7 °C Budapest

Fejleszt a Vám- és Pénzügyőrség: egyre több ellenőrzés, egyre modernebb technika...

Pénzcentrum
2007. november 5. 13:00

A technikai fejlesztések mellett a Vám- és Pénzügyőrség (VP) egyre több fogásról számol be. Amellett, hogy a jövedéki bevallást az elektronikus bevallási lehetőséggel igyekszenek könnyebbé, bizonyos köröknek pedig hamarosan kötelezővé tenni, egyre több kábítószer, dohányáru, vagy hamis ruházati terméket foglalnak le a fokozott ellenőrzések során a pénzügyőrök.

A papírok ideje lejárt, az elektronikus bevallásé a jövő

2006 novemberben adtunk hírt az adóhatóság által bevezetett elektronikus adóbevallás problémáiról. Nem ment éppen zökkenőmentesen az elektronikus bevallásra való átállás, többek között azért, mert az APEH szinte hetente új változatokat tett közzé a bevalláskitöltő programból, így előfordult olyan eset is, amikor a program egy bevallást hibásnak jelzett, miközben az "elődje" már egyszer elfogadta azt. Valamint a regisztrációhoz tartozó dokumentumok is igen terjedelmesek, csak a kitöltési útmutató 99 oldal.

A Vám- és Pénzügyőrség is bevezette 2007. július 1-én az e-jövedéki szolgáltatást, ahol az ügyfelek jövedéki- és energiaadó bevallásukat, továbbá a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni adó-visszaigénylésüket elektronikus úton nyújthatják be, ha szeretnének megválni a papíralapú adminisztrációtól.

Viszont úgy tűnik, hogy a történelem ismétli önmagát, ugyanis itt is változni látszanak az aktuális szabályok. 2008. január 1-től bizonyos ügyfélkör számára - a 2007. december 31-ét követően keletkezett adófizetési kötelezettség vonatkozásában - kötelező lesz az adó-visszaigénylés elektronikus úton történő bevallása (eddig nem volt az) az e-jövedék rendszer keretében. A változó szabályok az energiaadó-alanyok teljes körére, a jövedéki adó esetében az adóraktár-engedélyesekre, a bejegyzett kereskedőkre, a bejegyzett kereskedő adóképviselőjére, a csomagküldő kereskedő adóügyi képviselőjére, és az egyéb adóalanyokra - ha az APEH felé egyébként elektronikusan kötelesek bevallást tenni - vonatkoznak.

Az elektronikus szolgáltatás igénybevételéhez regisztráció szükséges, amit kérelemre a bevallás feldolgozására illetékes regionális jövedéki központ ad ki. A regisztrációs kérelmek a Vám- és Pénzügyőrség honlapjáról tölthetők le. A letöltést és telepítést követően a regisztrációs adatlapok - a Vám- és Pénzügyőrség internetes oldalán szintén elérhető - ABeV általános nyomtatvány-kitöltő program segítségével készíthetőek el.

A kitöltött regisztrációs kérelmek kinyomtatva és hitelesítve postai kézbesítéssel, vagy személyesen nyújthatók be az illetékes regionális jövedéki központ részére. A regisztrációs kérelmek beérkezésük sorrendjében kerülnek elbírálásra és feldolgozásra.

224-ből 70 jogsértés, tarol a VP

A feketegazdaság visszaszorítása érdekében a Vám- és Pénzügyőrség augusztus elejétől fokozottan ellenőrzi az idegenforgalom szempontjából kiemelt területeken működő kereskedelmi egységeket, a piacokat és alkalmi rendezvényeket. A civil ruhás pénzügyőrök a számla-, illetve nyugtaadás ellenőrzését célzó próbavásárlásokat követően ellenőrzik a készleten lévő jövedéki termékek származását, adózott voltát.

A fokozott fellépés tizenegyedik hetében a Vám- és Pénzügyőrség összesen 224 ellenőrzést végzett, melyből 70 esetben állapított meg jövedéki és egyéb jogsértést. Jellemzően nyugtaadási kötelezettség elmulasztása miatt kellett eljárni, de 13 esetben adózatlan jövedéki termék lefoglalására is sor került.

Az elmúlt heti ellenőrzéssorozat eredményeként 4,3 millió forint bírság kiszabása várható, illetve 3 üzletet bezártak a pénzügyőrök. Ezen felbuzdulva a feketegazdaság elleni fellépés jegyében tovább folytatódik a fokozott ellenőrzés.

Füvet szimatolt a kutya Hegyeshalomnál

A Vám- és Pénzügyőrség nyomozói a hegyeshalmi határátkelőhelynél ellenőriztek egy magyar rendszámú VW típusú személygépkocsit, illetve annak magyar állampolgárságú sofőrjét. A gépkocsi vizsgálata során a vámosok a férfi ideges magatartására lettek figyelmesek, ezért kábítószer-kereső kutyát hívtak segítségül, amely a gépkocsi majdnem minden pontján drogot jelzett. Így a pénzügyőrök az autó különböző helyeiről kilenc csomagban mintegy négy kilogramm marihuánát foglaltak le, amelynek piaci értéke eléri a 10 millió forintot. A sofőr ellen eljárás indult kábítószerrel való visszaélés vádjával.

Elgázosított cigit és hamis ruhát találtak a vámosok

Különös elkövetési móddal találkoztak a pénzügyőrök egy Madaras területén található ingatlan jövedéki ellenőrzése során. A kecskeméti Fővámhivatal járőrei egy kereskedelmi egység vizsgálata alkalmával a személyzeti mosdóban egy átalakított 11 kg-os PB gázpalackot találtak, amelyből összesen 80 doboz Viceroy és 50 doboz Floyd márkájú szerb adójeggyel ellátott cigaretta került elő. A pénzügyőrök a 60.000,- Ft. értékű dohányterméket és a gázpalackot lefoglalták, az üzlet tulajdonosa ellen jövedéki igazgatási eljárást indítottak.

A békéscsabai Fővámhivatal munkatársai pedig Gyulánál ellenőriztek egy bolgár honosságú tehergépjárművet, amely a fuvarokmányok szerint ruházati termékeket szállított Törökországból Szlovákiába. A rakomány tételes vizsgálata során összesen 16.577 db szakértői vélemény szerint hamis - Adidas, Diesel, Playboy, Nike, Armani, Lacoste - farmernadrágot, pólót, kabátot, pulóvert, táskát találtak.

A fővámhivatal a több mint 65 millió forint értékű hamis ruhaszállítmányt lefoglalta és ismeretlen tettes ellen áru hamis megjelölése miatt feljelentést tett a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Nyomozóhivatalához.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?