2 °C Budapest

Figyelnek a munkahelyeden - Mik a trükkök?

Pénzcentrum
2006. július 25. 14:00

Csakúgy, mintha átvilágítanának minket röntgensugarakkal, úgy nézik át a new-yorki multinacionális vállalatok az állásjelentkezők profilját és ellenőrzik le adataikat, valamint azt, hogy nem volt-e részük valamilyen illegális üzletben, illetve nem büntetett előéletűek-e.



Ezzel szeretnék a vállalatok megőrízni feddhetetlenségüket, illetve biztonságossá tenni jövőbeli működésüket. A cégek humánerőforrás osztálya sokszor nemcsak a jelentkezőket, hanem a jelenlegi munkatársakat is ellenőrzi. A Spherion cég felméréséből kiderül, hogy a jelentkezők 79 százalékánál végeznek teljes körű ellenőrzést, közel 50 százalékot drogteszt alá vetnek. 2001 óta megduplázódott a vállalatok által alkalmazott ellenőrző eljárások sűrűsége.

Az önéletrajzi adatok leellenőrzése mellett különböző módszereket dolgoztak ki arra, hogy hogyan tudjanak meg több információt az aktuális és a jövőbeli dolgozókról. Az általuk fontosnak tartott elemek közé tartoznak a jelentkezők büntetett előéletére, adóügyeire vonatkozó adatok. Szintén közkedvelt módszer azon internetes oldalak leellenőrzése, amelyek érdeklik a jelentkezőket, így kiszűrhetik azokat, akik a terrorista honlapokat követik kiemelt figyelemmel.

A vezérigazgatók szerint azért lényeges megtudniuk, hogy alkalmazottaik valójában milyenek, hogy elkerüljék a kellemetlen meglepetéseket, valamint a rossz üzleti döntéseket. A jelölt családi állapota és társasági élete sok mindent elárul az egyénről, és nagyon sok részben befolyásolja a döntéseit. A vállalatok vezetője szerint ugyanis sokkal több rossz döntést hoznak azok az alkalmazottak, akik nem élnek harmonikus családi életet. Fontos továbbá, hogy az emberek hogyan reagálnak a stresszre.

A családi életi válságok vonják el a legtöbbször a figyelmet a döntést hozóktól, így nem megfontolt határozatokat hoznak, melyeknek súlyos következményei lehetnek. Így az egyik bevált taktika a munkaadók számára, hogy a jelentkezőket akkor hívják fel, amikor tudják, hogy nem alkalmas az időpont, például vacsora-időben. Ha éppen egy hatalmas veszekedés közben bevallja a jelentkező, hogy nem alkalmas számára az időpont, vagy gyereksírás hallatszik a vonal túlsó végéről, akkor rögtön tudják a munkaadók, hogy a leendő munkatárs nem lesz képes megfelelően összpontosítani a munkára.

Egy másik taktika a vérmérséklet felmérésére az, ha az interjúalanyt nem keresik az interjú-sorozat közepette. Így felmérik, hogy mennyire gondolja komolyan a jelentkező az adott állást, hogy keresi-e őket, vagy nem is érdekli igazán az a cég.

Ha már felvettek minket, akkor sem nyugodhatunk meg, hiszen a cégek folyamatos nyilvántartást vezetnek és ellenőrzéseket végeznek a munkatársak életéről. A pénzügyi tanácsadó cégek körében és az egészségügyben a legelterjedtebb a munkatársak és jelentkezők átvilágítása, mert esetükben súlyos bírságot szabhatnak ki magára a vállalatra, ha a munkatársról kiderül, hogy korábban már indult ellene valamilyen eljárás.

Hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy sikeresek legyünk? Először is ellenőrizzük, hogy nincs-e valami helytelenül nyilvántartva az adataink között, valamint ne titkoljunk el semmit, mert úgyis kiderül minden. Fontos továbbá, hogy olyan témákat ne hozzunk fel, amelyekbe nem kérdezhetnek bele, mint például családi körülmények, gyógyszeres kezelések vagy csődeljárás. Próbáljunk meg mindig pozitívak lenni, és pozitívan hozzáállni a közeljövőben várható projektekhez, és semmiképpen se szidjuk előző munkahelyünk főnökét.
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem