11 °C Budapest

Állást keresel? - Ne hibázz nagyot!

Pénzcentrum
2006. február 3. 06:35

Hova érdemes menni továbbtanulni? Mire figyelnek a munkaadók és milyen alkalmazottat keresnek? Számos kérdés vetődik fel a pályaválasztás előtt állókban, illetve a munkakeresőkben. Ezekre a legjobban a fejvadász cégek tudhatják a válaszokat, hiszen ők szembesülnek napról napra a nagyobb cégek igényeivel, így pontosan látják a munkaerőpiaci folyamatokat. Megkérdeztük hát a szakértőket, hogy segítsünk döntési helyzetben lévő Olvasóinknak, illetve hogy kielégítsük a kíváncsiskodók érdeklődését.

Iker Bernadett, a Next Consulting ügyvezető igazgatója szerint, amennyiben kizárólag a munkaerőpiaci kereslet-kínálati viszonyokat tartjuk szem előtt, akkor gazdasági és/vagy műszaki végzettséget érdemes szereznünk. Egyre fontosabbá válik azonban az is, hogy melyik intézmény adja a papírt, számos munkáltató ugyanis kifejezetten 1-2 egyetemet preferál, valamint megkülönbözteti a nappali és levelező képzésben résztvevőket.

Az, hogy milyen szakirányon szerzünk diplomát, a legtöbb terület esetében részletkérdés, a felsőoktatástól a legtöbb munkáltató csak az univerzális tudás megadását várja el, a többit úgyis a gyakorlatban sajátítja el a kiválasztott. (Akadnak persze kivételek, számviteli területre például egyértelműen csak szakirányú végzettséggel és mérlegképes könyvelői papírral lehet elhelyezkedni.)

Mivel manapság a diploma és a nyelvtudás alapkövetelménynek számít és a munkaerőpiaci kereslet tömeges kínálattal találkozik, egyre nagyobb szerepet kap a kiválasztásban a személyiség és a hozzáállás. Iker Bernadett elmondása szerint a legtöbb megbízó „csillogó szemű, elszánt” embereket keres, akiknek motiváltaknak és megbízhatónak kell lenniük.

A kiválasztás természetesen a legtöbb esetben interjú segítségével történik, melynek során a jelentkezők többsége sajnos bebizonyítja, hogy igazából nincs is tisztában vele, mit akar csinálni a jövőben. Fontos, hogy még jóval az interjú előtt tisztázzuk magunkban céljainkat és ne is próbáljuk félrevezetni az interjúztatót, a testbeszéd az esetek többségében úgyis elárul. (Ne feledjük, hogy az interjúztató rendkívül tapasztalt, így nehéz lenne félrevezetni, de egyébként sem éri meg, hiszen hosszú távon önmagunkat csapnánk be...)

A Next Consulting tapasztalatai szerint a nők és férfiak elhelyezkedési esélyei között nincs lényeges különbség, a legtöbb megbízó ugyanis jelzi, hogy mindegy neki a kiválasztott neme.

Fodor Miklós, a Fodor HR Kft. vezetője kérdésünkre elmondta, a továbbtanulás előtt álló fiatalok, véleménye szerint is a műszaki, illetve a közgazdasági pályával járhatnak a legjobban, a cégek többsége ugyanis ilyen végzettséggel rendelkező munkavállalót keres.

Mint megtudtuk, egy közgazdász esetében nem számít igazán a szakirány, a vállalatok sokkal többre értékelik a jelentkezők személyiségét és az üzleti érzéket a papírnál.

Leendő munkavállalóitól a legtöbb cég elvárja, hogy pörgősek, dinamikusak, vállalkozó szelleműek és nyitottak legyenek, emellett pedig fontos, hogy közösségi szellemben gondolkodó emberekre vadásznak a nagyobb vállalatok, hiszen hiába tökéletesen képzett és rendkívül terhelhető valaki, ha nem lehet vele együtt dolgozni.

A fenti tulajdonásgokat a fejvadász cég egy személyes beszélgetés során méri le, majd az alkalmasnak ítélt jelentkezőket interjúra javasolják a megbízónak. Fodor tapasztalatai szerint jelenleg egyenlő eséllyel indulnak a pályakezdő nők és férfiak, senkit nem ér hátrányos megkülönböztetés.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?