9 °C Budapest

Intő jelek: ilyen főnököt akarsz?

Pénzcentrum
2006. július 12. 08:30

Előfordulhat, hogy a lázas munkakeresés közben megfeledkezünk arról, milyen fontos is, hogy végül hol sikerül elhelyezkedni. Adódhatnak olyan élethelyzetek, amikor rá vagyunk szorulva arra, hogy a lehető leghamarabb találjunk valami munkát, a nagy sietség miatti figyelmetlenséggel azonban többet veszíthetünk, mint amit nyerünk az állással.



Amennyiben nem vagyunk elég szemfülesek és szinte bármilyen ajánlatot elfogadunk, nagyon ráfaraghatunk. Nem árt, ha az állásinterjún nem csak téged mérnek fel, mérd fel te is a terepet! A leendő főnök stílusára, a pozíció fontosságára és jövőbeli kilátásaidra számos apró jelből lehet következtetni már a kezdetek kezdetén. A következőkben néhány apróságot ismertetünk, melyekre odafigyelve sok kellemetlenséget spórolhatunk! Arról nem is beszélve, hogy a rossz főnök összezúzhatja beosztottja önbizalmát, ilyen állapotban pedig aligha veszik fel más, felelősségteljes pozícióba.

Szétszórt főnök

Amennyiben a leendő főnök a már korábban elhalasztott interjúra is késve érkezik, majd a hatalmas iratkupacban alig találja meg az önéletrajzod, az nem a legjobb jel. Ha mindezek mellett a beszélgetés során telefonhívásokat is kezdeményez, vagy többet is fogad, esetleg e-mailezik és gyakran nézegeti az óráját, akkor már biztos lehetsz benne, hogy a betöltendő pozíció nem túl magasan szerepel a prioritási listán, ami intő jel lehet a jövőre nézve...

Interakciós hibák

Gyenge kézfogás, alig meglévő szemkontaktus és a részletes kérdéseidre adott rövid, felszínes válaszok... ezek egyáltalán nem azt jelzik, hogy a főnök elkötelezett lenne az együttműködés tekintetében. Gyakran előfordul, hogy a leendő felettes egy óriási íróasztal mögül, karba tett kézzel hallgatja meg a jelöltet, mintegy alsóbb szintre degradálva őt. Soha ne feledjük, ahogy a munkaadó választhat, nekünk is van választási lehetőségünk! Megéri extra időt áldozni "az igazi" megtalálására.

Minden rólam szól

Mindenképpen legyen gyanús, ha a cég sikereiről egyes szám első személyben beszél valaki, annak ellenére, hogy feltehetően a vállalat számos alkalmazottja közreműködött a célok elérésében. Egy ilyen egoista főnök esetében nem sok megbecsülésre számíthat a munkavállaló, szakmai és anyagi téren sem...

Munkahelyi hangulat

Gyakran elég egy pillantást vetni a leendő munkatársakra, a várakozás 1-2 perce alatt átvehetjük az irodai hangulatot és rögtön leszűrhetjük, milyen érzés lehet az adott helyen dolgozni. Ha szorongó, túlhajszolt embereket látunk, gondoljunk csak bele: ilyenek akarunk lenni nap mint nap?

Érdekes kérdések

Addig rendben van, hogy a leendő munkaadó érdeklődik a családi állapot felől, ha azonban a kérdések túl személyeskedőnek tűnnek, esetleg úgy érezzük, hogy a szakmai és személyes kérdések aránya nem éppen megfelelő, mindenképpen gondolkodjunk el!

Ha a képességekről szinte szó sem esik, az mindenképpen gyanús, ebben az esetben a pozíció nem lehet túl fontos, illetve nem valószínű, hogy tudásunkhoz mérten megfelelő fizetésre számíthatunk.

Stressz

Szintén fontos indikáció lehet, hogy a leendő főnök hogyan birkózik meg a stresszel. Amennyiben azt látod, hogy folyamatosan kiabál a beosztottakkal és utasítgatja őket, akkor jogosan azt érezheted, hogy tőled várja a megváltást a stressz enyhítésére. Ha valaki jól kezeli az éles szituációkat, az feltehetően a könnyebb periódusokban is jól kijön kollégáival.

Fontos megjegyezni, hogy rendkívül sok kellemetlenséget kerülhetünk el, ha a fenti dolgok többségére megpróbálunk odafigyelni. Nem árt, ha rendszerezzük magunkban, hogy milyen is számunkra az ideális főnök és mi volt a gond az előző felettesünkkel. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, az interjú alatt nyugodtan tegyünk fel olyan kérdéseket, melyekre adott válaszok leránthatják a leplet a vállalatnál domináns menedzsment stílusról. Ha már az interjú alatt szorongunk, akkor el kell gondolkodni, hogy ezt milyen százalékban okozza az álláskereséssel járó idegeskedés és mennyiben tulajdonítható esetleg másnak...
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem