21 °C Budapest

Elég jó a munkahelyed? - Nézzük meg!

Pénzcentrum
2006. június 19. 08:30

Minden munkahelyen akadnak nehéz, elviselhetetlennek tűnő napok, egy-egy rossz nap azonban nem feltétlenül ok arra, hogy mindent felrúgva új állás után nézzünk. Meg kell tudni állapítani, hogy mikor van tényleg komoly probléma, hiszen egy elhamarkodott szakítást utólag szinte lehetetlen jóvátenni, a sajnálkozás pedig önmagában kevés. A következőkben ehhez a nehéz döntéshez nyújtunk segítséget Marcus Buckingham és Curt Coffman HR-szakértők munkásságát alapul véve.Buckingham és Coffman kutatásai arra fókuszáltak, hogy létezik-e olyan objektív kritériumrendszer, mely a munkahely típusától függetlenül megmondja, hogy adott személy számára megfelelő-e a betöltött pozíció.

Eredményeiket a következő 12 kérdésben összegezték, melyeket egytől-egyig fel kell tennünk magunknak, ha elbizonytalanodunk:

1. Tisztában vagy-e azzal, mit várnak el tőled a munkahelyeden?
2. Adottak-e a tárgyi feltételek, eszközök munkád rendes elvégzéséhez?
3. Van-e lehetőséged minden nap azzal foglalkozni, amiben a legjobb vagy?
4. Az elmúlt hét nap során kaptál-e elismerést vagy dícséretet a jó munkavégzésért?
5. Felettesed, vagy munkahelyeden bárki tőrődik-e veled emberként is?
6. Van olyan a munkahelyeden, aki ösztönzi a fejlődésedet?
7. Számításba veszik az ötleteidet?
8. A vállalat küldetése/céljai fontossá teszik számodra a munkádat?
9. Kollégáid elkötelezettek-e a minőségi munkavégzés iránt?
10. Van "legjobb barátod" a munkahelyeden?
11. Az elmúlt 6 hónap során beszélt veled valaki az előmeneteledről?
12. Az utóbbi 1 év során volt-e lehetőséged tanulni és fejlődni?

Buckingham és Coffman több mint 1 millió alkalmazott kérdésekre adott válaszai alapján állította össze a fenti 12-es listát, tapasztalataik szerint ugyanis ezek azok a speciális kérdések, melyekre a legelégedettebb munkavállalók pozitív választ adtak, míg mások semlegeset, vagy negatívat.

A kutatással az volt a céljuk, hogy azonosítsák, milyen jellemzőkkel kell rendelkeznie egy olyan munkahelynek, mely vonzza és megtartja a tehetséges embereket.

Bizonyára feltűnt, hogy a listán nem szerepel semmi fizetéssel kapcsolatos kérdés, mivel a kutatás tapasztalatai szerint a munkával való megelégedettség fő forrását nem a pénz, sokkal inkább az adja, mennyire kötik le az alkalmazottat teendői.

Mindezek alapján tehát, amennyiben fizetésünkkel nem vagyunk rendkívül elégedetlenek és a fenti kérdések mindegyikére (de legalább többségére) pozitív választ adtunk, úgy tűnik, hogy csak nagyon jó indokkal hagyhatjuk ott munkahelyünket, az ugyanis kifejezetten jónak számít.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy még Coffman szerint is mindössze a cégek legfeljebb 15%-a menne át a 12-es teszten, azt azonban meg kell jegyezni, hogy attól még egy-egy vállalat bizonyos osztálya vizsgázhat kiválóan, hogy a társaság egésze leszerepel. Mindez azzal indokolható, hogy elsősorban a menedzserek felelősek a munkahelyi elégedettségért: a munkavállaló távozását a kutatások eredménye szerint az esetek 70%-ában nem maga a munka, sokkal inkább a menedzser személye indokolja.

Ki kell azonban emelni, hogy a 12 kérdés alapvetően két csoportra bontható: az első 6 képezi az alapját a munkahelyi elégedettségnek, így előfordulhat, hogy a többségre ugyan pozitív választ adtunk, összességében azonban mégsem vagyunk elégedettek, mivel a nemleges válaszok az első kérdésekre születtek.

Fontos még hangsúlyozni, hogy mielőtt sírva rohannánk el munkahelyünkről a kérdések megválaszolását követően, nem árt ha kicsit magunkba nézünk: Tudod-e pontosan, mit csinálsz a legszívesebben és miben vagy a legjobb? A többiek előtti, vagy a négyszemközt kifejezett elismerést preferálod? Milyen értékeket képviselsz és ezek összhangban vannak-e a cég céljaival? Milyen menedzser-beosztotti viszonyt szeretnél?

Amíg önmagunkon nem igazodunk ki, egy esetleges munkahelyváltás után is ugyanilyen problémákkal szembesülhetünk, csak a partner változik...
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?