29 °C Budapest

Állást keresel? - Ne hibázz nagyot!

Pénzcentrum
2006. február 3. 06:35

Hova érdemes menni továbbtanulni? Mire figyelnek a munkaadók és milyen alkalmazottat keresnek? Számos kérdés vetődik fel a pályaválasztás előtt állókban, illetve a munkakeresőkben. Ezekre a legjobban a fejvadász cégek tudhatják a válaszokat, hiszen ők szembesülnek napról napra a nagyobb cégek igényeivel, így pontosan látják a munkaerőpiaci folyamatokat. Megkérdeztük hát a szakértőket, hogy segítsünk döntési helyzetben lévő Olvasóinknak, illetve hogy kielégítsük a kíváncsiskodók érdeklődését.

Iker Bernadett, a Next Consulting ügyvezető igazgatója szerint, amennyiben kizárólag a munkaerőpiaci kereslet-kínálati viszonyokat tartjuk szem előtt, akkor gazdasági és/vagy műszaki végzettséget érdemes szereznünk. Egyre fontosabbá válik azonban az is, hogy melyik intézmény adja a papírt, számos munkáltató ugyanis kifejezetten 1-2 egyetemet preferál, valamint megkülönbözteti a nappali és levelező képzésben résztvevőket.

Az, hogy milyen szakirányon szerzünk diplomát, a legtöbb terület esetében részletkérdés, a felsőoktatástól a legtöbb munkáltató csak az univerzális tudás megadását várja el, a többit úgyis a gyakorlatban sajátítja el a kiválasztott. (Akadnak persze kivételek, számviteli területre például egyértelműen csak szakirányú végzettséggel és mérlegképes könyvelői papírral lehet elhelyezkedni.)

Mivel manapság a diploma és a nyelvtudás alapkövetelménynek számít és a munkaerőpiaci kereslet tömeges kínálattal találkozik, egyre nagyobb szerepet kap a kiválasztásban a személyiség és a hozzáállás. Iker Bernadett elmondása szerint a legtöbb megbízó „csillogó szemű, elszánt” embereket keres, akiknek motiváltaknak és megbízhatónak kell lenniük.

A kiválasztás természetesen a legtöbb esetben interjú segítségével történik, melynek során a jelentkezők többsége sajnos bebizonyítja, hogy igazából nincs is tisztában vele, mit akar csinálni a jövőben. Fontos, hogy még jóval az interjú előtt tisztázzuk magunkban céljainkat és ne is próbáljuk félrevezetni az interjúztatót, a testbeszéd az esetek többségében úgyis elárul. (Ne feledjük, hogy az interjúztató rendkívül tapasztalt, így nehéz lenne félrevezetni, de egyébként sem éri meg, hiszen hosszú távon önmagunkat csapnánk be...)

A Next Consulting tapasztalatai szerint a nők és férfiak elhelyezkedési esélyei között nincs lényeges különbség, a legtöbb megbízó ugyanis jelzi, hogy mindegy neki a kiválasztott neme.

Fodor Miklós, a Fodor HR Kft. vezetője kérdésünkre elmondta, a továbbtanulás előtt álló fiatalok, véleménye szerint is a műszaki, illetve a közgazdasági pályával járhatnak a legjobban, a cégek többsége ugyanis ilyen végzettséggel rendelkező munkavállalót keres.

Mint megtudtuk, egy közgazdász esetében nem számít igazán a szakirány, a vállalatok sokkal többre értékelik a jelentkezők személyiségét és az üzleti érzéket a papírnál.

Leendő munkavállalóitól a legtöbb cég elvárja, hogy pörgősek, dinamikusak, vállalkozó szelleműek és nyitottak legyenek, emellett pedig fontos, hogy közösségi szellemben gondolkodó emberekre vadásznak a nagyobb vállalatok, hiszen hiába tökéletesen képzett és rendkívül terhelhető valaki, ha nem lehet vele együtt dolgozni.

A fenti tulajdonásgokat a fejvadász cég egy személyes beszélgetés során méri le, majd az alkalmasnak ítélt jelentkezőket interjúra javasolják a megbízónak. Fodor tapasztalatai szerint jelenleg egyenlő eséllyel indulnak a pályakezdő nők és férfiak, senkit nem ér hátrányos megkülönböztetés.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22