15 °C Budapest

Fejleszt a Vám- és Pénzügyőrség: egyre több ellenőrzés, egyre modernebb technika...

Pénzcentrum
2007. november 5. 13:00

A technikai fejlesztések mellett a Vám- és Pénzügyőrség (VP) egyre több fogásról számol be. Amellett, hogy a jövedéki bevallást az elektronikus bevallási lehetőséggel igyekszenek könnyebbé, bizonyos köröknek pedig hamarosan kötelezővé tenni, egyre több kábítószer, dohányáru, vagy hamis ruházati terméket foglalnak le a fokozott ellenőrzések során a pénzügyőrök.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A papírok ideje lejárt, az elektronikus bevallásé a jövő

2006 novemberben adtunk hírt az adóhatóság által bevezetett elektronikus adóbevallás problémáiról. Nem ment éppen zökkenőmentesen az elektronikus bevallásra való átállás, többek között azért, mert az APEH szinte hetente új változatokat tett közzé a bevalláskitöltő programból, így előfordult olyan eset is, amikor a program egy bevallást hibásnak jelzett, miközben az "elődje" már egyszer elfogadta azt. Valamint a regisztrációhoz tartozó dokumentumok is igen terjedelmesek, csak a kitöltési útmutató 99 oldal.

A Vám- és Pénzügyőrség is bevezette 2007. július 1-én az e-jövedéki szolgáltatást, ahol az ügyfelek jövedéki- és energiaadó bevallásukat, továbbá a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni adó-visszaigénylésüket elektronikus úton nyújthatják be, ha szeretnének megválni a papíralapú adminisztrációtól.

Viszont úgy tűnik, hogy a történelem ismétli önmagát, ugyanis itt is változni látszanak az aktuális szabályok. 2008. január 1-től bizonyos ügyfélkör számára - a 2007. december 31-ét követően keletkezett adófizetési kötelezettség vonatkozásában - kötelező lesz az adó-visszaigénylés elektronikus úton történő bevallása (eddig nem volt az) az e-jövedék rendszer keretében. A változó szabályok az energiaadó-alanyok teljes körére, a jövedéki adó esetében az adóraktár-engedélyesekre, a bejegyzett kereskedőkre, a bejegyzett kereskedő adóképviselőjére, a csomagküldő kereskedő adóügyi képviselőjére, és az egyéb adóalanyokra - ha az APEH felé egyébként elektronikusan kötelesek bevallást tenni - vonatkoznak.

Az elektronikus szolgáltatás igénybevételéhez regisztráció szükséges, amit kérelemre a bevallás feldolgozására illetékes regionális jövedéki központ ad ki. A regisztrációs kérelmek a Vám- és Pénzügyőrség honlapjáról tölthetők le. A letöltést és telepítést követően a regisztrációs adatlapok - a Vám- és Pénzügyőrség internetes oldalán szintén elérhető - ABeV általános nyomtatvány-kitöltő program segítségével készíthetőek el.

A kitöltött regisztrációs kérelmek kinyomtatva és hitelesítve postai kézbesítéssel, vagy személyesen nyújthatók be az illetékes regionális jövedéki központ részére. A regisztrációs kérelmek beérkezésük sorrendjében kerülnek elbírálásra és feldolgozásra.

224-ből 70 jogsértés, tarol a VP

A feketegazdaság visszaszorítása érdekében a Vám- és Pénzügyőrség augusztus elejétől fokozottan ellenőrzi az idegenforgalom szempontjából kiemelt területeken működő kereskedelmi egységeket, a piacokat és alkalmi rendezvényeket. A civil ruhás pénzügyőrök a számla-, illetve nyugtaadás ellenőrzését célzó próbavásárlásokat követően ellenőrzik a készleten lévő jövedéki termékek származását, adózott voltát.

A fokozott fellépés tizenegyedik hetében a Vám- és Pénzügyőrség összesen 224 ellenőrzést végzett, melyből 70 esetben állapított meg jövedéki és egyéb jogsértést. Jellemzően nyugtaadási kötelezettség elmulasztása miatt kellett eljárni, de 13 esetben adózatlan jövedéki termék lefoglalására is sor került.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az elmúlt heti ellenőrzéssorozat eredményeként 4,3 millió forint bírság kiszabása várható, illetve 3 üzletet bezártak a pénzügyőrök. Ezen felbuzdulva a feketegazdaság elleni fellépés jegyében tovább folytatódik a fokozott ellenőrzés.

Füvet szimatolt a kutya Hegyeshalomnál

A Vám- és Pénzügyőrség nyomozói a hegyeshalmi határátkelőhelynél ellenőriztek egy magyar rendszámú VW típusú személygépkocsit, illetve annak magyar állampolgárságú sofőrjét. A gépkocsi vizsgálata során a vámosok a férfi ideges magatartására lettek figyelmesek, ezért kábítószer-kereső kutyát hívtak segítségül, amely a gépkocsi majdnem minden pontján drogot jelzett. Így a pénzügyőrök az autó különböző helyeiről kilenc csomagban mintegy négy kilogramm marihuánát foglaltak le, amelynek piaci értéke eléri a 10 millió forintot. A sofőr ellen eljárás indult kábítószerrel való visszaélés vádjával.

Elgázosított cigit és hamis ruhát találtak a vámosok

Különös elkövetési móddal találkoztak a pénzügyőrök egy Madaras területén található ingatlan jövedéki ellenőrzése során. A kecskeméti Fővámhivatal járőrei egy kereskedelmi egység vizsgálata alkalmával a személyzeti mosdóban egy átalakított 11 kg-os PB gázpalackot találtak, amelyből összesen 80 doboz Viceroy és 50 doboz Floyd márkájú szerb adójeggyel ellátott cigaretta került elő. A pénzügyőrök a 60.000,- Ft. értékű dohányterméket és a gázpalackot lefoglalták, az üzlet tulajdonosa ellen jövedéki igazgatási eljárást indítottak.

A békéscsabai Fővámhivatal munkatársai pedig Gyulánál ellenőriztek egy bolgár honosságú tehergépjárművet, amely a fuvarokmányok szerint ruházati termékeket szállított Törökországból Szlovákiába. A rakomány tételes vizsgálata során összesen 16.577 db szakértői vélemény szerint hamis - Adidas, Diesel, Playboy, Nike, Armani, Lacoste - farmernadrágot, pólót, kabátot, pulóvert, táskát találtak.

A fővámhivatal a több mint 65 millió forint értékű hamis ruhaszállítmányt lefoglalta és ismeretlen tettes ellen áru hamis megjelölése miatt feljelentést tett a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Nyomozóhivatalához.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.27 10:25
A hatályos Szja törvény szerint az az egyéni vállalkozó, aki a vállalkozói szja szerint adózza a jöv...
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00