8 °C Budapest

Cigi és benzincsempészek milliárdos üzletei

Pénzcentrum
2007. július 20. 10:00

A feketegazdaság Magyarországon elsősorban a jövedéki adó, az áfa- és járulékbefizetés, a foglalkoztatás, a szellemi tulajdon és a fogyasztóvédelem terén okoz komoly károkat az államnak. A jövedéki adócsalás - élen a cigaretta- és az üzemanyag-csempészettel - az elmúlt években az egyik legkomolyabb "fekete" üzletággá nőtte ki magát - írja a Napi Gazdaság.

A főként a keleti határszakaszokon folyó bűncselekmények jelentősen csökkentették a legális cigaretta- és üzemanyag-forgalmat, miközben az államháztartás egyik legfontosabb bevétele - tavaly a teljes büdzsé mintegy tíz százaléka, 850 milliárd forint - éppen az ezekhez a termékekhez kapcsolódó jövedéki adóból származik.

A vám- és pénzügyőrség, a rendőrség és a rendvédelmi szervek védelmi szolgálata közös akcióinak - az egyes határszakaszokon elrendelt teljes határzárnak, az átalakított üzemanyagtartályok ellenőrzésének vagy a speciális mozgó laboratóriumoknak - köszönhetően 2007-re a két évvel korábban még 30 százalékos illegális cigarettaforgalom például 10 százalék alá csökkent, az alkoholtermékek legális forgalma pedig egy év alatt 6 százalékkal nőtt. Az adó- és áfabevételi többlet 2006-ban becslések szerint mintegy 65, az idén az első 3 hónapban pedig 22 milliárd forint volt.

A számlagyárak, áfacsalók, jövedelemeltitkolók tevékenységét a vám- és pénzügyőrség nyomozati jogkörének és az adóhivatal létszámának bővítése nehezítette meg az elmúlt hónapokban. A vámosok több, milliárdos nagyságrendű, fiktív számlák kiállításával kapcsolatos ügyet göngyölítettek fel, az APEH-nél pedig június végéig közel 11 500 vagyonosodási vizsgálat kezdődött meg, amelyek tizede jogerős megállapítással zárult - az egy megállapításra jutó nettó adókülönbözet 5,7 millió forint.

A feketefoglalkoztatás továbbra is az építőiparban, a vendéglátásban, a kereskedelemben és egyes szolgáltatások területén égető probléma. A közbeszerzések szigorítása - azok az építőipari vállalkozások, amelyeknél a munkaügyi felügyelőség feketén foglalkoztatottakat talál, még alvállalkozóként is évekre kizárják magukat a pályázási lehetőségből és az állami támogatások igénybevételéből -, a havi járulékbevallási kötelezettség, a minimálbér kétszerese utáni járulékfizetés, a garantált bérminimumok azonban egyre kisebb teret engednek a szabályszegő cégeknek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem