25 °C Budapest

Milliárdos munkaügyi bírságok: mivel csalnak a legtöbben?

Pénzcentrum
2007. szeptember 21. 05:40

Hogyan működik? Az utóbbi időben nem is lehet mást hallani, minthogy ellenőrzések sorára számíthatnak a vállalatok. Az összes hatóság bejelentette, hogy idén márpedig bekeményít, és sokkal több vizsgálatot fog végezni, mint az eddigi évek során. Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségtől (OMMF) megtudtuk a 2007-ben eddig lefolytatott vizsgálatok eredményeit...

Kiválasztás folyamata

Mind az adó, mind a munkaügyi ellenőrzések több szisztéma szerint zajlanak. A kiválasztás lehet tervszerű, amikor egy adott bevétel felett vizsgálnak cégeket, lehet kötelezően végzett vizsgálat, mikor törvény vagy jogszabály alapján egy adott cég vagy csoport vizsgálata kötelező.

De kiválaszthatják a hatóságok az ellenőrzések alanyát véletlenszerűen, vagy bejelentés alapján is. Ilyenkor általában egy ismerős, volt ügyfél a bejelentő. De az esetek legnagyobb többségében a már a hatóságnál meglévő adatok alapján mennek ki ellenőrizni az olyan cégeket, amiket a szűrés során kockázatosnak minősítenek.

Ilyen lehet például az, ha egy építőipari cég által fizetett járulékok egyik évről a másikra hirtelen lecsökkennek, vagy megnőnek. Ez vagy egy komolyabb projekt lezárását, illetve kezdetét jelenti, vagy nem biztos, hogy az előző vagy az idei évben nem biztos, hogy minden dolgozó be volt jelentve.

Ellenőrzés módszerei

Az ellenőrzések módszerét megváltoztatta a hatóság 2006-ban, összevonták a munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzéseket, mivel az esetek többségében mind a két területtel probléma van egy szabálytalankodó cégnél. Az ellenőrzések után a felügyelők a munkarendtől eltérően is visszatérhetnek a vizsgált céghez a kiszámíthatatlanság érdekében.

Ha csak kisebb szabálytalanságot találnak az ellenőrök akkor még nem büntetnek, csak figyelmeztetnek, és anyagi szankció helyett figyelemfelhívást, vagy a szabálytalanság megszüntetésére szóló határozatot kap a cég.

Súlyos szabálytalanságok esetén mindenképpen pénzbüntetésnek nézhet elébe a vállalat, a kiszabható maximális bírság 20 millió forint. Azoknak a cégeknek a listáját pedig közzéteszi az OMMF a honlapján, akinek 2005 közepe óta volt munkaügyi bírsága, és a szabálytalanság jellegét is, és nincs kizárva, hogy az ellenőrök visszatérnek bizonyos idő után utóellenőrzésre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lista azért is érdekes még, mert aki szerepel rajta, az két évig nem kaphat állami támogatást, és 5 évre kizárja magát a közbeszerzésből. Ez súlyosabb lehet mint egy pénzbüntetés, ha azt nézzük, hogy egy mezőgazdasági vállalkozó mennyiben támaszkodik az állami támogatásokra.

2007 január 1-től tovább egyszerűsödött a bejelentés is, mivel az Egységes Munkaügyi Nyilvántartás adatai kapcsolódnak az APEH rendszeréhez, vagyis nem kell több helyre is bejelenteni ha szabálytalanságot észlelünk egy vállalkozásnál.

Feltárt szabálytalanságok

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!