5 °C Budapest

Kiemelt ellenőrzés - több százmilliós bírság

Pénzcentrum
2007. augusztus 31. 08:00

Négy szervezet - a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP), a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, az APEH, és az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség együttműködésében zajlott összehangolt ellenőrzéssorozat 2007. július és augusztus között az idegenforgalom szempontjából kiemelt helyeken.

A VPOP közleménye szerint az akciósorozat kiemelt ellenőrzési helyszínei voltak: a Balaton északi és déli partszakasza, a Forma-1, a Sziget Fesztivál, az ország különböző pontjain megrendezett augusztus 20-i állami ünnepi rendezvények, továbbá az egyéb nyári programok helyszínei, például a Soproni Volt Fesztivál és a kecskeméti Repülőnap.

A két hónap során majdnem 7000 ellenőrzésre került sor, melynek körülbelül a felénél tártak fel valamilyen hiányosságot az ellenőrök, és összesen közel 200 millió forint bírságot szabtak ki, továbbá közel száz üzletet zártak be.

A 693 vendéglátó egység közül 443-nál talált a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség visszaélést, mely 70%-os felderítési arányt jelent. A szigorú ellenőrzések hatására augusztusra ez az arány 24%-ra csökkent. Az ellenőrök a kereskedők 32 %-ától nem kaptak nyugtát a vásárlást követően

A munkaügyi ellenőrök 3 685 munkavállaló alkalmazásának jogszerűségét vizsgálták, melynek eredményeként 780 személy illegális foglalkoztatására derült fény, ezek miatt várhatóan több mint 100 milliós bírságot szabnak majd ki.

A VPOP a mobil alkoholvizsgáló labor bevetésével 507 kereskedőt ellenőrzött, mely ellenőrzések során 169 esetben állapított meg jogsértést.

Az akció eredményességét mutatja, hogy az ellenőrzéssorozat végére kevesebb, mint felére csökkent a nyugtát nem adó adózók aránya, illetve a munkaügyi és munkavédelmi szabályok betartása terén is jelentős javulás volt tapasztalható. Mindez a szigorú ellenőrzések folytatását indokolja - olvasható a VPOP honlapján.

Tegnapelőtt nagy létszámban vonultak ki a VPOP ellenőrei a Józsefvárosi és Verseny utcai piacokra. Az ellenőrzés során több mint 4500 darab hamis adathordozót foglaltak le, 4 fő ellen pedig büntetőeljárást indított. Sikerült elkapniuk egy eladót is, akinél ráadásul 9 csomag magyar, adójegy nélküli cigarettát is találtak.

A PROART Szövetség a Szerzői Jogokért szervezet listája szerint a hamisítással okozott kár meghaladja a 8,5 millió forintot.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?