17 °C Budapest

Ilyen nincs! Nem kell fizetni az elvárt adót, és az APEH sem kopogtat?

Pénzcentrum
2007. november 6. 13:00

Korábban a veszteséges, vagy éppen nullszaldós vállalkozásoknak csak amiatt kellett, hogy fájjon a feje, hogy miből fogja a veszteségeket finanszírozni. Mára ez a kellemes lehetőség szertefoszlott, ugyanis most már az is adózik, akinek nincs nyeresége, ha pedig nem akkor számlákra szedhetik a könyvelését az ellenőrök. De talán mégis van egy két eset amikor megúszható a fizetés és az ellenőrzés is...

2007 júliusában került bevezetésre az a jogszabály ami elég nagy felháborodást okozott a vállalakozások körében, és ami szerint azon társas és egyéni vállalkozóknak, akiknek az adóalapja nem éri el a korrigált éves árbevétel 2%-át, egy kiegészítő nyomtatványt kell kitölteniük az adóbevallás során. Ez a dokumentum az alkalmazott költségelszámolást tárja fel, melynek segítségével az APEH kockázatelemzés alapján ellenőrzéseket hajt végre, vagyis megnézheti magát az, aki nem mutat ki nyereséget.

A törvény meghatározza, hogy az egyes adózói csoportoknál mennyi a nyereségminimum. Amennyiben ezt a küszöböt nem éri el a vállalkozás eredményessége, akkor dönthet úgy, hogy kitölti a nyomtatványt, vagy az ellenőrzést nem kockáztatva befizeti a 16%-os, vagy 10%-os adót a minimum-nyereség után.

Az új szabályozás alapján egyrészt nem került bevezetésre új adónem, mivel minden adózónak azt az adónemet (társasági adót vagy szja-t) kell fizetnie, amelynek hatálya alá amúgy is tartozik. Másrészt a formanyomtatvány kitöltésével az adózó kezébe helyeződik át a bizonyítási teher a nem kellően nyereséges működés esetén. Ez a megoldás az adóbevételekre kedvező hatást gyakorolhat, mert aki kicsit is bizonytalan, hogy az APEH valóban mindent rendben találna-e, ha kiválasztaná a céget a nyomtatvány kitöltése alapján ellenőrzésre, az inkább a közterhek befizetését választja.

De úgy tűnik azért mégis csak van néhány kivétel a szabályok alól. Nem kell ugyanis a minimum szerint adózni az előtársasági időszakban, az egyéni vállalkozónak az első két évben, feltéve ha nem volt egyéni vállalkozó a tevékenység megkezdése előtt 3 évig. Nem fizet továbbá a szociális- és iskolaszövetkezet, a közhasznú, és kiemelten közhasznú társaság sem. De öröm az ürömben, hogy ha elemi kár ért minket tavaly vagy az idei évben, akkor sem kell kifizetni a kiszabott minimumadót.

Viszont van biztosítva egy kis haladék a vállalkozások számára, ugyanis a nyilatkozat beérkezte után az adóhatóság 30 napon belül dönt az ellenőrzésről, de annak lefolytatására egy év áll rendelkezésére. A kiválasztásról értesítést küld az adózónak, akinek így van ideje önellenőrzéssel élni.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Ez egy kis pozitívum abban a helyzetben, amikor az ellenőrzésre kiválasztott személy vagy vállalkozás köteles bizonyítani az igazát, amit az APEH vagyelhisz, vagy nem. Ha nem hiszi el, akkor következik itt is az ÁFA ellenőrzéseknél már olyan jól bevált becsléses módszer, és az ellenőr megbecsüli a társasági adóalapunkat, ami után bizony kemény összegeket is kifizethetünk.

Viszont kérdéses, hogy ez a fajta ellenőrzés nem fog-e maga után vonni vagyonosodási vizsgálatokat a vállalakozás tulajdonosai számára, és azt eredményezni, hogy még az is befizeti a 10 vagy 16 százalékot aki nem titkolt el semmilyen jövedelmet, attól való félelmében, hogy vajon az adóhatóság hinne-e neki vagy sem...

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?