0 °C Budapest

Aggódsz, hogy mi lesz az önéletrajzoddal? - Nézzünk utána!

Pénzcentrum
2006. április 7. 07:00

Az adatvédelmi ombudsman szerint sokszor aggodalomra adhat okot az álláshirdetésekre elküldött önéletrajzok, illetve a bennük lévő személyes adatok későbbi kezelése. A beérkező panaszok miatt Péterfalvi Attila ajánlásokat fogalmazott meg az álláshirdetések feladóinak és a munkaerőközvetítőknek, melyek kapcsán megkérdeztük a Next Consulting ügyvezető igazgatóját, Iker Bernadettet, mire számíthat egy álláskereső.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A március elején kiadott ajánlás kiemelten foglalkozik a jeligés álláshirdetések adatvédelmi problémáival, az ilyen hirdetések esetén ugyanis nem derül ki pontosan, hogy a jelentkező kinek küldi el a személyes adatait és az sem, hogy azokat a továbbiakban miként kezelik, milyen célra kívánják felhasználni.
Az adatvédelmi biztos kitér arra a problémára is, hogy esetenként az érintettek kifejezett kérése ellenére sem szüntetik meg személyes adataik kezelését, melyből a későbbiekben kellemetlenségük származhat.
A Next Consulting esetében az adatok adatbázisba történő felvitelekor a jelentkezők elolvashatják az adatik kezelésének módját leíró elfogadó nyilatkozatot, adataikat pedig a későbbiekben is módosíthatják.
Iker Bernadett elmondta, ha valaki az adatai törlését kéri, azt természetesen megteszik, ez azonban tapasztalatai szerint nagyon ritka.
Adatvédelmi szempontból szintén megnyugtató, hogy a fejvadászcég nem magát az önéletrajzunkat, hanem egy rólunk készült összeállítást ad át a megbízónak, amennyiben shortlistre kerülünk. Ezt az anyagot a jelölt megkapja és csak jóváhagyását követően adják ki a megbízónak.
Péterfalvi Attila mindezek mellett elfogadhatatlannak tartja, hogy az esetek többségében csak a pozitív eredményről értesítik a pályázókat. (Amint arról korábbi írásunkban beszámoltunk, a nagyobb fejvadászcégek minden jelentkezőnek visszajeleznek, csak a kapcsolat csatornája változik, attól függően, hogy ki meddig jutott a kiválasztási folyamatban.)
Az adatvédelmi biztos ezeken kívül a kézzel írott önéletrajzokkal kapcsolatban kiemelte, a személyiségtesztek révén a vizsgáló a személyiségi jogokat sértő adatokhoz juthat. A Next Consultingnál ez a probléma fel sem merül, mivel nem dolgoznak kézzel írt önéletrajzzal, minden anyagot e-mailben kapnak.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.12.09 08:38
“A fejedelmek sokat adnak, ha nem vesznek el semmit, és épp elég jót tesznek velem, ha nem tesznek r...
hrbonbon  |  2021.12.09 01:08
Az INTUÍCIÓ TÖRVÉNYE a mindent átható vezetői szemlélet nehezen megfogható képességéről szól. A zse...
perfekt  |  2021.12.08 13:24
A cikksorozat előző részében említettük, hogy az egyéb gazdasági műveletek, események bizonylatainak...
hrdoktor  |  2021.12.06 05:29
Számos munkakör hordoz magában komoly balesetveszélyt, ezért fontosak a munkahelyi elsősegélynyújtás...
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG