1 °C Budapest

Gyakori hibák az önéletrajzban - Kerüld el őket!

Pénzcentrum
2006. február 17. 12:10

A kiszemelt állásra történő jelentkezés legelső stádiuma az önéletrajz elkészítése, mely lépés elhibázásával akár búcsút is inthetünk álmainknak. A buktatókról és a kívánalmakról a Next Consulting partnerével, Mező Andrea HR tanácsadóval beszélgettünk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Fontos tudni, hogy a cégek mostanában már egyértelműen az amerikai típusú, vázlatos-táblázatos formájú önéletrajzot preferálják, nem érdemes hát teleírt oldalakkal próbálkoznunk.

Mindenképpen javasolható, hogy az e-mailben küldött csatolt Word file mellé írjunk egy néhány mondatos kísérő levelet, melyben meg kell jelölni, hogy hol találkoztunk a hirdetéssel és milyen állásra jelentkezünk, valamint praktikus lehet leírni, hogy hány file-t csatolunk.

A gyakori hibák már a folyamat legelején elkezdődnek: sokan a nagy számok törvénye alapján igyekeznek szinte minden pozíciót megpályázni, nem árt azonban tudni, hogy amennyiben az előírt kritériumok legalább 90%-át nem teljesítjük, esélyünk sincs a munkaerőpiaci túlkínálat miatt, így egyszerűen nem érdemes pályázni.

Érdekes, ám annál gyakoribb hibának számít a nem megfelelő fényképek életrajzba illesztése, a fél, illetve egész oldalas képek ugyanis nem éppen hozzáértésünkről árulkodnak. Nem árt emellett azt is figyelembe venni, hogy az önéletrajzokat böngésző első benyomását a fénykép alapján szerzi rólunk, így érdemes egy elegáns igazolványképet mellékelni, melyen nem panelházak látszanak a háttérben és nem pólóban vigyorgunk mikrofonnal a kezünkben.

Fontos, hogy soha ne írjunk az önéletrajzba személyeskedő és negatív dolgokat, így például nem tanácsos felvázolni, hogyan veszítettük el előző munkahelyünket és hogy milyen rossz tulajdonságokkal rendelkezünk. (Tapasztalatok szerint nem egy jelentkező odáig is elmegy, hogy a motivációs levélbe beleír „tudom, hogy úgyse olvassa el senki” típusú fordulatokat.)

Érdemes tudni, hogy a tapasztalt önéletrajz-böngészők mindig a szakmai háttér szekciót helyezik fókuszba, ez mutatja meg ugyanis, hogy a jelentkezőnek van-e kapcsolódási pontja a keresett területhez.

Mező Andrea szerint az érdeklődési kör és hobby szakasz nem kifejezetten fontos, inkább csak ronthat az önéletrajzon, így sok esetben érdemes lehet kihagyni. A lényesesebb pontok úgyis szóba kerülnek a jövőbeli elbeszélgetésen. (Gyermekeinkről és szüleinkről szintén nem érdemes kimerítő információval szolgálni, ezek szintén olyan dolgok, melyekről az interjún lehet beszélgetni, ha kérik.)

Az ideális önéletrajz terjedelme 1-2 oldal, tapasztalattól függően, korábbi pozíciónként ugyanis a megnevezés mellett 1-1 sort megér a rövid leírás is, hogy konkrétan mivel is foglalkoztunk az adott helyen.

A fenti alapokat ismerve arra sem árt figyelni, hogy önéletrajzunk ne tartalmazzon helyesírási és egyéb hibákat, egységes, rendezett képet fessen, tagolt legyen, különben meglehetősen nagy hátránnyal indulunk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?