Add el magad! - Itt vannak a kulcsszavak...

Pénzcentrum
2006. november 17. 12:00

Bizonyára a legtöbb Olvasónknak nem mond újat, hogy egy állás megpályázásánál sok múlhat az önéletrajz minőségén, ezen belül is az egyes kulcsszavak alkalmazásán, az azonban már minden bizonnyal érdekesebb, hogy a fejlettebb országokban már sokszor számítógépes program végzi a kulcsszavak keresését, a jelentkezők pedig ez alapján kerülnek rangsorolásra. Lássuk, mit érdemes írni, ha a kupac tetejére szeretnénk röpíteni önéletrajzunkat!

Indulj ki a hirdetésből!

Magától értetődik, hogy a munkaadó igényét a hirdetés szövege tolmácsolja a jelentkezők felé, ha pedig abból indulunk ki, hogy ez az igény profi módon van megfogalmazva, akkor nincs is jobb hely a kulcsszavak keresésére magánál a hirdetésnél. (Ez persze csak az állás-specifikus kulcsszavakra igaz, amint azt látni fogjuk...)

Amennyiben a felhívás kifejezett követelményként említi a közgazdasági diplomát, akkor az amerikai típusú önéletrajznak ezt a kifejezést nem árt tartalmaznia. Természetesen minden ágazatnak megvan a saját zsargonja, érdemes tehát minél több témába vágó álláshirdetést végigböngészni és ezekből kiindulva megkeresni a legfontosabb szavakat.

Van néhány aranyat érő szó...

Az ágazat-specifikusság mellett nem árt azonban elmondani, hogy néhány tulajdonság, illetve az ezekhez kapcsolódó kulcsszó szinte minden típusú vállalat számára fontos. Ma már gyakorlatilag "nem létezhet jelentkező" kiemelkedő kommunikációs készség, probléma megoldó képesség és csapatmunkára való hajlandóság nélkül...

A "kötelezők" mellett a szakértők szerint az idősebb jelentkezőknek ajánlott beírni, hogy megfelelő számítógépes, vagy IT ismeretekkel rendelkeznek, róluk ugyanis koruk miatt gyakran azt feltételezik a munkaadók, hogy nem igazán értenek ezekhez a dolgokhoz.

Az értéket kell a kirakatba tenni!

A legnagyobb probléma az önéletrajzokkal általában az, hogy egy élettörténetet próbálnak elmesélni, holott az állás meghirdetőjét egyetlen dolog érdekli, nevezetesen hogy milyen értéket képviselhet a jelentkező a vállalat számára.

HR-szakértők szerint az igazán jó önéletrajz 10 másodperc alatt képes meggyőzni a szakavatott olvasót arról, hogy a jelentkező felvételén megéri-e elgondolkodni. Általában érdemes a legpozitívabb képességeinket mintegy önreklámozásként felsorakoztatni. (Az USA-ban a toborzók állítólag harapnak a "hatékonyság" szóra...)

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A dinamikus igék vezetnek sikerre?

Az önéletrajzokat szűrő programok a legtöbb esetben főneveket keresnek, a profi személyzetisek szerint azonban egyáltalán nem mindegy az sem, hogy milyen igéket használunk. Általánosságban elmondható, hogy a pozitív jelentéstartalmú és dinamikus igék a legkedveltebbek (pl.: csapatot vezettem, csapatot építettem, ahelyett hogy csapatmunkát végeztem).

A különbség első látásra csekélynek tűnik, a végeredményt azonban ilyen apró dolgok is befolyásolhatják.

Ne ess át a ló túloldalára!

A fentiek alapján persze egyszerűnek tűnhet az önéletrajz teleszórása a jól bevált kulcsszavakkal, ettől azonban hiába remélünk sikert!

A tengerentúli HR-esek tapasztalatai szerint a jelentkezők a legtöbb esetben túlzásokba esnek és bőségesen ellátják az önéletrajzot a már-már elvárt kifejezésekkel, holott nem is rendelkeznek az említett képességekkel. A módszer természetesen sikert eredményez a számítógépes körben, egy tapasztalt felvételiztető azonban könnyen átlát a szitán, így összességében nem árt megfigyelni, mik a keresett képességek és ezek közül kiemelni azokat, amikkel valóban büszkélkedhetünk.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.29 14:42
Az átalakulás, egyesülés és szétválás folyamatának bemutatása előtt szükséges azon jogszabályok átte...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?