32 °C Budapest

Állást keresel? - Ennyit kell tudnod!

Pénzcentrum
2006. július 27. 08:30

Bárki számára adódhat olyan helyzet az életben, amikor a lehető legrövidebb időn belül állást kell találnia. A terjedelmes leírás helyett jelen összeállításunkban 6 alapvető fontosságú területre fókuszálva nyújtunk segítséget, melyek tárgyalásánál korábbi írásainkat is csatoljuk, hogy mindenki elmélyülhessen a számára legrelevánsabb kérdéskörben.


Önéletrajzírás

Az álláskereséshez elengedhetetlen, hogy rendelkezzünk egy jó önéletrajzzal, melynek elkészítésére vannak ugyan standardok, a legfontosabb azonban mégis az, hogy eladjuk magunkat vele, azaz keltsük fel az esetleges leendő munkaadókban az érdeklődést.

Ennek megfelelően tehát valamelyest személyre szabottnak kell lennie a CV-nek; bár a legtöbb jelentkezőnek megfelelő a klasszikus kronologikus forma, speciális esetben azonban elgondolkodhatunk, milyen tagolás hozza ki leginkább az értékeinket. Alábbi cikkünk elolvasásával szakértői segítséghez juthatnak Olvasóink az önéletrajzírás területén:

Gyakori hibák az önéletrajzban - Kerüld el őket!

Szintén fontos kérdés lehet még a terjedelem, melynél alapvetően az eddig pályafutás tartalmassága az irányadó, amint arról korábban beszámoltunk, egy menedzseri CV-nél nem csak megengedett, de szinte elvárás a hosszabb terjedelem:

Vezetői állásra pályázol? - Az más...

Használd ki a kapcsolataidat!

Ma már kapcsolatépítés (networking) nélkül szinte lehetetlen boldogulni, az igazán jó állásokat ugyanis gyakran meg sem hirdetik, sokszor "szájreklám" útján érkeznek a jelentkezők.

Az ismerősökkel és ex-kollégákkal tudatva álláskereső státuszunkat, megpróbálhatunk eljutni olyanokhoz, akik tudnak is ajánlani valamit számunkra. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a fejlettebb országokban a neves egyetemeknek saját networking site-juk van, mely azért jócskán megkönnyíti a dolgot...

Keress online!

Az ismerősök noszogatása persze nem jelenti azt, hogy a hagyományos módszerekről teljesen le kellene mondanunk. Az interneten számos álláshirdetés található és korábbi írásunk támpontot ad, hogyan pályázzuk meg ezeket sikerrel:

Interneten vadászol állásra? - Ezt a 8 hibát kerüld el!


A kísérőlevél is fontos!


Amint megtaláltad a kiszemelt állást, fel kell venned a kapcsolatot a leendő munkaadóval. Ezt mostanság e-mailben szokás megtenni, melynek "tárgy" rovatába mindig írjuk bele, milyen pozícióra jelentkezünk!

Fontos, hogy sokat dobhat a jelentkezésünkön, ha azt név szerint az illetékesnek címezzük, így ha nem derül ki a név a hirdetésből, keressük meg nyugodtan a cég HR-részlegét és tudjuk meg, ki a mi emberünk!

A kísérőlevelet indítsuk egy olyan mondattal, melyből kiderül, hogy érdeklődünk a vállalat és az adott pozíció iránt. Ezt követően röviden érveljünk, hogy miért tartjuk magunkat megfelelőnek a posztra (tapasztalat, korábbi eredmények...), de kulcsfontosságú, hogy ne váljon terjengőssé és hosszúvá a levél!

Hogyan kell motivációs levelet írni? - Ne csússz el a banánhéjon!


Készülj fel az interjúra!

Az igényes, ápolt kinézet fontosságát talán nem kell hangsúlyozni, hiszen az első benyomás döntő fontosságú, emellett azonban szintén elengedhetetlen, hogy a várható kérdésekre felkészüljünk.

Alábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk az interjú témakörével, így most csak néhány kérdést emelnénk ki. Ne lepődjünk meg, ha negatív tulajdonságainkról kérdeznek! A jó válaszok az esetek többségében visszautalnak múltbeli eredményeinkre, tapasztalatainkra. Fel kell ugyan készülnünk a magánéletünket érintő releváns kérdésekre is, de ezen a területen igyekezzünk a lényegre szorítkozni a válaszadásban, hiszen senki nem kíváncsi az egész családfánkra.

Izgulsz az állásinterjú előtt? - Amit nem árt tudnod...

Tanulj meg tárgyalni!

Ha minden lépést sikeresen vettünk, a fizetésről szóló tárgyalás még mindig komoly kihívások elé állíthat. A legtöbb nem túl gyakorlott tárgyaló kellemetlenül érzi magát ebben a helyzetben, hiszen ha túl keveset mondunk, az aláássa a munkahelyi elégedettségünket, míg a túl magas összeg eltántoríthatja a munkaadót.

Tárgyaljunk a fizetésről! - A profik segítenek


Alulfizetettnek érzed magad? - Nem vagy egyedül!

A fenti témában született írások mellett Olvasóink tárgyalási technikáját finomítandó indítottuk útjára a tárgyalási trükkökkel foglalkozó sorozatunkat, melynek keretében eddig a következő összeállítások jelentek meg:

Többet akarsz? - Nagyon helyes! (tárgyalási trükkök)

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Könnyen igent mondasz? - Az baj! (tárgyalási trükkök)

 

Keress sokat percek alatt! (Tárgyalási trükkök)

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?