11 °C Budapest

Folytatódik a harc a feketegazdaság ellen - szaporodnak a büntetőtételek

Pénzcentrum
2007. szeptember 24. 08:45

Szerdán szavaz a parlament a feketegazdaság-visszaszorítását célzó jogszabály módosításáról, mely néhány ponton jelentős változást mutat a jelenleg érvényben lévő törvény intézkedéseihez képest. A fő vonulatot a már létező hatósági jogkörök kiszélesítése és a szabályok pontosítása adja majd, ezzel próbálja a kormány a tevékenységük kifehérítésére kényszeríteni a feketegazdaságban aktív cégeket - írja a Világgazdaság.

Az egyelőre még bizonytalan, hogy a Gyurcsány Ferenc, miniszterelnök által, a mai napon bemutatott változtatások része lesz a számlatartási kötelezettség. A javaslat júliusi nyilvánosságra kerülésekor ugyanis több fórumról is kritikát kapott, sokak szerint az állandó őrizgetés csak bosszúságot okoz, és kevés hasznot hajt majd.

Több büntetőtétel is emelkedik majd a jövő évben, így a mulasztási és jövedéki bírságok, és további visszatartó tényező lesz, hogy jogsértés esetén akkor is bezárhatóvá válik az adott eladóhely, ha a kifogásolható termékek száma nem éri el a kereskedelmi mennyiséget. A büntetőtételek sora a tervek szerint további tétellel, a vámigazgatási bírsággal gyarapodik.

2008-tól a közbeszerzésekből is szeretnék kiszorítani a renitens cégeket, így jövő évtől a csakis öt napnál nem régebbi APEH igazolás ellenében fizetik ki az alvállalkozókat, sőt a fővállalkozó is felelőssé válik, ha megfeledkezik az adó-, illetve járuléktartozás kiegyenlítését bizonyító dokumentum bekéréséről.

Szélesebb jogkört kap az APEH és a VPOP is, így a revizorok már visszamenőleges hatállyal is megszüntethetnek majd jogszerűtlenül működő cégeket, és nagyobb teret kap az adó- és járulékalap becsléssel történő megállapítása.

A hirtelen gyarapodó feladatok természetesen nagyobb apparátust kívánnak, ezért 2300 fővel bővül az öt hatóság létszáma a következő egy esztendőben. Arról azonban még nincs pontos információ, hogy a bővülésre mikor kerül sor.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Sűrűsödnek majd az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség ellenőrzései is, a kirótt bírság már az idei év első 9 hónapjában is közelítette a tavaly beszedett összegeket.

Változnak a rokkantsági nyugdíj és az alkalmi munkavállalás feltételei is. Előbbit jövő évtől már csak azok kaphatnak, akik nem integrálhatóak ismét a munka világába, vagyis sérülésük olyan fokú, hogy az nem teszi lehetővé a további munkavégzést. A megváltozott munkaképességű személyek ezek után rehabilitációs járadékot kapnak, de csakis 3 éves időtartamra.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?