12 °C Budapest

Hogyan kell motivációs levelet írni? - Ne csússz el a banánhéjon!

Pénzcentrum
2006. február 24. 07:10

Számos munkaadó álláshirdetésében a szokásos önéletrajz mellett motivációs levelet is kér a jelentkezőktől, mellyel gyakran szinte megoldhatatlan feladat elé állítja a pályázók többségét. A Next Consulting partnerével, Mező Andrea HR tanácsadóval folytatott beszélgetésünk rávilágít arra, hogy egy jól megírt motivációs levél igen hasznos eszköze lehet a meggyőzésnek. Lássuk, hogyan álljunk neki!

 

Fontos, hogy a motivációs levél egy oldalnál ne legyen hosszabb, ebbe a terjedelmbe azonban okosan kell belefoglalni a mondandónkat, úgy hogy az meggyőző legyen.

 

A levélnek alapvetően világosnak és átláthatónak, jól tagoltnak kell lennie. Az első szakasz a rövid bemutatkozás, melyet a hátterünk ismertetése követ. Alapvetően itt kell felvázolni, hogy mit csináltunk eddig, milyen eredményeket értünk el (ha lehet a konkrétumok szintjén) és miért pályázunk. (Természetesen azt is le kell írni, hogy pontosan milyen pozíciót pályázunk meg.)

 

Eddigi tapasztalataink alapján ki kell emelnünk az erősségeinket, különösen ha már több helyen dolgoztunk és számszerűen is alá tudjuk támasztani őket (pl.: értékesítőként a forgalom alakulásával).

 

Ezen részekkel megerősíthetjük az önéletrajzban már leírtakat, valamint erre ráépíthetjük, hogy a fenti képességek és eredmények miatt úgy érezzük, hogy alkalmasak lennénk a megpályázott pozíció betöltésére.

 

Nem árt, ha egységes, tagolt formájú levelet adunk le, melyben a fontosabb részeket kiemeléssel tesszük hangsúlyossá.

Az egész motivációs levélnek tehát az a lényege, hogy a ránk jellemző tulajdonságok és eredményeink segítségével meggyőzzük az olvasót, hogy az ideális jelentkező nem is lehet más.

 

Mindez természetesen semmire nem elég, amennyiben nem adjuk meg elérhetőségeinket a levél végén. (Nem baj, ha ezek az adatok az önéletrajzban is szerepelnek.) Érdemes leírni azt is, hogy milyen időszakban vagyunk elérhetők és hogy melyik kommunikációs csatornát preferáljuk, az ugyanis problémát szokott okozni, ha kétszer, háromszor nem tudják elérni a jelentkezőt.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?