26 °C Budapest

Cigi és benzincsempészek milliárdos üzletei

Pénzcentrum
2007. július 20. 10:00

A feketegazdaság Magyarországon elsősorban a jövedéki adó, az áfa- és járulékbefizetés, a foglalkoztatás, a szellemi tulajdon és a fogyasztóvédelem terén okoz komoly károkat az államnak. A jövedéki adócsalás - élen a cigaretta- és az üzemanyag-csempészettel - az elmúlt években az egyik legkomolyabb "fekete" üzletággá nőtte ki magát - írja a Napi Gazdaság.

A főként a keleti határszakaszokon folyó bűncselekmények jelentősen csökkentették a legális cigaretta- és üzemanyag-forgalmat, miközben az államháztartás egyik legfontosabb bevétele - tavaly a teljes büdzsé mintegy tíz százaléka, 850 milliárd forint - éppen az ezekhez a termékekhez kapcsolódó jövedéki adóból származik.

A vám- és pénzügyőrség, a rendőrség és a rendvédelmi szervek védelmi szolgálata közös akcióinak - az egyes határszakaszokon elrendelt teljes határzárnak, az átalakított üzemanyagtartályok ellenőrzésének vagy a speciális mozgó laboratóriumoknak - köszönhetően 2007-re a két évvel korábban még 30 százalékos illegális cigarettaforgalom például 10 százalék alá csökkent, az alkoholtermékek legális forgalma pedig egy év alatt 6 százalékkal nőtt. Az adó- és áfabevételi többlet 2006-ban becslések szerint mintegy 65, az idén az első 3 hónapban pedig 22 milliárd forint volt.

A számlagyárak, áfacsalók, jövedelemeltitkolók tevékenységét a vám- és pénzügyőrség nyomozati jogkörének és az adóhivatal létszámának bővítése nehezítette meg az elmúlt hónapokban. A vámosok több, milliárdos nagyságrendű, fiktív számlák kiállításával kapcsolatos ügyet göngyölítettek fel, az APEH-nél pedig június végéig közel 11 500 vagyonosodási vizsgálat kezdődött meg, amelyek tizede jogerős megállapítással zárult - az egy megállapításra jutó nettó adókülönbözet 5,7 millió forint.

A feketefoglalkoztatás továbbra is az építőiparban, a vendéglátásban, a kereskedelemben és egyes szolgáltatások területén égető probléma. A közbeszerzések szigorítása - azok az építőipari vállalkozások, amelyeknél a munkaügyi felügyelőség feketén foglalkoztatottakat talál, még alvállalkozóként is évekre kizárják magukat a pályázási lehetőségből és az állami támogatások igénybevételéből -, a havi járulékbevallási kötelezettség, a minimálbér kétszerese utáni járulékfizetés, a garantált bérminimumok azonban egyre kisebb teret engednek a szabályszegő cégeknek.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.27 08:03
Katalin Laczkó postjában találtam ezt a 3 éleseszüen azonosított szimptómát, aminél érdemes gondolko...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 29. péntek
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Kutatók éjszakája
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM