14 °C Budapest

Add el magad! - Itt vannak a kulcsszavak...

Pénzcentrum
2006. november 17. 12:00

Bizonyára a legtöbb Olvasónknak nem mond újat, hogy egy állás megpályázásánál sok múlhat az önéletrajz minőségén, ezen belül is az egyes kulcsszavak alkalmazásán, az azonban már minden bizonnyal érdekesebb, hogy a fejlettebb országokban már sokszor számítógépes program végzi a kulcsszavak keresését, a jelentkezők pedig ez alapján kerülnek rangsorolásra. Lássuk, mit érdemes írni, ha a kupac tetejére szeretnénk röpíteni önéletrajzunkat!

Indulj ki a hirdetésből!

Magától értetődik, hogy a munkaadó igényét a hirdetés szövege tolmácsolja a jelentkezők felé, ha pedig abból indulunk ki, hogy ez az igény profi módon van megfogalmazva, akkor nincs is jobb hely a kulcsszavak keresésére magánál a hirdetésnél. (Ez persze csak az állás-specifikus kulcsszavakra igaz, amint azt látni fogjuk...)

Amennyiben a felhívás kifejezett követelményként említi a közgazdasági diplomát, akkor az amerikai típusú önéletrajznak ezt a kifejezést nem árt tartalmaznia. Természetesen minden ágazatnak megvan a saját zsargonja, érdemes tehát minél több témába vágó álláshirdetést végigböngészni és ezekből kiindulva megkeresni a legfontosabb szavakat.

Van néhány aranyat érő szó...

Az ágazat-specifikusság mellett nem árt azonban elmondani, hogy néhány tulajdonság, illetve az ezekhez kapcsolódó kulcsszó szinte minden típusú vállalat számára fontos. Ma már gyakorlatilag "nem létezhet jelentkező" kiemelkedő kommunikációs készség, probléma megoldó képesség és csapatmunkára való hajlandóság nélkül...

A "kötelezők" mellett a szakértők szerint az idősebb jelentkezőknek ajánlott beírni, hogy megfelelő számítógépes, vagy IT ismeretekkel rendelkeznek, róluk ugyanis koruk miatt gyakran azt feltételezik a munkaadók, hogy nem igazán értenek ezekhez a dolgokhoz.

Az értéket kell a kirakatba tenni!

A legnagyobb probléma az önéletrajzokkal általában az, hogy egy élettörténetet próbálnak elmesélni, holott az állás meghirdetőjét egyetlen dolog érdekli, nevezetesen hogy milyen értéket képviselhet a jelentkező a vállalat számára.

HR-szakértők szerint az igazán jó önéletrajz 10 másodperc alatt képes meggyőzni a szakavatott olvasót arról, hogy a jelentkező felvételén megéri-e elgondolkodni. Általában érdemes a legpozitívabb képességeinket mintegy önreklámozásként felsorakoztatni. (Az USA-ban a toborzók állítólag harapnak a "hatékonyság" szóra...)

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A dinamikus igék vezetnek sikerre?

Az önéletrajzokat szűrő programok a legtöbb esetben főneveket keresnek, a profi személyzetisek szerint azonban egyáltalán nem mindegy az sem, hogy milyen igéket használunk. Általánosságban elmondható, hogy a pozitív jelentéstartalmú és dinamikus igék a legkedveltebbek (pl.: csapatot vezettem, csapatot építettem, ahelyett hogy csapatmunkát végeztem).

A különbség első látásra csekélynek tűnik, a végeredményt azonban ilyen apró dolgok is befolyásolhatják.

Ne ess át a ló túloldalára!

A fentiek alapján persze egyszerűnek tűnhet az önéletrajz teleszórása a jól bevált kulcsszavakkal, ettől azonban hiába remélünk sikert!

A tengerentúli HR-esek tapasztalatai szerint a jelentkezők a legtöbb esetben túlzásokba esnek és bőségesen ellátják az önéletrajzot a már-már elvárt kifejezésekkel, holott nem is rendelkeznek az említett képességekkel. A módszer természetesen sikert eredményez a számítógépes körben, egy tapasztalt felvételiztető azonban könnyen átlát a szitán, így összességében nem árt megfigyelni, mik a keresett képességek és ezek közül kiemelni azokat, amikkel valóban büszkélkedhetünk.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20