1 °C Budapest

Kiemelt ellenőrzés - több százmilliós bírság

Pénzcentrum
2007. augusztus 31. 08:00

Négy szervezet - a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP), a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, az APEH, és az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség együttműködésében zajlott összehangolt ellenőrzéssorozat 2007. július és augusztus között az idegenforgalom szempontjából kiemelt helyeken.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A VPOP közleménye szerint az akciósorozat kiemelt ellenőrzési helyszínei voltak: a Balaton északi és déli partszakasza, a Forma-1, a Sziget Fesztivál, az ország különböző pontjain megrendezett augusztus 20-i állami ünnepi rendezvények, továbbá az egyéb nyári programok helyszínei, például a Soproni Volt Fesztivál és a kecskeméti Repülőnap.

A két hónap során majdnem 7000 ellenőrzésre került sor, melynek körülbelül a felénél tártak fel valamilyen hiányosságot az ellenőrök, és összesen közel 200 millió forint bírságot szabtak ki, továbbá közel száz üzletet zártak be.

A 693 vendéglátó egység közül 443-nál talált a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség visszaélést, mely 70%-os felderítési arányt jelent. A szigorú ellenőrzések hatására augusztusra ez az arány 24%-ra csökkent. Az ellenőrök a kereskedők 32 %-ától nem kaptak nyugtát a vásárlást követően

A munkaügyi ellenőrök 3 685 munkavállaló alkalmazásának jogszerűségét vizsgálták, melynek eredményeként 780 személy illegális foglalkoztatására derült fény, ezek miatt várhatóan több mint 100 milliós bírságot szabnak majd ki.

A VPOP a mobil alkoholvizsgáló labor bevetésével 507 kereskedőt ellenőrzött, mely ellenőrzések során 169 esetben állapított meg jogsértést.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az akció eredményességét mutatja, hogy az ellenőrzéssorozat végére kevesebb, mint felére csökkent a nyugtát nem adó adózók aránya, illetve a munkaügyi és munkavédelmi szabályok betartása terén is jelentős javulás volt tapasztalható. Mindez a szigorú ellenőrzések folytatását indokolja - olvasható a VPOP honlapján.

Tegnapelőtt nagy létszámban vonultak ki a VPOP ellenőrei a Józsefvárosi és Verseny utcai piacokra. Az ellenőrzés során több mint 4500 darab hamis adathordozót foglaltak le, 4 fő ellen pedig büntetőeljárást indított. Sikerült elkapniuk egy eladót is, akinél ráadásul 9 csomag magyar, adójegy nélküli cigarettát is találtak.

A PROART Szövetség a Szerzői Jogokért szervezet listája szerint a hamisítással okozott kár meghaladja a 8,5 millió forintot.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20