1 °C Budapest

Aggódsz, hogy mi lesz az önéletrajzoddal? - Nézzünk utána!

Pénzcentrum
2006. április 7. 07:00

Az adatvédelmi ombudsman szerint sokszor aggodalomra adhat okot az álláshirdetésekre elküldött önéletrajzok, illetve a bennük lévő személyes adatok későbbi kezelése. A beérkező panaszok miatt Péterfalvi Attila ajánlásokat fogalmazott meg az álláshirdetések feladóinak és a munkaerőközvetítőknek, melyek kapcsán megkérdeztük a Next Consulting ügyvezető igazgatóját, Iker Bernadettet, mire számíthat egy álláskereső.

A március elején kiadott ajánlás kiemelten foglalkozik a jeligés álláshirdetések adatvédelmi problémáival, az ilyen hirdetések esetén ugyanis nem derül ki pontosan, hogy a jelentkező kinek küldi el a személyes adatait és az sem, hogy azokat a továbbiakban miként kezelik, milyen célra kívánják felhasználni.
Az adatvédelmi biztos kitér arra a problémára is, hogy esetenként az érintettek kifejezett kérése ellenére sem szüntetik meg személyes adataik kezelését, melyből a későbbiekben kellemetlenségük származhat.
A Next Consulting esetében az adatok adatbázisba történő felvitelekor a jelentkezők elolvashatják az adatik kezelésének módját leíró elfogadó nyilatkozatot, adataikat pedig a későbbiekben is módosíthatják.
Iker Bernadett elmondta, ha valaki az adatai törlését kéri, azt természetesen megteszik, ez azonban tapasztalatai szerint nagyon ritka.
Adatvédelmi szempontból szintén megnyugtató, hogy a fejvadászcég nem magát az önéletrajzunkat, hanem egy rólunk készült összeállítást ad át a megbízónak, amennyiben shortlistre kerülünk. Ezt az anyagot a jelölt megkapja és csak jóváhagyását követően adják ki a megbízónak.
Péterfalvi Attila mindezek mellett elfogadhatatlannak tartja, hogy az esetek többségében csak a pozitív eredményről értesítik a pályázókat. (Amint arról korábbi írásunkban beszámoltunk, a nagyobb fejvadászcégek minden jelentkezőnek visszajeleznek, csak a kapcsolat csatornája változik, attól függően, hogy ki meddig jutott a kiválasztási folyamatban.)
Az adatvédelmi biztos ezeken kívül a kézzel írott önéletrajzokkal kapcsolatban kiemelte, a személyiségtesztek révén a vizsgáló a személyiségi jogokat sértő adatokhoz juthat. A Next Consultingnál ez a probléma fel sem merül, mivel nem dolgoznak kézzel írt önéletrajzzal, minden anyagot e-mailben kapnak.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!