7 °C Budapest

Gyakori hibák az önéletrajzban - Kerüld el őket!

Pénzcentrum
2006. február 17. 12:10

A kiszemelt állásra történő jelentkezés legelső stádiuma az önéletrajz elkészítése, mely lépés elhibázásával akár búcsút is inthetünk álmainknak. A buktatókról és a kívánalmakról a Next Consulting partnerével, Mező Andrea HR tanácsadóval beszélgettünk.

Fontos tudni, hogy a cégek mostanában már egyértelműen az amerikai típusú, vázlatos-táblázatos formájú önéletrajzot preferálják, nem érdemes hát teleírt oldalakkal próbálkoznunk.

Mindenképpen javasolható, hogy az e-mailben küldött csatolt Word file mellé írjunk egy néhány mondatos kísérő levelet, melyben meg kell jelölni, hogy hol találkoztunk a hirdetéssel és milyen állásra jelentkezünk, valamint praktikus lehet leírni, hogy hány file-t csatolunk.

A gyakori hibák már a folyamat legelején elkezdődnek: sokan a nagy számok törvénye alapján igyekeznek szinte minden pozíciót megpályázni, nem árt azonban tudni, hogy amennyiben az előírt kritériumok legalább 90%-át nem teljesítjük, esélyünk sincs a munkaerőpiaci túlkínálat miatt, így egyszerűen nem érdemes pályázni.

Érdekes, ám annál gyakoribb hibának számít a nem megfelelő fényképek életrajzba illesztése, a fél, illetve egész oldalas képek ugyanis nem éppen hozzáértésünkről árulkodnak. Nem árt emellett azt is figyelembe venni, hogy az önéletrajzokat böngésző első benyomását a fénykép alapján szerzi rólunk, így érdemes egy elegáns igazolványképet mellékelni, melyen nem panelházak látszanak a háttérben és nem pólóban vigyorgunk mikrofonnal a kezünkben.

Fontos, hogy soha ne írjunk az önéletrajzba személyeskedő és negatív dolgokat, így például nem tanácsos felvázolni, hogyan veszítettük el előző munkahelyünket és hogy milyen rossz tulajdonságokkal rendelkezünk. (Tapasztalatok szerint nem egy jelentkező odáig is elmegy, hogy a motivációs levélbe beleír „tudom, hogy úgyse olvassa el senki” típusú fordulatokat.)

Érdemes tudni, hogy a tapasztalt önéletrajz-böngészők mindig a szakmai háttér szekciót helyezik fókuszba, ez mutatja meg ugyanis, hogy a jelentkezőnek van-e kapcsolódási pontja a keresett területhez.

Mező Andrea szerint az érdeklődési kör és hobby szakasz nem kifejezetten fontos, inkább csak ronthat az önéletrajzon, így sok esetben érdemes lehet kihagyni. A lényesesebb pontok úgyis szóba kerülnek a jövőbeli elbeszélgetésen. (Gyermekeinkről és szüleinkről szintén nem érdemes kimerítő információval szolgálni, ezek szintén olyan dolgok, melyekről az interjún lehet beszélgetni, ha kérik.)

Az ideális önéletrajz terjedelme 1-2 oldal, tapasztalattól függően, korábbi pozíciónként ugyanis a megnevezés mellett 1-1 sort megér a rövid leírás is, hogy konkrétan mivel is foglalkoztunk az adott helyen.

A fenti alapokat ismerve arra sem árt figyelni, hogy önéletrajzunk ne tartalmazzon helyesírási és egyéb hibákat, egységes, rendezett képet fessen, tagolt legyen, különben meglehetősen nagy hátránnyal indulunk.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem