Milliárdos munkaügyi bírságok: mivel csalnak a legtöbben?

Pénzcentrum
2007. szeptember 21. 05:40

Hogyan működik? Az utóbbi időben nem is lehet mást hallani, minthogy ellenőrzések sorára számíthatnak a vállalatok. Az összes hatóság bejelentette, hogy idén márpedig bekeményít, és sokkal több vizsgálatot fog végezni, mint az eddigi évek során. Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségtől (OMMF) megtudtuk a 2007-ben eddig lefolytatott vizsgálatok eredményeit...

Kiválasztás folyamata

Mind az adó, mind a munkaügyi ellenőrzések több szisztéma szerint zajlanak. A kiválasztás lehet tervszerű, amikor egy adott bevétel felett vizsgálnak cégeket, lehet kötelezően végzett vizsgálat, mikor törvény vagy jogszabály alapján egy adott cég vagy csoport vizsgálata kötelező.

De kiválaszthatják a hatóságok az ellenőrzések alanyát véletlenszerűen, vagy bejelentés alapján is. Ilyenkor általában egy ismerős, volt ügyfél a bejelentő. De az esetek legnagyobb többségében a már a hatóságnál meglévő adatok alapján mennek ki ellenőrizni az olyan cégeket, amiket a szűrés során kockázatosnak minősítenek.

Ilyen lehet például az, ha egy építőipari cég által fizetett járulékok egyik évről a másikra hirtelen lecsökkennek, vagy megnőnek. Ez vagy egy komolyabb projekt lezárását, illetve kezdetét jelenti, vagy nem biztos, hogy az előző vagy az idei évben nem biztos, hogy minden dolgozó be volt jelentve.

Ellenőrzés módszerei

Az ellenőrzések módszerét megváltoztatta a hatóság 2006-ban, összevonták a munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzéseket, mivel az esetek többségében mind a két területtel probléma van egy szabálytalankodó cégnél. Az ellenőrzések után a felügyelők a munkarendtől eltérően is visszatérhetnek a vizsgált céghez a kiszámíthatatlanság érdekében.

Ha csak kisebb szabálytalanságot találnak az ellenőrök akkor még nem büntetnek, csak figyelmeztetnek, és anyagi szankció helyett figyelemfelhívást, vagy a szabálytalanság megszüntetésére szóló határozatot kap a cég.

Súlyos szabálytalanságok esetén mindenképpen pénzbüntetésnek nézhet elébe a vállalat, a kiszabható maximális bírság 20 millió forint. Azoknak a cégeknek a listáját pedig közzéteszi az OMMF a honlapján, akinek 2005 közepe óta volt munkaügyi bírsága, és a szabálytalanság jellegét is, és nincs kizárva, hogy az ellenőrök visszatérnek bizonyos idő után utóellenőrzésre.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A lista azért is érdekes még, mert aki szerepel rajta, az két évig nem kaphat állami támogatást, és 5 évre kizárja magát a közbeszerzésből. Ez súlyosabb lehet mint egy pénzbüntetés, ha azt nézzük, hogy egy mezőgazdasági vállalkozó mennyiben támaszkodik az állami támogatásokra.

2007 január 1-től tovább egyszerűsödött a bejelentés is, mivel az Egységes Munkaügyi Nyilvántartás adatai kapcsolódnak az APEH rendszeréhez, vagyis nem kell több helyre is bejelenteni ha szabálytalanságot észlelünk egy vállalkozásnál.

Feltárt szabálytalanságok

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 21. szerda
Elenonóra
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. február 21. 21:33
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem