11 °C Budapest

Állást keresel? - Ennyit kell tudnod!

Pénzcentrum
2006. július 27. 08:30

Bárki számára adódhat olyan helyzet az életben, amikor a lehető legrövidebb időn belül állást kell találnia. A terjedelmes leírás helyett jelen összeállításunkban 6 alapvető fontosságú területre fókuszálva nyújtunk segítséget, melyek tárgyalásánál korábbi írásainkat is csatoljuk, hogy mindenki elmélyülhessen a számára legrelevánsabb kérdéskörben.


Önéletrajzírás

Az álláskereséshez elengedhetetlen, hogy rendelkezzünk egy jó önéletrajzzal, melynek elkészítésére vannak ugyan standardok, a legfontosabb azonban mégis az, hogy eladjuk magunkat vele, azaz keltsük fel az esetleges leendő munkaadókban az érdeklődést.

Ennek megfelelően tehát valamelyest személyre szabottnak kell lennie a CV-nek; bár a legtöbb jelentkezőnek megfelelő a klasszikus kronologikus forma, speciális esetben azonban elgondolkodhatunk, milyen tagolás hozza ki leginkább az értékeinket. Alábbi cikkünk elolvasásával szakértői segítséghez juthatnak Olvasóink az önéletrajzírás területén:

Gyakori hibák az önéletrajzban - Kerüld el őket!

Szintén fontos kérdés lehet még a terjedelem, melynél alapvetően az eddig pályafutás tartalmassága az irányadó, amint arról korábban beszámoltunk, egy menedzseri CV-nél nem csak megengedett, de szinte elvárás a hosszabb terjedelem:

Vezetői állásra pályázol? - Az más...

Használd ki a kapcsolataidat!

Ma már kapcsolatépítés (networking) nélkül szinte lehetetlen boldogulni, az igazán jó állásokat ugyanis gyakran meg sem hirdetik, sokszor "szájreklám" útján érkeznek a jelentkezők.

Az ismerősökkel és ex-kollégákkal tudatva álláskereső státuszunkat, megpróbálhatunk eljutni olyanokhoz, akik tudnak is ajánlani valamit számunkra. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a fejlettebb országokban a neves egyetemeknek saját networking site-juk van, mely azért jócskán megkönnyíti a dolgot...

Keress online!

Az ismerősök noszogatása persze nem jelenti azt, hogy a hagyományos módszerekről teljesen le kellene mondanunk. Az interneten számos álláshirdetés található és korábbi írásunk támpontot ad, hogyan pályázzuk meg ezeket sikerrel:

Interneten vadászol állásra? - Ezt a 8 hibát kerüld el!


A kísérőlevél is fontos!


Amint megtaláltad a kiszemelt állást, fel kell venned a kapcsolatot a leendő munkaadóval. Ezt mostanság e-mailben szokás megtenni, melynek "tárgy" rovatába mindig írjuk bele, milyen pozícióra jelentkezünk!

Fontos, hogy sokat dobhat a jelentkezésünkön, ha azt név szerint az illetékesnek címezzük, így ha nem derül ki a név a hirdetésből, keressük meg nyugodtan a cég HR-részlegét és tudjuk meg, ki a mi emberünk!

A kísérőlevelet indítsuk egy olyan mondattal, melyből kiderül, hogy érdeklődünk a vállalat és az adott pozíció iránt. Ezt követően röviden érveljünk, hogy miért tartjuk magunkat megfelelőnek a posztra (tapasztalat, korábbi eredmények...), de kulcsfontosságú, hogy ne váljon terjengőssé és hosszúvá a levél!

Hogyan kell motivációs levelet írni? - Ne csússz el a banánhéjon!


Készülj fel az interjúra!

Az igényes, ápolt kinézet fontosságát talán nem kell hangsúlyozni, hiszen az első benyomás döntő fontosságú, emellett azonban szintén elengedhetetlen, hogy a várható kérdésekre felkészüljünk.

Alábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk az interjú témakörével, így most csak néhány kérdést emelnénk ki. Ne lepődjünk meg, ha negatív tulajdonságainkról kérdeznek! A jó válaszok az esetek többségében visszautalnak múltbeli eredményeinkre, tapasztalatainkra. Fel kell ugyan készülnünk a magánéletünket érintő releváns kérdésekre is, de ezen a területen igyekezzünk a lényegre szorítkozni a válaszadásban, hiszen senki nem kíváncsi az egész családfánkra.

Izgulsz az állásinterjú előtt? - Amit nem árt tudnod...

Tanulj meg tárgyalni!

Ha minden lépést sikeresen vettünk, a fizetésről szóló tárgyalás még mindig komoly kihívások elé állíthat. A legtöbb nem túl gyakorlott tárgyaló kellemetlenül érzi magát ebben a helyzetben, hiszen ha túl keveset mondunk, az aláássa a munkahelyi elégedettségünket, míg a túl magas összeg eltántoríthatja a munkaadót.

Tárgyaljunk a fizetésről! - A profik segítenek


Alulfizetettnek érzed magad? - Nem vagy egyedül!

A fenti témában született írások mellett Olvasóink tárgyalási technikáját finomítandó indítottuk útjára a tárgyalási trükkökkel foglalkozó sorozatunkat, melynek keretében eddig a következő összeállítások jelentek meg:

Többet akarsz? - Nagyon helyes! (tárgyalási trükkök)

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Könnyen igent mondasz? - Az baj! (tárgyalási trükkök)

 

Keress sokat percek alatt! (Tárgyalási trükkök)

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm