérdés leginkább azokat érinti, akik 50 millió forintot meghaladó ingatlanban élnek. Azok, akikre eddig vonatkozott az adófizetési kötelezettség, elkezdhetnek számolni, hogy mekkora többletet jelentene ha csökkentenék az adó értékhatárát. De lássuk hogy is van ez részleteiben...

Mi ez?

A luxusadót 2006 január 1.-én vezették be, azzal a céllal, hogy a jövedelem helyett a magánszemélyek vagyonát adóztassák meg. Az ebből származó bevétel az önkormányzatok bevétele, a fővárosban a fővárosi és a kerületi önkormányzatokat osztottan illeti meg. Ennek köszönhetően az önkormányzatoknak jelentős érdekeltségük van az adó beszedésében.
Annak érdekében vezette be az állam, hogy a magasabb vagyonnal rendelkező magánszemélyek, akik jobb életkörülményekkel rendelkeznek az átlagnál, magasabb arányban vegyék ki a részüket a közterhekből.
2006 január 1.-én vezették be.

Mire is vonatkozik?

Azok az ingatlanok tartoznak a luxusadó hatálya alá, amelyek Magyarországon magántulajdonú lakásnak, üdülőnek minősülnek, abban az esetben ha azoknak a törvény szerinti számított értéke a 100 millió forintot eléri.

Az ingatlan értékéhez csak a hasznos alapterületnek megfelelő telekrész tartozik, vagyis az a terület amelyen az ingatlan ténylegesen áll. Így gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy mekkora telek tartozik hozzá, a lényeg, hogy az ingatlan mekkora értékkel bír.

Társasházak esetében akkor kell csak adót fizetni, ha a magánszemély tulajdonrésze (maga a lakás) értéke eléri a törvény által megadott értékhatárt.

Az adófizetési kötelezettség az adott év január 1.- én keletkezik, ha a magánszemély tulajdonos, vagy vagyoni értékű joga van az ingatlan felett. Több tulajdonos esetén a tulajdoni hányad alapján történik az adó összegének felosztása. Az adófizetési kötelezettség keletkezéséről, megszűnéséről, változásáról az arra okot adó körülmény bekövetkezésétől számított 15 napon belül bejelentést kell tenni az önkormányzatnál.

Az adó mértéke a 100 millió forint feletti érték után számított 0,5 százalék, amelyet két részletben, az adóév március 15.-ig, és szeptember 15.-ig kell befizetni
A megállapított adóból levonható az ingatlan után az adóévre fizetett építményadó, üdülőépület utáni idegenforgalmi adó, illetve a magánszemély kommunális adója.

Számításának módja:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az önkormányzat a luxusadóra vonatkozó 2005. évi CXXI törvény 1. mellékletében meghatározott módon számítja a lakó és üdülőingatlanok értékét. A törvényben részletes leírást találhatunk a megyék, illetve a főváros területén, azon belül is a kerületekben található ingatlanok megállapított forgalmi értékhatárairól (ezer Ft/négyzetméterben).
Ez alapján kell kiszámítani az adott ingatlan értékét, és bevallani az APEH felé a fizetendő adót, amennyiben az ingatlan értéke az értékhatár fölé esik.

Például:
Az I. kerületben egylakásos lakóépületben lévő lakás értéke 350-800 ezer forint/négyzetméter lehet, egy többlakásos épületben lévő lakás esetében ez 300-700 ezer forint/négyzetméter.
Ez azt jelenti, hogy egy 300 négyzetméteres családi ház, Budán már eléri a 100 milliós szintet. Az adó számítása a következőképp alakul a törvény által megadott intervallum átlagával számolva:
250m2-es családi ház 575ezer forint / m2-t számolva 143,75 millió forintba kerül. Ez 43,75 millió forinttal haladja meg a jelenlegi szintet, amely után 0,5 százalék a luxusadó értéke a 43,75 millió forint 0,5 százaléka, vagyis 218 750 forint évente.

Hány ingatlanra vonatkozott konkrétan, mekkora összeg?

Országos szinten a lakóingatlanok közel 2 százaléka tartozik az adó hatálya alá. 2006-ban Budapesten 409 adóalanytól összesen 100 millió forint adót szedtek be luxusadó címén, azonban ez még mindig a vártnál kevesebb összeg, így 2006 végén, vizsgálni kezdték, hogy hányan nem fizetik be az adót. Az ellenőrök felkeresik a kerületek építési hatóságait, az illetékhivatalokat, és a földhivatalt, hogy behajtsák a be nem fizetett luxusadót. A vizsgálatok eddig részleges eredménnyel jártak, több végrehajtási eljárást is indítottak a fizetési kötelezettségüket elmulasztók ellen.

Vagyonosodási vizsgálat?

Hogyan változhat?

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM