18 °C Budapest

Ilyen nincs! Nem kell fizetni az elvárt adót, és az APEH sem kopogtat?

Pénzcentrum
2007. november 6. 13:00

Korábban a veszteséges, vagy éppen nullszaldós vállalkozásoknak csak amiatt kellett, hogy fájjon a feje, hogy miből fogja a veszteségeket finanszírozni. Mára ez a kellemes lehetőség szertefoszlott, ugyanis most már az is adózik, akinek nincs nyeresége, ha pedig nem akkor számlákra szedhetik a könyvelését az ellenőrök. De talán mégis van egy két eset amikor megúszható a fizetés és az ellenőrzés is...

2007 júliusában került bevezetésre az a jogszabály ami elég nagy felháborodást okozott a vállalakozások körében, és ami szerint azon társas és egyéni vállalkozóknak, akiknek az adóalapja nem éri el a korrigált éves árbevétel 2%-át, egy kiegészítő nyomtatványt kell kitölteniük az adóbevallás során. Ez a dokumentum az alkalmazott költségelszámolást tárja fel, melynek segítségével az APEH kockázatelemzés alapján ellenőrzéseket hajt végre, vagyis megnézheti magát az, aki nem mutat ki nyereséget.

A törvény meghatározza, hogy az egyes adózói csoportoknál mennyi a nyereségminimum. Amennyiben ezt a küszöböt nem éri el a vállalkozás eredményessége, akkor dönthet úgy, hogy kitölti a nyomtatványt, vagy az ellenőrzést nem kockáztatva befizeti a 16%-os, vagy 10%-os adót a minimum-nyereség után.

Az új szabályozás alapján egyrészt nem került bevezetésre új adónem, mivel minden adózónak azt az adónemet (társasági adót vagy szja-t) kell fizetnie, amelynek hatálya alá amúgy is tartozik. Másrészt a formanyomtatvány kitöltésével az adózó kezébe helyeződik át a bizonyítási teher a nem kellően nyereséges működés esetén. Ez a megoldás az adóbevételekre kedvező hatást gyakorolhat, mert aki kicsit is bizonytalan, hogy az APEH valóban mindent rendben találna-e, ha kiválasztaná a céget a nyomtatvány kitöltése alapján ellenőrzésre, az inkább a közterhek befizetését választja.

De úgy tűnik azért mégis csak van néhány kivétel a szabályok alól. Nem kell ugyanis a minimum szerint adózni az előtársasági időszakban, az egyéni vállalkozónak az első két évben, feltéve ha nem volt egyéni vállalkozó a tevékenység megkezdése előtt 3 évig. Nem fizet továbbá a szociális- és iskolaszövetkezet, a közhasznú, és kiemelten közhasznú társaság sem. De öröm az ürömben, hogy ha elemi kár ért minket tavaly vagy az idei évben, akkor sem kell kifizetni a kiszabott minimumadót.

Viszont van biztosítva egy kis haladék a vállalkozások számára, ugyanis a nyilatkozat beérkezte után az adóhatóság 30 napon belül dönt az ellenőrzésről, de annak lefolytatására egy év áll rendelkezésére. A kiválasztásról értesítést küld az adózónak, akinek így van ideje önellenőrzéssel élni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ez egy kis pozitívum abban a helyzetben, amikor az ellenőrzésre kiválasztott személy vagy vállalkozás köteles bizonyítani az igazát, amit az APEH vagyelhisz, vagy nem. Ha nem hiszi el, akkor következik itt is az ÁFA ellenőrzéseknél már olyan jól bevált becsléses módszer, és az ellenőr megbecsüli a társasági adóalapunkat, ami után bizony kemény összegeket is kifizethetünk.

Viszont kérdéses, hogy ez a fajta ellenőrzés nem fog-e maga után vonni vagyonosodási vizsgálatokat a vállalakozás tulajdonosai számára, és azt eredményezni, hogy még az is befizeti a 10 vagy 16 százalékot aki nem titkolt el semmilyen jövedelmet, attól való félelmében, hogy vajon az adóhatóság hinne-e neki vagy sem...

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18