Vagyonosodási vizsgálat: ez lehet az APEH veszte

Pénzcentrum
2007. október 25. 09:00

A tízezer vagyongyarapodási vizsgálat valószínűleg nem egyszeri és megismételhetetlen akcióként vonul be az adóhatóság történelmébe. A kormány ugyanis jövőre is szívesen kísérné kiemelt figyelemmel az eltitkolt jövedelmek felkutatását - írja a Napi Gazdaság.

Akár 12-15 ezer vizsgálat is folyhat jövőre. Kérdés, hogy lesz-e az adóhivatalnak elég kapacitása feladatai elvégzésére.

Nem is csak a vagyonosodási vizsgálatokról van szó, hiszen a statisztikák szerint darabra már mind a tízezer vizsgálat elindult. A fő gond az, hogy a vagyonosodási vizsgálatok jelentős erőket vonnak el a többi ellenőrzési területtől. Nemcsak azért, mert tízezret kell elvégezni, hanem mert ezek a vizsgálatok nagy munkaigényűek, az átlagos vizsgálatok idejének akár dupláját is elérhetik. Összehasonlításképpen az áfaellenőrzések átlagosan 3,3 revizori napot vesznek igénybe az adóhivatal tájékoztatása szerint (plusz az előkészítés időszaka).

Az APEH ellenőrzési irányelve szerint a vagyonosodási vizsgálatok elvégzése miatt minden más területen csökken a vizsgálatok száma. Kisebb a merítés a legnagyobb háromezer adózó körében, jelentősen szűkül az átalakuló, adókötelezettségüket megszüntető vagy más jogutód nélkül megszűnő vállalkozások ellenőrzéseinek száma.

A legnagyobb arányban az egyes adókötelezettségek teljesítésére irányuló vizsgálatok száma csökken. Ezek leginkább a bejelentési kötelezettségekhez kapcsolódó rutinvizsgálatok (bizonylat-ellenőrzés, cégvezetőváltás, új telephely).

Hosszabb távon azonban egyáltalán nem jó megoldás ezek visszaszorítása, hiszen összességében olcsó és hatékony ezekre az eredményekre támaszkodva megindítani az egyes ellenőrzéseket.

Az áfaellenőrzések 45 százaléka egyébként ebbe a kategóriába tartozik, ezek száma jelentősen csökkent az idén. A kiutalás előtti és az utólagos áfaellenőrzések száma érdemben nem változott. Az első kilenc hónapban ötvenezer áfához kapcsolódó vizsgálatot folytatott le az adóhatóság, és 225 milliárd forint adókülönbözetet tárt fel. Tavaly az összesen 74 ezer vizsgálat 260 milliárd forint feltárt adókülönbözetet eredményezett - a teljes feltárt adókülönbözet 302 milliárd forintot tett ki, 279 ezer vizsgálatot követően.

Összességében a tartósnak tekinthető tömeges vagyonosodási vizsgálat alááshatja az adóhivatal középtávú terveit, hiszen a teljes kapacitást lefoglalják az ellenőrzések. A problémát nem oldja meg a pluszban felvett ötszáz revizor, hiszen korábban több mint ezer fővel csökkentették az APEH létszámát.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19