Állást keresel? - Ennyit kell tudnod!

Pénzcentrum
2006. július 27. 08:30

Bárki számára adódhat olyan helyzet az életben, amikor a lehető legrövidebb időn belül állást kell találnia. A terjedelmes leírás helyett jelen összeállításunkban 6 alapvető fontosságú területre fókuszálva nyújtunk segítséget, melyek tárgyalásánál korábbi írásainkat is csatoljuk, hogy mindenki elmélyülhessen a számára legrelevánsabb kérdéskörben.


Önéletrajzírás

Az álláskereséshez elengedhetetlen, hogy rendelkezzünk egy jó önéletrajzzal, melynek elkészítésére vannak ugyan standardok, a legfontosabb azonban mégis az, hogy eladjuk magunkat vele, azaz keltsük fel az esetleges leendő munkaadókban az érdeklődést.

Ennek megfelelően tehát valamelyest személyre szabottnak kell lennie a CV-nek; bár a legtöbb jelentkezőnek megfelelő a klasszikus kronologikus forma, speciális esetben azonban elgondolkodhatunk, milyen tagolás hozza ki leginkább az értékeinket. Alábbi cikkünk elolvasásával szakértői segítséghez juthatnak Olvasóink az önéletrajzírás területén:

Gyakori hibák az önéletrajzban - Kerüld el őket!

Szintén fontos kérdés lehet még a terjedelem, melynél alapvetően az eddig pályafutás tartalmassága az irányadó, amint arról korábban beszámoltunk, egy menedzseri CV-nél nem csak megengedett, de szinte elvárás a hosszabb terjedelem:

Vezetői állásra pályázol? - Az más...

Használd ki a kapcsolataidat!

Ma már kapcsolatépítés (networking) nélkül szinte lehetetlen boldogulni, az igazán jó állásokat ugyanis gyakran meg sem hirdetik, sokszor "szájreklám" útján érkeznek a jelentkezők.

Az ismerősökkel és ex-kollégákkal tudatva álláskereső státuszunkat, megpróbálhatunk eljutni olyanokhoz, akik tudnak is ajánlani valamit számunkra. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a fejlettebb országokban a neves egyetemeknek saját networking site-juk van, mely azért jócskán megkönnyíti a dolgot...

Keress online!

Az ismerősök noszogatása persze nem jelenti azt, hogy a hagyományos módszerekről teljesen le kellene mondanunk. Az interneten számos álláshirdetés található és korábbi írásunk támpontot ad, hogyan pályázzuk meg ezeket sikerrel:

Interneten vadászol állásra? - Ezt a 8 hibát kerüld el!


A kísérőlevél is fontos!


Amint megtaláltad a kiszemelt állást, fel kell venned a kapcsolatot a leendő munkaadóval. Ezt mostanság e-mailben szokás megtenni, melynek "tárgy" rovatába mindig írjuk bele, milyen pozícióra jelentkezünk!

Fontos, hogy sokat dobhat a jelentkezésünkön, ha azt név szerint az illetékesnek címezzük, így ha nem derül ki a név a hirdetésből, keressük meg nyugodtan a cég HR-részlegét és tudjuk meg, ki a mi emberünk!

A kísérőlevelet indítsuk egy olyan mondattal, melyből kiderül, hogy érdeklődünk a vállalat és az adott pozíció iránt. Ezt követően röviden érveljünk, hogy miért tartjuk magunkat megfelelőnek a posztra (tapasztalat, korábbi eredmények...), de kulcsfontosságú, hogy ne váljon terjengőssé és hosszúvá a levél!

Hogyan kell motivációs levelet írni? - Ne csússz el a banánhéjon!


Készülj fel az interjúra!

Az igényes, ápolt kinézet fontosságát talán nem kell hangsúlyozni, hiszen az első benyomás döntő fontosságú, emellett azonban szintén elengedhetetlen, hogy a várható kérdésekre felkészüljünk.

Alábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk az interjú témakörével, így most csak néhány kérdést emelnénk ki. Ne lepődjünk meg, ha negatív tulajdonságainkról kérdeznek! A jó válaszok az esetek többségében visszautalnak múltbeli eredményeinkre, tapasztalatainkra. Fel kell ugyan készülnünk a magánéletünket érintő releváns kérdésekre is, de ezen a területen igyekezzünk a lényegre szorítkozni a válaszadásban, hiszen senki nem kíváncsi az egész családfánkra.

Izgulsz az állásinterjú előtt? - Amit nem árt tudnod...

Tanulj meg tárgyalni!

Ha minden lépést sikeresen vettünk, a fizetésről szóló tárgyalás még mindig komoly kihívások elé állíthat. A legtöbb nem túl gyakorlott tárgyaló kellemetlenül érzi magát ebben a helyzetben, hiszen ha túl keveset mondunk, az aláássa a munkahelyi elégedettségünket, míg a túl magas összeg eltántoríthatja a munkaadót.

Tárgyaljunk a fizetésről! - A profik segítenek


Alulfizetettnek érzed magad? - Nem vagy egyedül!

A fenti témában született írások mellett Olvasóink tárgyalási technikáját finomítandó indítottuk útjára a tárgyalási trükkökkel foglalkozó sorozatunkat, melynek keretében eddig a következő összeállítások jelentek meg:

Többet akarsz? - Nagyon helyes! (tárgyalási trükkök)

 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Könnyen igent mondasz? - Az baj! (tárgyalási trükkök)

 

Keress sokat percek alatt! (Tárgyalási trükkök)

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?