Újabb fogások: miben utaznak a csempészek...

Pénzcentrum
2007. október 19. 10:05

Fokozott ellenőrzések, egyre szélesebb körben... Egyre több alkalommal lehet hallani, hogy a Vám- és Pénzügyőrség (VP), az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF), valamint az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) karöltve folytatja ellenőrzéseit, így nagyobb hatékonyságot, és lefedettséget elérve különböző területeken. A sorozatos intézkedéseknek és megállapodásoknak köszönhetően egyre gyakrabban találnak a pénzügyőrök csempészett, hamis árukat...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A hatóságok egyre több területen folytatnak ellenőrzéseket, és egyre szélesebb körű megállapodásokat kötnek a bűnözés visszaszorítására, aminek mint azt már eddig is láttuk, meg van az eredménye.

Takarmánytermékek pénzügyőrségi ellenőrzése

A Vám- és Pénzügyőrség az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatallal közösen 2007. október 8-tól szigorított ellenőrzéseket folytat a takarmánytermékek felvásárlásához és uniós kiviteléhez kapcsolódó esetleges jogsértések (áfa-csalások, állami támogatások jogosulatlan igénybevétele) felderítése, és kiszűrése érdekében.

A felvásárlásokhoz kapcsolódó fiktív számlázások feltárása és megakadályozása mellett az ilyen cselekményekkel összefüggő bűncselekmények - mint például a számvitel rendjének megsértése, vagy az adócsalás - megelőzése, felderítése, és a szükséges intézkedések megtétele érdekében a két hatóság nagymértékben segíti egymás munkáját.

A VP belföldön és az uniós államhatárokon egyaránt ellenőrzi a szállítóeszközöket (tehergépjárműveket, vasúti vagonokat, vízi uszályokat), és az ellenőrzések során begyűjtött információkat az adóhatósággal közösen elemzi, így mind a két fél ki tudja szűrni a számára érdekes információkat.

Cigarettacsempészet elleni nemzetközi konferencia Budapesten

A folyamatos ellenőrzések mellett a hatóságok más módon is igyekeznek visszaszorítani például a csempészet mértékét. 2007. október 13-17. között Budapesten rendezte meg az Európai Unió Csalásellenes Hivatala (OLAF) az éves "Task Group Cigarette" konferenciáját szoros együttműködésben a Vám- és Pénzügyőrséggel.

Az ötnapos konferencián 27 EU tagállam, számos harmadik ország (Egyiptom, Horvátország, Oroszország, Ukrajna és az USA), az Europol, valamint a Vám Világszervezet több mint 80 képviselője vett részt, amelynek célja a nemzetközi együttműködés javítása mellett a cigarettacsempészet elleni harc információcserével történő elősegítése volt.

A konferencia kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy a közel 40 vámigazgatás és rendészeti szerv képviselői a legfrissebb trendek vonatkozásában tapasztalatot cseréljenek, és ennek köszönhetően hatékonyabban tudjanak fellépni a cigarettacsempészet ellen. Mivel ez nem csak az Európai Unió és a tagállamok bevételeire, hanem az EU állampolgárainak foglalkoztatására is káros hatást gyakorol, az OLAF a cigarettacsempészet elleni harc támogatását elsőrendű feladatként kezeli, és a jövőben is tervezi "Task Group Cigarette" konferenciák szervezését.

Az utóbbi néhány napban is aktívan dolgoztak a pénzügyőrök, számos újabb fogásról adhattak hírt, mint például egy fegyvercsempész, illetve egy madárcsempész elfogása, de őrizetbe vettek néhány román állampolgárt is, akik hamis márkájú ruházati cikkeket próbáltak átvinni a határon.


Újabb kalasnyikovot találtak?

Fegyvercsempész a vámosok célkeresztjében

A debreceni Fővámhivatal munkatársai Püspökladány térségében a 4. számú főúton ellenőriztek egy kecskeméti férfi által vezetett személygépkocsit. A pénzügyőrök a jármű átvizsgálása során a csomagtartóban és a hátsó ülésen - dobozokba csomagolva - 20 darab légpuskára, 2 darab légpisztolyra, 1 darab Kalasnyikov gépkarabélyra hasonlító légpuskára és a hozzájuk tartózó közel 10 ezer lőszerre bukkantak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az előkerült fegyverekről a gépkocsi vezetője semmilyen igazolást nem tudott bemutatni, a fegyverek származásának vizsgálata folyamatban van. A pénzügyőrök a puskákat, pisztolyokat és lőszereket lefoglalták, valamint a jármű vezetője ellen eljárást indítottak, amelybe fegyverszakértőt is bevontak.

Nem léptek le a hamis ruhákkal

A győri Fővámhivatal munkatársai tegnap a délelőtti órákban a hegyeshalmi határátkelőhely közelében ellenőriztek egy spanyol rendszámú személygépkocsit, amelyben két román állampolgár utazott.

A pénzügyőrök megkérdezték az utasokat, hogy van-e náluk cigaretta, illetve szeszesital. A kérdésre egyértelmű nemleges választ kaptak. A jármű átvizsgálása során a személygépkocsi csomagterében található 2 darab nagyméretű utazótáskából összesen 110 db felsőruházati termék (öv, farmer, pulóver, póló, öltöny Armani, Versace, Dolce Gabbana és Cavalli márkákban), valamint 5 pár cipő (Armani) került elő. A ruházati termékek és a cipők a külső jegyei alapján vélhetően hamisítványok. A fent említett árucikkeket az egyik utas magáénak ismerte el, de eredetére vonatkozóan igazolást bemutatni nem tudott.

Az előkerült mintegy 3 millió forint értékű ruházati terméket és cipőket a fővámhivatal lefoglalta, és áru hamis megjelölése bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt eljárást indított.

Ismét madártetemeket találtak a vámosok

A szombathelyi Fővámhivatal munkatársai tegnap a késő esti órákban a rábafüzesi határátkelőhely kilépő oldalánál ellenőriztek egy román rendszámú autóbuszt. A vizsgálat során a busz jobb hátsó kerékdob feletti gyári rekeszből előkerült 1 db zöld táska, melyben közel 400 db különféle védett, lenyúzott és zsigerelt madártetem (pacsirta, széncinege, erdei pinty, zöldike, stb.) volt elrejtve.

Az előzetes szakvélemény alapján a mintegy 4 millió forint eszmei értéket képviselő védett madártetemeket lefoglalták. Az ügyben ismeretlen tettes ellen természetkárosítás bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

Korábban már arról is hírt adtunk, hogy cigarettát, vagy drogot foglalt le a Vám- és Pénzügyőrség, vagyis úgy tűnik, hogy a sorozatos ellenőrzések, mind a határokon, mind az utakon egyre veszélyesebbé teszi a bűnözőknek a magyar utakat, és Magyarország terültét, így remélhetőleg ez a fajta bűnözés egyre jobban visszaszorul...

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.27 10:25
A hatályos Szja törvény szerint az az egyéni vállalkozó, aki a vállalkozói szja szerint adózza a jöv...
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?