8 °C Budapest

Újabb fogások: miben utaznak a csempészek...

Pénzcentrum
2007. október 19. 10:05

Fokozott ellenőrzések, egyre szélesebb körben... Egyre több alkalommal lehet hallani, hogy a Vám- és Pénzügyőrség (VP), az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF), valamint az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) karöltve folytatja ellenőrzéseit, így nagyobb hatékonyságot, és lefedettséget elérve különböző területeken. A sorozatos intézkedéseknek és megállapodásoknak köszönhetően egyre gyakrabban találnak a pénzügyőrök csempészett, hamis árukat...

A hatóságok egyre több területen folytatnak ellenőrzéseket, és egyre szélesebb körű megállapodásokat kötnek a bűnözés visszaszorítására, aminek mint azt már eddig is láttuk, meg van az eredménye.

Takarmánytermékek pénzügyőrségi ellenőrzése

A Vám- és Pénzügyőrség az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatallal közösen 2007. október 8-tól szigorított ellenőrzéseket folytat a takarmánytermékek felvásárlásához és uniós kiviteléhez kapcsolódó esetleges jogsértések (áfa-csalások, állami támogatások jogosulatlan igénybevétele) felderítése, és kiszűrése érdekében.

A felvásárlásokhoz kapcsolódó fiktív számlázások feltárása és megakadályozása mellett az ilyen cselekményekkel összefüggő bűncselekmények - mint például a számvitel rendjének megsértése, vagy az adócsalás - megelőzése, felderítése, és a szükséges intézkedések megtétele érdekében a két hatóság nagymértékben segíti egymás munkáját.

A VP belföldön és az uniós államhatárokon egyaránt ellenőrzi a szállítóeszközöket (tehergépjárműveket, vasúti vagonokat, vízi uszályokat), és az ellenőrzések során begyűjtött információkat az adóhatósággal közösen elemzi, így mind a két fél ki tudja szűrni a számára érdekes információkat.

Cigarettacsempészet elleni nemzetközi konferencia Budapesten

A folyamatos ellenőrzések mellett a hatóságok más módon is igyekeznek visszaszorítani például a csempészet mértékét. 2007. október 13-17. között Budapesten rendezte meg az Európai Unió Csalásellenes Hivatala (OLAF) az éves "Task Group Cigarette" konferenciáját szoros együttműködésben a Vám- és Pénzügyőrséggel.

Az ötnapos konferencián 27 EU tagállam, számos harmadik ország (Egyiptom, Horvátország, Oroszország, Ukrajna és az USA), az Europol, valamint a Vám Világszervezet több mint 80 képviselője vett részt, amelynek célja a nemzetközi együttműködés javítása mellett a cigarettacsempészet elleni harc információcserével történő elősegítése volt.

A konferencia kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy a közel 40 vámigazgatás és rendészeti szerv képviselői a legfrissebb trendek vonatkozásában tapasztalatot cseréljenek, és ennek köszönhetően hatékonyabban tudjanak fellépni a cigarettacsempészet ellen. Mivel ez nem csak az Európai Unió és a tagállamok bevételeire, hanem az EU állampolgárainak foglalkoztatására is káros hatást gyakorol, az OLAF a cigarettacsempészet elleni harc támogatását elsőrendű feladatként kezeli, és a jövőben is tervezi "Task Group Cigarette" konferenciák szervezését.

Az utóbbi néhány napban is aktívan dolgoztak a pénzügyőrök, számos újabb fogásról adhattak hírt, mint például egy fegyvercsempész, illetve egy madárcsempész elfogása, de őrizetbe vettek néhány román állampolgárt is, akik hamis márkájú ruházati cikkeket próbáltak átvinni a határon.


Újabb kalasnyikovot találtak?

Fegyvercsempész a vámosok célkeresztjében

A debreceni Fővámhivatal munkatársai Püspökladány térségében a 4. számú főúton ellenőriztek egy kecskeméti férfi által vezetett személygépkocsit. A pénzügyőrök a jármű átvizsgálása során a csomagtartóban és a hátsó ülésen - dobozokba csomagolva - 20 darab légpuskára, 2 darab légpisztolyra, 1 darab Kalasnyikov gépkarabélyra hasonlító légpuskára és a hozzájuk tartózó közel 10 ezer lőszerre bukkantak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az előkerült fegyverekről a gépkocsi vezetője semmilyen igazolást nem tudott bemutatni, a fegyverek származásának vizsgálata folyamatban van. A pénzügyőrök a puskákat, pisztolyokat és lőszereket lefoglalták, valamint a jármű vezetője ellen eljárást indítottak, amelybe fegyverszakértőt is bevontak.

Nem léptek le a hamis ruhákkal

A győri Fővámhivatal munkatársai tegnap a délelőtti órákban a hegyeshalmi határátkelőhely közelében ellenőriztek egy spanyol rendszámú személygépkocsit, amelyben két román állampolgár utazott.

A pénzügyőrök megkérdezték az utasokat, hogy van-e náluk cigaretta, illetve szeszesital. A kérdésre egyértelmű nemleges választ kaptak. A jármű átvizsgálása során a személygépkocsi csomagterében található 2 darab nagyméretű utazótáskából összesen 110 db felsőruházati termék (öv, farmer, pulóver, póló, öltöny Armani, Versace, Dolce Gabbana és Cavalli márkákban), valamint 5 pár cipő (Armani) került elő. A ruházati termékek és a cipők a külső jegyei alapján vélhetően hamisítványok. A fent említett árucikkeket az egyik utas magáénak ismerte el, de eredetére vonatkozóan igazolást bemutatni nem tudott.

Az előkerült mintegy 3 millió forint értékű ruházati terméket és cipőket a fővámhivatal lefoglalta, és áru hamis megjelölése bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt eljárást indított.

Ismét madártetemeket találtak a vámosok

A szombathelyi Fővámhivatal munkatársai tegnap a késő esti órákban a rábafüzesi határátkelőhely kilépő oldalánál ellenőriztek egy román rendszámú autóbuszt. A vizsgálat során a busz jobb hátsó kerékdob feletti gyári rekeszből előkerült 1 db zöld táska, melyben közel 400 db különféle védett, lenyúzott és zsigerelt madártetem (pacsirta, széncinege, erdei pinty, zöldike, stb.) volt elrejtve.

Az előzetes szakvélemény alapján a mintegy 4 millió forint eszmei értéket képviselő védett madártetemeket lefoglalták. Az ügyben ismeretlen tettes ellen természetkárosítás bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

Korábban már arról is hírt adtunk, hogy cigarettát, vagy drogot foglalt le a Vám- és Pénzügyőrség, vagyis úgy tűnik, hogy a sorozatos ellenőrzések, mind a határokon, mind az utakon egyre veszélyesebbé teszi a bűnözőknek a magyar utakat, és Magyarország terültét, így remélhetőleg ez a fajta bűnözés egyre jobban visszaszorul...

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem