Újabb fogások: miben utaznak a csempészek...

Pénzcentrum
2007. október 19. 10:05

Fokozott ellenőrzések, egyre szélesebb körben... Egyre több alkalommal lehet hallani, hogy a Vám- és Pénzügyőrség (VP), az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF), valamint az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) karöltve folytatja ellenőrzéseit, így nagyobb hatékonyságot, és lefedettséget elérve különböző területeken. A sorozatos intézkedéseknek és megállapodásoknak köszönhetően egyre gyakrabban találnak a pénzügyőrök csempészett, hamis árukat...

A hatóságok egyre több területen folytatnak ellenőrzéseket, és egyre szélesebb körű megállapodásokat kötnek a bűnözés visszaszorítására, aminek mint azt már eddig is láttuk, meg van az eredménye.

Takarmánytermékek pénzügyőrségi ellenőrzése

A Vám- és Pénzügyőrség az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatallal közösen 2007. október 8-tól szigorított ellenőrzéseket folytat a takarmánytermékek felvásárlásához és uniós kiviteléhez kapcsolódó esetleges jogsértések (áfa-csalások, állami támogatások jogosulatlan igénybevétele) felderítése, és kiszűrése érdekében.

A felvásárlásokhoz kapcsolódó fiktív számlázások feltárása és megakadályozása mellett az ilyen cselekményekkel összefüggő bűncselekmények - mint például a számvitel rendjének megsértése, vagy az adócsalás - megelőzése, felderítése, és a szükséges intézkedések megtétele érdekében a két hatóság nagymértékben segíti egymás munkáját.

A VP belföldön és az uniós államhatárokon egyaránt ellenőrzi a szállítóeszközöket (tehergépjárműveket, vasúti vagonokat, vízi uszályokat), és az ellenőrzések során begyűjtött információkat az adóhatósággal közösen elemzi, így mind a két fél ki tudja szűrni a számára érdekes információkat.

Cigarettacsempészet elleni nemzetközi konferencia Budapesten

A folyamatos ellenőrzések mellett a hatóságok más módon is igyekeznek visszaszorítani például a csempészet mértékét. 2007. október 13-17. között Budapesten rendezte meg az Európai Unió Csalásellenes Hivatala (OLAF) az éves "Task Group Cigarette" konferenciáját szoros együttműködésben a Vám- és Pénzügyőrséggel.

Az ötnapos konferencián 27 EU tagállam, számos harmadik ország (Egyiptom, Horvátország, Oroszország, Ukrajna és az USA), az Europol, valamint a Vám Világszervezet több mint 80 képviselője vett részt, amelynek célja a nemzetközi együttműködés javítása mellett a cigarettacsempészet elleni harc információcserével történő elősegítése volt.

A konferencia kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy a közel 40 vámigazgatás és rendészeti szerv képviselői a legfrissebb trendek vonatkozásában tapasztalatot cseréljenek, és ennek köszönhetően hatékonyabban tudjanak fellépni a cigarettacsempészet ellen. Mivel ez nem csak az Európai Unió és a tagállamok bevételeire, hanem az EU állampolgárainak foglalkoztatására is káros hatást gyakorol, az OLAF a cigarettacsempészet elleni harc támogatását elsőrendű feladatként kezeli, és a jövőben is tervezi "Task Group Cigarette" konferenciák szervezését.

Az utóbbi néhány napban is aktívan dolgoztak a pénzügyőrök, számos újabb fogásról adhattak hírt, mint például egy fegyvercsempész, illetve egy madárcsempész elfogása, de őrizetbe vettek néhány román állampolgárt is, akik hamis márkájú ruházati cikkeket próbáltak átvinni a határon.


Újabb kalasnyikovot találtak?

Fegyvercsempész a vámosok célkeresztjében

A debreceni Fővámhivatal munkatársai Püspökladány térségében a 4. számú főúton ellenőriztek egy kecskeméti férfi által vezetett személygépkocsit. A pénzügyőrök a jármű átvizsgálása során a csomagtartóban és a hátsó ülésen - dobozokba csomagolva - 20 darab légpuskára, 2 darab légpisztolyra, 1 darab Kalasnyikov gépkarabélyra hasonlító légpuskára és a hozzájuk tartózó közel 10 ezer lőszerre bukkantak.

Az előkerült fegyverekről a gépkocsi vezetője semmilyen igazolást nem tudott bemutatni, a fegyverek származásának vizsgálata folyamatban van. A pénzügyőrök a puskákat, pisztolyokat és lőszereket lefoglalták, valamint a jármű vezetője ellen eljárást indítottak, amelybe fegyverszakértőt is bevontak.

Nem léptek le a hamis ruhákkal

A győri Fővámhivatal munkatársai tegnap a délelőtti órákban a hegyeshalmi határátkelőhely közelében ellenőriztek egy spanyol rendszámú személygépkocsit, amelyben két román állampolgár utazott.

A pénzügyőrök megkérdezték az utasokat, hogy van-e náluk cigaretta, illetve szeszesital. A kérdésre egyértelmű nemleges választ kaptak. A jármű átvizsgálása során a személygépkocsi csomagterében található 2 darab nagyméretű utazótáskából összesen 110 db felsőruházati termék (öv, farmer, pulóver, póló, öltöny Armani, Versace, Dolce Gabbana és Cavalli márkákban), valamint 5 pár cipő (Armani) került elő. A ruházati termékek és a cipők a külső jegyei alapján vélhetően hamisítványok. A fent említett árucikkeket az egyik utas magáénak ismerte el, de eredetére vonatkozóan igazolást bemutatni nem tudott.

Az előkerült mintegy 3 millió forint értékű ruházati terméket és cipőket a fővámhivatal lefoglalta, és áru hamis megjelölése bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt eljárást indított.

Ismét madártetemeket találtak a vámosok

A szombathelyi Fővámhivatal munkatársai tegnap a késő esti órákban a rábafüzesi határátkelőhely kilépő oldalánál ellenőriztek egy román rendszámú autóbuszt. A vizsgálat során a busz jobb hátsó kerékdob feletti gyári rekeszből előkerült 1 db zöld táska, melyben közel 400 db különféle védett, lenyúzott és zsigerelt madártetem (pacsirta, széncinege, erdei pinty, zöldike, stb.) volt elrejtve.

Az előzetes szakvélemény alapján a mintegy 4 millió forint eszmei értéket képviselő védett madártetemeket lefoglalták. Az ügyben ismeretlen tettes ellen természetkárosítás bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

Korábban már arról is hírt adtunk, hogy cigarettát, vagy drogot foglalt le a Vám- és Pénzügyőrség, vagyis úgy tűnik, hogy a sorozatos ellenőrzések, mind a határokon, mind az utakon egyre veszélyesebbé teszi a bűnözőknek a magyar utakat, és Magyarország terültét, így remélhetőleg ez a fajta bűnözés egyre jobban visszaszorul...

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16