Vagyonosodási vizsgálat: ez lehet az APEH veszte

Pénzcentrum
2007. október 25. 09:00

A tízezer vagyongyarapodási vizsgálat valószínűleg nem egyszeri és megismételhetetlen akcióként vonul be az adóhatóság történelmébe. A kormány ugyanis jövőre is szívesen kísérné kiemelt figyelemmel az eltitkolt jövedelmek felkutatását - írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Akár 12-15 ezer vizsgálat is folyhat jövőre. Kérdés, hogy lesz-e az adóhivatalnak elég kapacitása feladatai elvégzésére.

Nem is csak a vagyonosodási vizsgálatokról van szó, hiszen a statisztikák szerint darabra már mind a tízezer vizsgálat elindult. A fő gond az, hogy a vagyonosodási vizsgálatok jelentős erőket vonnak el a többi ellenőrzési területtől. Nemcsak azért, mert tízezret kell elvégezni, hanem mert ezek a vizsgálatok nagy munkaigényűek, az átlagos vizsgálatok idejének akár dupláját is elérhetik. Összehasonlításképpen az áfaellenőrzések átlagosan 3,3 revizori napot vesznek igénybe az adóhivatal tájékoztatása szerint (plusz az előkészítés időszaka).

Az APEH ellenőrzési irányelve szerint a vagyonosodási vizsgálatok elvégzése miatt minden más területen csökken a vizsgálatok száma. Kisebb a merítés a legnagyobb háromezer adózó körében, jelentősen szűkül az átalakuló, adókötelezettségüket megszüntető vagy más jogutód nélkül megszűnő vállalkozások ellenőrzéseinek száma.

A legnagyobb arányban az egyes adókötelezettségek teljesítésére irányuló vizsgálatok száma csökken. Ezek leginkább a bejelentési kötelezettségekhez kapcsolódó rutinvizsgálatok (bizonylat-ellenőrzés, cégvezetőváltás, új telephely).

Hosszabb távon azonban egyáltalán nem jó megoldás ezek visszaszorítása, hiszen összességében olcsó és hatékony ezekre az eredményekre támaszkodva megindítani az egyes ellenőrzéseket.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az áfaellenőrzések 45 százaléka egyébként ebbe a kategóriába tartozik, ezek száma jelentősen csökkent az idén. A kiutalás előtti és az utólagos áfaellenőrzések száma érdemben nem változott. Az első kilenc hónapban ötvenezer áfához kapcsolódó vizsgálatot folytatott le az adóhatóság, és 225 milliárd forint adókülönbözetet tárt fel. Tavaly az összesen 74 ezer vizsgálat 260 milliárd forint feltárt adókülönbözetet eredményezett - a teljes feltárt adókülönbözet 302 milliárd forintot tett ki, 279 ezer vizsgálatot követően.

Összességében a tartósnak tekinthető tömeges vagyonosodási vizsgálat alááshatja az adóhivatal középtávú terveit, hiszen a teljes kapacitást lefoglalják az ellenőrzések. A problémát nem oldja meg a pluszban felvett ötszáz revizor, hiszen korábban több mint ezer fővel csökkentették az APEH létszámát.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.19 09:08
  A tartós kapcsolatban élők számtalan problémát fel tudnak sorolni, hogy mi miatt szenvednek a tár...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06