31 °C Budapest

Intő jelek: ilyen főnököt akarsz?

Pénzcentrum
2006. július 12. 08:30

Előfordulhat, hogy a lázas munkakeresés közben megfeledkezünk arról, milyen fontos is, hogy végül hol sikerül elhelyezkedni. Adódhatnak olyan élethelyzetek, amikor rá vagyunk szorulva arra, hogy a lehető leghamarabb találjunk valami munkát, a nagy sietség miatti figyelmetlenséggel azonban többet veszíthetünk, mint amit nyerünk az állással.Amennyiben nem vagyunk elég szemfülesek és szinte bármilyen ajánlatot elfogadunk, nagyon ráfaraghatunk. Nem árt, ha az állásinterjún nem csak téged mérnek fel, mérd fel te is a terepet! A leendő főnök stílusára, a pozíció fontosságára és jövőbeli kilátásaidra számos apró jelből lehet következtetni már a kezdetek kezdetén. A következőkben néhány apróságot ismertetünk, melyekre odafigyelve sok kellemetlenséget spórolhatunk! Arról nem is beszélve, hogy a rossz főnök összezúzhatja beosztottja önbizalmát, ilyen állapotban pedig aligha veszik fel más, felelősségteljes pozícióba.

Szétszórt főnök

Amennyiben a leendő főnök a már korábban elhalasztott interjúra is késve érkezik, majd a hatalmas iratkupacban alig találja meg az önéletrajzod, az nem a legjobb jel. Ha mindezek mellett a beszélgetés során telefonhívásokat is kezdeményez, vagy többet is fogad, esetleg e-mailezik és gyakran nézegeti az óráját, akkor már biztos lehetsz benne, hogy a betöltendő pozíció nem túl magasan szerepel a prioritási listán, ami intő jel lehet a jövőre nézve...

Interakciós hibák

Gyenge kézfogás, alig meglévő szemkontaktus és a részletes kérdéseidre adott rövid, felszínes válaszok... ezek egyáltalán nem azt jelzik, hogy a főnök elkötelezett lenne az együttműködés tekintetében. Gyakran előfordul, hogy a leendő felettes egy óriási íróasztal mögül, karba tett kézzel hallgatja meg a jelöltet, mintegy alsóbb szintre degradálva őt. Soha ne feledjük, ahogy a munkaadó választhat, nekünk is van választási lehetőségünk! Megéri extra időt áldozni "az igazi" megtalálására.

Minden rólam szól

Mindenképpen legyen gyanús, ha a cég sikereiről egyes szám első személyben beszél valaki, annak ellenére, hogy feltehetően a vállalat számos alkalmazottja közreműködött a célok elérésében. Egy ilyen egoista főnök esetében nem sok megbecsülésre számíthat a munkavállaló, szakmai és anyagi téren sem...

Munkahelyi hangulat

Gyakran elég egy pillantást vetni a leendő munkatársakra, a várakozás 1-2 perce alatt átvehetjük az irodai hangulatot és rögtön leszűrhetjük, milyen érzés lehet az adott helyen dolgozni. Ha szorongó, túlhajszolt embereket látunk, gondoljunk csak bele: ilyenek akarunk lenni nap mint nap?

Érdekes kérdések

Addig rendben van, hogy a leendő munkaadó érdeklődik a családi állapot felől, ha azonban a kérdések túl személyeskedőnek tűnnek, esetleg úgy érezzük, hogy a szakmai és személyes kérdések aránya nem éppen megfelelő, mindenképpen gondolkodjunk el!

Ha a képességekről szinte szó sem esik, az mindenképpen gyanús, ebben az esetben a pozíció nem lehet túl fontos, illetve nem valószínű, hogy tudásunkhoz mérten megfelelő fizetésre számíthatunk.

Stressz

Szintén fontos indikáció lehet, hogy a leendő főnök hogyan birkózik meg a stresszel. Amennyiben azt látod, hogy folyamatosan kiabál a beosztottakkal és utasítgatja őket, akkor jogosan azt érezheted, hogy tőled várja a megváltást a stressz enyhítésére. Ha valaki jól kezeli az éles szituációkat, az feltehetően a könnyebb periódusokban is jól kijön kollégáival.

Fontos megjegyezni, hogy rendkívül sok kellemetlenséget kerülhetünk el, ha a fenti dolgok többségére megpróbálunk odafigyelni. Nem árt, ha rendszerezzük magunkban, hogy milyen is számunkra az ideális főnök és mi volt a gond az előző felettesünkkel. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, az interjú alatt nyugodtan tegyünk fel olyan kérdéseket, melyekre adott válaszok leránthatják a leplet a vállalatnál domináns menedzsment stílusról. Ha már az interjú alatt szorongunk, akkor el kell gondolkodni, hogy ezt milyen százalékban okozza az álláskereséssel járó idegeskedés és mennyiben tulajdonítható esetleg másnak...
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?