16 °C Budapest

Interneten vadászol állásra? - Ezt a 8 hibát kerüld el!

Pénzcentrum
2006. május 19. 08:30

A legtöbb álláskereső úgy véli, az internet határtalan lehetőséget rejt magában és elég csak szétküldözgetni az önéletrajzot, a siker pedig majd az ajtón kopogtat. Az igazság az, hogy a világháló valóban megkönnyítette az állásvadászatot, ám az új környezethez alkalmazkodni kell, nem szabad buta hibákat elkövetni! A következőkben amerikai szakértők tanácsait, észrevételeit osztjuk meg Olvasóinkkal, kiemelve a hazánkban kialakult gyakorlattal szembeni eltéréseket. Lássuk a leggyakoribb hibákat!Elküldöm az önéletrajzom és várok...

Sokakban az a tévhit uralkodik, hogy elég sok helyre elküldeni az önéletrajzot és várni a jövőbeli munkaadó jelentkezésére. A kérők persze az esetek többségében nem fognak a pályázónál kilincselni, így adataink első szétküldése után nem árt aktívnak maradni és nem önelégülten hátradőlni. Figyelni kell a kínálkozó lehetőségekre, amíg biztosan meg nem találtuk az igazit!

Csak a legfrissebb ajánlatokat pályázom meg...

Sokan úgy gondolják, hogy a pár hetes, vagy hónapos ajánlatokat már nem éri meg megpályázni, mivel a kínált pozíciókat már vélhetően betöltötték és csak véletlenül maradt aktív a hirdetés. Ez sok esetben így is van, de gondoljuk csak el, hogy akkor is találkozhatunk aktív régebbi hirdetéssel, ha az adott pozícióra nehéz megtalálni a megfelelő embert... és ha éppen te vagy az, akkor meglehetősen jó lehetőségeket tartogathat az állás. Egy próbát megér!

A munkahelyen nyugodtan keresgélhetek állást...

A munkaadó percről percre nyomon követheti, hogy alkalmazottai milyen honlapokat böngésznek és hova küldenek e-mailt. Az is kimutatható, hogy ki, melyik weblapon mennyi időt töltött el, így meglehetősen könnyű "lebukni". Az amerikai statisztikák ennek ellenére azt mutatják, hogy a szóban forgó honlapok látogatottsága ebédidőben megugrik, tehát sokan használják az ölükbe hullott szabadidőt munkakeresésre, miközben épp munkahelyi szünetüket töltik.

A tengerentúlon az is előfordul, hogy céges e-mail cím megadásával jelentkeznek egy másik állásra, ami egyértelműen nem a legbölcsebb döntés.

A nagyobb álláskereső portálokon érdemes próbálkozni...

Elterjedt tévhit, hogy a legnagyobb portálokon érdemes keresgélni, hiszen ott a legnagyobb a kínálat. Valójában, ha valaki pontosan tudja, hogy milyen területen szeretne elhelyezkedni, érdemes az ágazat-specifikus site-okat böngésznie (már ha vannak...), ha azonban nincs még szilárd elképzelésünk, akkor tényleg jó áttekintést nyújthat a nagyok sokszínű palettája.

Csatolva küldöm az önéletrajzom...

Amerikai szakértők szerint egyre kevésbé divat csatolt file-ként küldeni az önéletrajzot, mivel számos cégnél vírusveszély miatt meg sem nyitják a csatlományokat. A tengerentúlon csak akkor érdemes csatolva küldeni a dokumentumot, ha ezt a hirdetésben külön kérik.

Hazánkban ebben a kérdésben kicsit más a helyzet, korábbi írásainkban HR-szakértő segítségével bemutattuk, mit várnak el a cégek. Összességében elmondható, hogy a legtöbben csatolva küldik az önéletrajzot, ami itthon teljesen elfogadott (egyelőre?)...


 

Gyakori hibák az önéletrajzban - Kerüld el őket! 


Személyiségi jogaim nem sérülhetnek, ha felteszem egy álláskereső site-ra az önéletrajzom...

Sose tegyük úgy fel az önéletrajzunkat egyetlen oldalra sem, hogy előtte ne olvastuk volna el a site adatkezelési irányelveit! Egyes helyeken előfordulhat, hogy adataink évekig hozzáférhetőek maradnak az oldalon, így illetéketelen kezekbe kerülhetnek, esetleg spam-gyűjtővé válik a mailboxunk.

 

Aggódsz, hogy mi lesz az önéletrajzoddal? - Nézzünk utána!

Egy munkaadónál több pozíciót is megpályázhatok...

Szakértők szerint nem tanácsos ugyanazon cégnél több pozícióra is jelentkezni, még akkor sem, ha mindegyikhez megfelelő képesítéssel rendelkezünk. A legtöbb önéletrajz egy emberhez kerül és meglehetősen rosszul jön ki, ha mindegyik az adott pozícióhoz van szabva... A pályázatok elbírálója egyébként is maga szeretné eldönteni, hogy az adott jelentkező alkalmas-e valamelyik pozícióra, és az esetek többségében megkeresik a jelentkezőt, ha a megpályázotton kívül más pozíciónál szóba jöhet.

Egy másik gyakori hiba, hogy ugyanazt az állást többször is megpályázza valaki, ami szintén nem vet jó fényt az illetőre.

Az önéletrajz egy oldalas legyen...

Ma már nem követelmény, hogy az önéletrajz férjen bele egy oldalba. Itthon is elfogadott, hogy amennyiben valakinek sok tapasztalata van, a CV hosszabb is lehet. Persze mindez nem jelenti azt, hogy terjengős irományt kell küldenünk... A helyes önéletrajz megalkotásához korábban szakértőt is segítségül hívtünk, hogy Olvasóink könnyebben boldoguljanak:

 

Gyakori hibák az önéletrajzban - Kerüld el őket! 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Hogyan kell motivációs levelet írni? - Ne csússz el a banánhéjon!

 

Ne ijedj meg a telefonos interjútól! - Mire számíthatsz?

 

Izgulsz az állásinterjú előtt? - Amit nem árt tudnod...

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?